TaloyhtioNet muuttaa 2017

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu >

Vesi- ja jätevesijärjestelmät

Sodan jälkeen talojen vesi- ja viemärijärjestelmät yleistyvät ja nykyään taloissa on 100-prosenttisesti toimivat järjestelmät. Talojen viemäripuolen tonttijohdot sodan molemmin puolin tehtiin yleensä betonista, valurauta syrjäytti betonin vasta 1950-1960-luvuilla ja muovisten tonttijohtojen käyttö yleistyi vasta 1970-luvulla.

Talon sisäisten vesijohtojen rakentamismateriaalit karkealla tasolla näkyvät oheisesta kuvasta (kuva 1). 1960-luvulla siirryttiin kylmävesijohdon materiaalin käytössä galvanoidusta putkesta kupariin. Lämminvesiputkena kupari on ollut materiaalina jo 1920-luvulta alkaen.

Kuva 1. Kiinteistöasennuksissa käytetyt vesijohto- ja viemäriputkityypit (TES = metalliteollisuusstandardi)

Wc-kulhojen huuhtelulaitteina käytettiin ylähuuhtelusäiliöitä, matalahuuhtelusäiliöitä tai huuhteluventtiilejä. Erillisiä kaatoaltaita valmistettiin emaljoidusta valuraudasta, posliinista ja ruostumattomasta teräksestä. Kaatoaltaaseen kuului kiinteä seinälevy ja allas kiinnitettiin seinään messinkiruuvein. 1950-luvulla keittiössä yleistyivät ruostumattomasta teräksestä valmistetut ja kahdella altaalla varustetut astianpesupöydät.