TaloyhtioNet muuttaa 2017

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu >

Kiinteistöyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös

Kirja antaa kattavat ohjeet taloyhtiön kirjanpidon hoitamiseen sekä tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laadintaan. Kirja opastaa myös mm. toiminnantarkastuksessa ja tilintarkastuksessa. Lue lisää ja tilaa...

KiinteistoyhtionKirjanpitoJaTilinpaatos2016_verkko_72dpi_380x539.jpg

Kirjanpito

Kirjanpidon avulla pidetään seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidon keskeisin tehtävä eli informaation antaminen taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen. Taloyhtiön kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja siten, että kirjanpito on ajan tasalla, jolloin se mahdollistaa tarvittavien raporttien ja laskelmien laadinnan.

Tilinpäätöstietojen ja raporttien on oltava tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia ja niiden on annettava oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Kirjanpito toteutetaan käytännössä kahdessa vaiheessa: juoksevana kirjanpitona ja tilinpäätöksen laatimisena.

Kirjanpidon hoito käsittää tilinavauksen, tilitapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavat täsmäytykset. Osakirjanpitona hoidetaan vuokra-, vastike- ja käyttökorvauskirjanpitoa sekä palkkakirjanpitoa. Tehtäviin kuuluvat myös lainaosuus-, lunastus- ja arvonlisäverolaskelmien laadinta ja tilijärjestelmän dokumentointi sekä tiliote-, tosite- ym. kirjanpitoaineiston säilyttäminen.