Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Häiriöt ja uhkatilanteet kitkettävä pois taloyhtiöistä

Kaisa Leiwo 6 28.12.2012, 11:44
Erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Mitä tehdä jos asukas tai osakas käyttäytyy uhkaavasti isännöitsijää tai hallituksen jäseniä kohtaan? Miten uhkaaviin tilanteisiin voi varautua ja suojautua? On huolestuttavaa, jos isännöitsijän ja hallituksen ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen. Vielä pahempaa on, jos taloyhtiön hallinnossa olevat joutuvat pelkäämään asukkaiden käyttäytymistä toimiessaan taloyhtiön hyväksi.
Häiriöiden taustalla on usein asukkaiden - niin osakkaiden kuin vuokralaisten - sosiaaliset ongelmat ja vaikeudet elämässä. Taloyhtiön isännöitsijällä ja hallituksella on niukasti lain antamia keinoja puuttua ongelmiin. Jatkuessaan häiriöt johtavat usein vuokrasopimuksen purkuun tai huoneiston hallintaanottoon, joka on kalliista ja vaivalloista niin yhtiölle kuin asukkaalle.

Asumisneuvonnan keinoin monet hankalat tilanteet voitaisiin taloyhtiöissä ratkaista. Tästä on hyviä käytännön esimerkkejä eri puolilta Turkua, jossa Akseli Kiinteistöpalvelut ja TVT Asunnot ovat asumisneuvonnalla saaneet hyviä tuloksia.

Asumisneuvoja auttaa asukasta kokonaisvaltaisesti, kun on nähtävissä ongelmia jotka voivat johtaa asunnon menettämiseen - vuokrien tai vastikkeiden maksurästejä, häiritsevää käyttäytymistä tai asunnon huonoa hoitoa. Asukas ohjataan tarvitsemiensa palvelujen ääreen, joilloin hänen tilanteensa voi selvitä. Asumisneuvonta vähentää häätöjen tarvetta, parantaa asumisviihtyvyyttä sekä ehkäisee vanhusten ja yksinäisten syrjäytymistä.

