Korjaustieto.fi

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Talotekniikka > Lämmitys > Lämmönjakokeskus

Lämmönjakokeskus ja kaukolämpö

Lämmönjakokeskuksella liitetään taloyhtiön lämmitysjärjestelmä kaukolämpöön. Lämmönjakokeskus siirtää kaukolämpöveden lämpöenergian taloyhtiön patteri-, ilma-, lattialämmityksen sekä käyttöveden verkoston veteen tehokkaasti. Lämmönjakokeskuksen automatiikka huolehtii, että kaukolämpöenergiaa käytetään järkevästi. Lämpö siirtyy lämmönjakokeskuksen lämmönsiirtimissä.

Kaukolämpö on lämmitystekniikka, jossa voimalaitoksessa lämmitetään vettä, johdetaan se taloyhtiön lämmönjakokeskukseen ja sen jälkeen taas voimalaitokseen takaisin. Lämmönjakokeskuksen lämmönsiirtimissä osa kaukolämpöveden lämpöenergiasta siirretään kiinteistön lämmitysverkoston veteen.

Kaukolämpöjärjestelmien taloudellinen ikä on noin 25 vuotta, jonka jälkeen ne on kannattavaa uusia vaikka usein laitteet kestäisivät pidempäänkin. Erityisesti lämmönsiirtotekniikka on kehittynyt viimeisten vuosikymmenien aikana ja näin kaukolämmöstä saadaan enemmän lämmitystehoa kuin aikaisemmin.

Suomessa kaukolämmön markkinaosuus lämmityksessä on noin 50 % ja lähes kaikki kerrostalot lämmitetään kaukolämmöllä. Kaukolämmön toimitusvarmuus on huippuluokkaa ja sen tuottama lämpö on tasalaatuista.