TaloyhtioNet muuttaa 2017

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu >

asuinkiinteiston_tietoliikenneverkon_uudistaminen_2014_kansi.jpg

Asuinkiinteistön tetoliikenteen uudistaminen -opas ilmestyi vuonna 2014. Oppaan voi ladata PDF-muodossa kuvaa napsauttamalla.

Muistilista_asuinkiinteiston_tietoliikenneverkon_uudistamiseen_2014_kuva.jpg

Asuinkiinteistön tetoliikenteen uudistaminen -oppaasta on julkaistu myös muistilista uudistamisen perusasioista.

Muistilista on saatavilla myös ruotsinkielisenä:
Minnelista för förnyelse av telekommunikationsnätet i en bostadsfastighet

Tietoverkot

Jos taloon päätetään rakentaa uusi yleiskaapelointi, kannattaa se suunnitella tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen.

Tietoliikennesaneeraus kannattaa teettää aina, kun taloyhtiön sähköverkko uusitaan. Sähköremontin yhteydessä tietoliikennejärjestelmän uusiminen maksaa vain noin 400 euroa per asunto, mutta yksittäisenä remonttina tehtynä hinta nousee helposti tuhannen euron tuntumaan, ellei ylikin.

Taloyhtiön vanhan telekaapeloinnin tiedonvälityskyky voi jäädä muutamaan megabittiin, kun taas nykyvaatimusten mukainen tietoliikennekaapelointi mahdollistaa satojen megabittien datasiirron ja esimerkiksi hyvälaatuisten nettivideoiden katselun.

Suurin osa taloyhtiöiden tietoliikenneremonteista toteutetaan yhdistelmäkaapeleilla, missä kuparikaapeli ja valokuitu kulkevat samoissa kuorissa. Huippunopeat yhteydet mahdollistavien valokuitujen asennus valmiiksi paikoilleen takaa tiedonsiirtokyvyn riittävyyden vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kohti monipalveluverkkoa

Nopeiden tietoliikenneyhteyksien lisäksi monipalveluverkossa voidaan välittää esimerkiksi puheluita ja digitaalisia tv-palveluita. Myös erilaiset turvallisuusvalvonta- ja rakennusautomaatioratkaisut on helppo toteuttaa sisäjohtoverkon välityksellä.

Vaikka monet palvelut pystytään toteuttamaan myös langattomasti, tarjoaa kiinteä kaapelointi huomattavasti paremman suorituskyvyn sekä luotettavammat, turvallisemmat ja yleensä myös vaivattomammat yhteydet.

Viestintäviraston uusi sisäjohtoverkkomääräys 65 A on voimassa 7.11.2014 alkaen. Sen tavoitteena on mm. edistää erilaisten televisio- ja radiopalvelujen sekä puhelin- ja internetpalvelujen saatavuutta, ja parantaa tiedonsiirtokapasiteetin riittävyyttä kiinteistössä.

Lisätietoja monipalveluverkoista löydät alan liittojen julkaisemasta Asunkiinteistön tietoliikenneverkon uudistaminen -oppaasta.