Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Oma koti kultaakin kalliimpi

Kaisa Leiwo 2 30.9.2013, 16:38
Tuoreen ennusteen mukaan kotitalouksien asumismenot nousevat seuraavan viiden vuoden aikana reilut 3 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys johtaa siihen, että asumismenojen osuus käytettävistä tuloista kasvaa lähes 2 prosenttia vuosittain. Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, joka julkistettiin elokuun lopussa.
Erityisesti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ennuste on huolestuttava. Kerrostalojen ylläpitokustannukset ovat jo vuosikausia nousseet selkeästi enemmän kuin käytettävissä olevat tulot. Kun nykyisen hallituksen ohjelmassa on lisäksi tavoite nostaa kiinteistöveron osuutta kuntien verotuotoista sekä korottaa sähköveroa, näyttää siltä, että asumiskustannukset ovat ottamassa reilun irtioton ja erkaantumassa selkeästi tulokehityksestä.

Kenen edun mukaista on kasvattaa asumisen kustannuksia ja niiden osuutta käytettävissä olevista tuloista? Asuminen on jokaisen kansalaisen perustoiminto. Suomen kaltaisessa ilmastossa jostakin on saatava katto pään päälle. Mitä jos ja kun tuon katon hankkiminen käy vuosi vuodelta työläämmäksi ja se vie vuosi vuodelta yhä suuremman osan käytettävissä olevista tuloista? Jokainen asumiseen käytettävä lisäeuro on pois muusta kulutuksesta.

Julkista taloutta ei voida tasapainottaa kiristämällä asumisen verotusta vaikka se varmasti tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Asuminen on pysyvää joten näiden verotulojen vaihtelu suhdanteiden mukana on vähäistä. Kiinteistöveron lisäksi asukkaat maksavat myös monenlaisia piiloveroja mm. energian, veden ja sähkön hinnassa. Näitä palveluja tuottavat pääsääntöisesti kuntien omistamat yhtiöt jotka tulouttavat kunnille merkittävän osan tuotoistaan.

Kiinteistövero ja asumisen piiloverot eivät porrastu henkilön tulojen tai maksukyvyn mukaan, vaan kirpaisevat samalla lailla niin vähävaraisempia kuin varakkaampia asukkaita. Onko asumisen lisäverottaminen perustellumpi tapa tasapainottaa taloutta kuin tuloon tai kulutukseen perustuvien verojen lisääminen? Päättäjien olisi syytä vakavasti pohtia tätä kysymystä sekä selvittää tarkasti, miten talouteen kokonaisuutena vaikuttaa eurojen siirtyminen muusta kulutuksesta kiinteistöverojen maksuun.

