Kiinteistölehti koko hallitukselle

Lupapiste

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Hoito ja kunnossapito

Kiinteistönhoidon käsikirja

Uudistettu kirja antaa tarvittavat tiedot kiinteistönhoitajan työssä toimimiseen. Vastaa täysin Kiinteistöpalvelujen perus- ja ammattitutkintojen tutkintovaatimuksia. Lue lisää ja tilaa...

KiinteistonhoidonKasikirja_verkko_72dpi_380x539.jpg

___________________________________

Kiinteistön kuntoarvio

Selkeä käsikirja kaikille kuntoarvioinnin osapuolille kiinteistöjen omistajista kuntoarviointia tekeville. Kirjassa käydään läpi kuntoarvion käyttö, laajuus, tilaaminen ja raportointi sekä korostetaan kuntoarvioijien pätevyysvaatimuksia ja tilaajan omaa panosta kuntoarvion onnistumisessa. Tutustu ja tilaa

kiinteiston_kuntoarvio_165px.jpg

___________________________________

Rakennustieto_logo_160.jpg

KH-kortisto - ammattilaisen tietopalvelu

KH-kortisto on ajantasainen työkalu taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille, kiinteistöpäälliköille ja kiinteistönhoitoyrityksille.
Palvelussa on puolueetonta ja punnittua tietoa hyvän kiinteistönpitotavan saavuttamiseksi. Se sisältää ohjeiden ja säännösten lisäksi tuotetietoa, huoltokirjan, asumisohjeita, taloyhtiön laitteiden ja järjestelmien käyttöikälaskurin ja paljon muuta.

KH-kortisto sisältää myös KiinteistöRYL 2009 Kiinteistöpalveluiden yleiset laatuvaatimukset -julkaisun nettisovelluksena. KiinteistöRYL verkkokaupassa > painettuna tai e-kirjana.

KH_RYLlogo[1].gif

Tutustu KH Net -palveluun ja tilaa koekäyttö »

__________________________________

Kiinteistönhoito ja kunnossapito

Kiinteistöllä tarkoitetaan yleisesti sekä maa-alueita että sillä olevia rakennuksia. Asuinkiinteistöllä tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia niitä katu- ja piha-alueita sekä rakennuksia, jotka taloyhtiö omistaa. Kiinteistönhoito ja kiinteistön kunnossapito ovat taloyhtiön teknisiä asioita, joiden tarkoituksena on pitää yllä kiinteistön kuntoa, arvoa ja ominaisuuksia.

Kiinteistönhoitoa ovat esimerkiksi asuinkiinteistön teknisten järjestelmien ja laitteiden hoito ja huolto, ulkoalueiden hoito, siivous, jätehuolto jne. Kunnossapidolla tarkoitetaan sellaista toimintaa, joilla asuinkiinteistön ominaisuuksia pidetään yllä uusimalla ja korjaamalla vialliset ja kuluneet osat jne. Kunnossapidon tavoitteena on siis säilyttää asuinkiinteistö suunnilleen sellaisena kun valmistuessaan oli. Tietysti tekniikka muuttuu ja järjestelmiä ja laitteita uusitaan, mutta tämä on myös osa kunnossapitoa. Sellaiset toimenpiteet, jotka kohottavat asuinkiinteistön laatutasoa olennaisesti, eivät ole kunnossapitoa vaan kuuluvat perusparantamiseen (huom! perusparantaminen on eri asia kuin peruskorjaus, joka voi olla osa kunnossapitoa, mutta toteutetaan hankkeen muodossa)

Toisinaan taloyhtiö voi omistaa pelkästään rakennukset, jolloin maa-alue, jolla rakennukset sijaitsevat, on vuokrattu. Näissä tapauksissa maanomistajana on yleensä kunta. Tällöinkin kiinteistönhoito on vuokrasopimuksessa pääsääntöisesti annettu taloyhtiön vastuulle. Kunnossapidon osalta tilanne voi olla mutkikkaampi, varsinkin jos on kysymys vaikkapa suuremmista maanrakennustöistä. Tällöin myös vuokramaan omistaja voi osallistua kustannusten maksamiseen, riippuen tietysti siitä, miten maanvuokrasopimuksessa on sovittu.