Korjaustieto.fi

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Talotekniikka > Lämmitys > Lämmönsiirrin

Lämmönsiirrin

Lämmönsiirrin on energiatekniikan komponentti, jolla lämpöenergiaa siirretään aineesta toiseen. On kaksi lämmösiirtotapaa - johtuminen ja lämpösäteily - joilla lämmönsiirtimet toimivat. Rakennus käyttää kaukolämpöä lämmönsiirtimen välityksellä. Tämä tapahtuu siten, että kaukolämpövesi virtaa rakennuksen lämmönjakokeskuksen siirtimen läpi, mutta ei sekoitu rakennuksen sisäisiin lämmitys- ja käyttövesiverkostoihin.

Kaukolämpö siirretään lämmitettävään rakennukseen kaukolämpöputkistoissa kiertävän veden välityksellä. Kuuma vesi syötetään menoputkessa taloyhtiöön ja jäähtynyt vesi palaa paluuputkessa takaisin voimalaitokselle. Kaukolämpöön liityvä kiinteistö tarvitsee liittymisjohdon, energianmittauslaitteet ja lämmönjakokeskuksen.

Lämmönjakokeskus sisältää yleensä ainakin kaksi lämmönsiirrintä. Lämmön siirtyminen tapahtuu aina siirtimen välityksellä. Kun avataan esim. suihkuhana, niin kylmää vettä virtaa siirtimen läpi kupariputkikierukassa ja samanaikaisesti säätölaitteiden ohjaamana virtaa siirtimen läpi vaippaosassa kuumaa kaukolämpövettä, joka lämmittää käyttöveden 55°C:een.

Lämmönsiirtimessä kaukolämpövesi lämmittää siis rakennuksen käyttöveden ja lämmitysverkoston veden. Siirtimessä lämmitysverkon vesi sekä käyttövesi on erotettu kaukolämpöverkon vedestä. Kaukolämpöön liitetyssä rakennuksessa on yleensä erilliset lämmönsiirtimet lämmitysverkkoa ja käyttövettä varten. Tyypillisiä siirtimiä ovat mm. kierukka- ja levylämmönsiirtimet.