Oma koti on edelleen lähes jokaisen suomalaisen haave ja myös merkittävin varallisuuserä. Se ei kuitenkaan saa muuttua julkisen talouden tasapainottamisen suurimmaksi yksittäiseksi uhriksi ja kärsijäksi kiristyvien verojen takia.
Kommentit (2) Kirjoita kommentti
korkoakorolle, 2.10.2013 8:04
Puolustuskyvyttömiltä on aina helpompi ottaa kuin niiltä, joilla on kyky ja mahdollisuudet puolustautua. Eikös kiinteistöliiton juuri pitäisi puolustaa edustamaansa ryhmää sekä rakentajien rahastuspyrkimyksiltä, verottajan väliintuloilta ja kiinteistöpidon "kermanvuolijoilta".
Olen itse huomannut "Vantaan tapauksen" kaltaista "vakiintunutta käytäntöä" edustavaa korruptiota kiinteistösektorilla yleisemminkin. Vaikkakin mittakaavaeroja on nähtävissä. Mites siel Turuus?
Kuntapäättäjille mietittävää!, 14.10.2013 20:32
Hyvä kun selväsanaisesti kerrotaan miten asumisen verottaminen vaikuttaa. Turun ja muidenkin kaupunkien päättäjien pitää miettiä miten verojen muutokset vaikuttavat asukkaiden elämään. Nyt on oikea aika pohtia asia omassa kunnassa, kun ensi vuoden budjetteja kunnissa valmistellaan ja lyödään lukkoon.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Oma koti kultaakin kalliimpi
30.09.2013 04:38 2 Kaisa Leiwo
Tuoreen ennusteen mukaan kotitalouksien asumismenot nousevat seuraavan viiden vuoden aikana reilut 3 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys johtaa siihen, että asumismenojen osuus käytettävistä tuloista kasvaa lähes 2 prosenttia vuosittain. Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, joka julkistettiin elokuun lopussa.
Hyvin tehty kunnossapitotarveselvitys edistää myös energiatehokkaita korjauksia
17.03.2013 01:10 0 Kaisa Leiwo
Asunto-osakeyhtiölain uudistus toi yhtiökokouksiin hallituksen kirjalliset kunnossapitotarveselvitykset, joissa hallitus arvioi seuraavan viiden vuoden korjaustarpeita. Hallituksen on esitettävä kirjallinen kunnossapitotarveselvitys siinä yhtiökokouksessa jossa myös tilinpäätösasiat käsitellään. Alkuvaiheen ihmettelyn jälkeen selvitykseen on totuttu ja sen laatiminen sujuu vaikeuksitta pääosassa yhtiöitä.
Häiriöt ja uhkatilanteet kitkettävä pois taloyhtiöistä
28.12.2012 11:44 6 Kaisa Leiwo
Erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Mitä tehdä jos asukas tai osakas käyttäytyy uhkaavasti isännöitsijää tai hallituksen jäseniä kohtaan? Miten uhkaaviin tilanteisiin voi varautua ja suojautua? On huolestuttavaa, jos isännöitsijän ja hallituksen ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen. Vielä pahempaa on, jos taloyhtiön hallinnossa olevat joutuvat pelkäämään asukkaiden käyttäytymistä toimiessaan taloyhtiön hyväksi.
Kaupunki käy kukkarollasi, asukas!
08.10.2012 08:44 1 Kaisa Leiwo
Taloyhtiöiden menot nousevat huimaavaa vauhtia, kertoo Kiinteistöliiton indeksitalovertailu syyskuulta 2012. Asumisen kustannukset ovat nousseet kahden viime vuoden aikana keskimäärin 13 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousu on ollut 60 prosentin luokkaa yleisen inflaatiokehityksen ollessa 20 %. Tämä tarkoittaa, että asumisen juoksevien kustannusten osuus asukkaiden käytössä olevista tuloista kasvaa koko ajan. Vastaava rahasumma on pois talojen korjaamisesta ja muusta kulutuksesta.
Yhtiökokous tulee - olethan valmis!
06.03.2012 09:41 3 Kaisa Leiwo
Keväällä taloyhtiöissä valmistellaan ja pidetään vilkkaasti yhtiökokouksia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa taloyhtiön asioissa. Kaikilla osakeluetteloon merkityillä osakkailla on oikeus osallistua ja äänestää yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää mm. vastikkeiden suuruudesta, merkittävistä korjaushankkeista sekä tilinpäätöksen ja taseen vahvistamisesta. Miten Sinä käytät tuota oikeuttasi?
Kuka vastaa?
02.12.2011 01:10 4 Kaisa Leiwo
Kaikki tuntenevat tarinan henkilöistä Jokainen, Joku, Kukatahansa ja Kukaan. Tarinassa piti tehdä tärkeä työ, jonka Kukatahansa olisi voinut tehdä, josta Jokainen oli varma että Joku sen tekisi ja jota lopulta Kukaan ei tehnyt. Toivottavasti tarina ei ole taloyhtiösi arkea. Viime talven poikkeuksellisten lumimassojen keskellä keskusteltiin kattolumien ja liukkauden valvonnan vastuista. Kuka on se Joku jonka kuuluu tarkkailla lumitilannetta ja varoittaa tarvittaessa alueella liikkujia?