TaloyhtioNet muuttaa 2017

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu >

Ilmastointi - Hoito ja huolto

Kirja esittelee erilaiset kiinteistön ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmät sekä opastaa niiden käytössä ja huollossa. Lue lisää ja tilaa...

Ilmastointi_6painos_verkko_72dpi.jpg

Ilmanvaihtojärjestelmät

Asuinrakennusten ilmanvaihdon tavoitteena on ylläpitää hyvää ilman laatua kaikissa huoneissa koko rakennuksen käyttöajan. Rakennuksissa tulee aina olla perusilmanvaihto, joka estää epäpuhtauspitoisuuksien ja kosteuden nousun sisäilmassa. Hyvin toteutettu ilmanvaihto on vedoton, meluton ja helposti säädettävissä.

Kosteutta syntyy ihmisten aineenvaihdunnasta, ruoanvalmistuksesta, peseytymisestä, pyykin kuivatuksesta jne. Huoneilman suhteellinen kosteus ei saisi pitkäaikaisesti olla yli 50 %. Huoneilman epäpuhtauksia ovat mm. tupakansavu, pölyhiukkaset sekä rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt.

Ilmanvaihto voidaan järjestää painovoimaisesti tai koneellisesti. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilma liikkuu tuulen ja ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen vaikutuksesta. Sääolosuhteiden vuoksi painovoimaisen ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa saadaan kaikkiin huoneisiin tasaisempi ilmanvaihto ja poistoilman lämpö voidaan ottaa talteen.