Asumisneuvonta on valitettavan pienen asukasryhmän käytössä. Kunnissa tulisikin harkita yleisen asumisneuvonnan käynnistämistä esim. osana sosiaalitoimen palveluja. Varhainen puuttuminen ongelmiin on sekä kustannustehokasta että inhimillistä toimintaa. Neuvonnalla autetaan usein asukasta myös muissa kuin asumisen ongelmissa, jotka tavallisesti ovat vain yksi sosiaalisten ongelmien näkyvä osa.
Kommentit (6) Kirjoita kommentti
JR, 28.12.2012 20:55
Mihin perustuu väite siitä, että järjestyshäiriöt ja levottomuudet olisivat lisääntyneet taloyhtiöissä? Onko asiaa jossain tutkittu?
Kaisa Leiwo, 1.1.2013 8:02
Valitettavasti tiedossani ei ole tutkimusta tai seuranta-aineistoa asiasta. Meidän neuvonnassamme kyselyt erilaisiin häiriötilanteisiin liittyen ovat viime vuonna lisääntyneet ja väitteeni perustuu siihen "näppituntumaan".
Kirjoitusta on lyhennetty alkuperäisestä versiosta (ks. esim Lounais-Suomen Kiinteistöviesti 4/2012), jossa todetaan: "Kiinteistöliiton neuvonnassa näkyy, että erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. "
Rauhallista uutta vuotta!
Seppo Paju, 2.1.2013 22:49
Erinomaista, että alan yrittäjät kehittävät toimintaansa ja lanseeraavat uusia palveluja perinteisten rinnalle. Toivoisin tämän olevan yleisempääkin koko isännöintitoimialalla. Erilaisille neuvontapalveluille tuntuisi olevan tarvetta - näin peukalotuntumalla. Koko asiakas-omistajaryhmän ottaminen mukaan toimintaa (ei vain hallitusten) on varmasti haasteellista, mutta kehittämisen arvoista.
Reijo Nieminen, 2.1.2013 23:46
Jos yhtiön johdon ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen, nin silloin täyttyy arvioida voidaanko tätä tarvetta vähentää vai voidanko resursseja asian hoitoon lisätä. Jos tarpeita ei voida heti suoranaisesti vähentää, niin silloin tulisi harkita hallituksen laajentamista ja/tai vastuiden jakoa.
Liian "ohuet" hallitukset ovat helposti avuttomia, kun juuri mihinkään toimintaan ei aikaa ole käytettävissä. Asuntoyhtiökin on yhteisö ja sellaisena hoidettava.
Aksels, 13.1.2013 19:18
Oi hienoa, ette4 noin nuellroa on ihan omanlainen tyyli. Tossa ie4sse4 aletaan katsoa muiden pukeutumista ja sulautua muottiin mukaan, site4 jatkuu kunnes lf6yte4e4 oman tyylinse4. Jotkut ei lf6yde4 sen takia on paljon massaihmisie4. Ne4iden persoonallisten ihmisten ansiosta teide4n blogi ja Turku on ve4rikke4ite4!
Yksityinen vuokranantaja , 1.9.2014 13:10
Toimin omassa kiinteistössä talonmies ja isännöintitehtävissä.Asuntoja on alle 10kpl,mutta viimeisen 3 vuoden aikana meillä on säännöllisesti ollut runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyviä ongelmia,kuten puukotus.Siihen on hyvin vaikeaa isännöitsijän mennä väliin riskeeraamatta omaa terveyttään.Ongelmana meillä on lähinnä että vuokrasopimuksessa lain mukaan tulee lukea vuokranantajan oma kotiosoite.Meitä ainakin on kotipihallamme uhattu väkivallalla ja tappamisella irtisanomistilanteessa.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Oma koti kultaakin kalliimpi
30.09.2013 04:38 2 Kaisa Leiwo
Tuoreen ennusteen mukaan kotitalouksien asumismenot nousevat seuraavan viiden vuoden aikana reilut 3 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys johtaa siihen, että asumismenojen osuus käytettävistä tuloista kasvaa lähes 2 prosenttia vuosittain. Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, joka julkistettiin elokuun lopussa.
Hyvin tehty kunnossapitotarveselvitys edistää myös energiatehokkaita korjauksia
17.03.2013 01:10 0 Kaisa Leiwo
Asunto-osakeyhtiölain uudistus toi yhtiökokouksiin hallituksen kirjalliset kunnossapitotarveselvitykset, joissa hallitus arvioi seuraavan viiden vuoden korjaustarpeita. Hallituksen on esitettävä kirjallinen kunnossapitotarveselvitys siinä yhtiökokouksessa jossa myös tilinpäätösasiat käsitellään. Alkuvaiheen ihmettelyn jälkeen selvitykseen on totuttu ja sen laatiminen sujuu vaikeuksitta pääosassa yhtiöitä.
Häiriöt ja uhkatilanteet kitkettävä pois taloyhtiöistä
28.12.2012 11:44 6 Kaisa Leiwo
Erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Mitä tehdä jos asukas tai osakas käyttäytyy uhkaavasti isännöitsijää tai hallituksen jäseniä kohtaan? Miten uhkaaviin tilanteisiin voi varautua ja suojautua? On huolestuttavaa, jos isännöitsijän ja hallituksen ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen. Vielä pahempaa on, jos taloyhtiön hallinnossa olevat joutuvat pelkäämään asukkaiden käyttäytymistä toimiessaan taloyhtiön hyväksi.
Kaupunki käy kukkarollasi, asukas!
08.10.2012 08:44 1 Kaisa Leiwo
Taloyhtiöiden menot nousevat huimaavaa vauhtia, kertoo Kiinteistöliiton indeksitalovertailu syyskuulta 2012. Asumisen kustannukset ovat nousseet kahden viime vuoden aikana keskimäärin 13 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousu on ollut 60 prosentin luokkaa yleisen inflaatiokehityksen ollessa 20 %. Tämä tarkoittaa, että asumisen juoksevien kustannusten osuus asukkaiden käytössä olevista tuloista kasvaa koko ajan. Vastaava rahasumma on pois talojen korjaamisesta ja muusta kulutuksesta.
Yhtiökokous tulee - olethan valmis!
06.03.2012 09:41 3 Kaisa Leiwo
Keväällä taloyhtiöissä valmistellaan ja pidetään vilkkaasti yhtiökokouksia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa taloyhtiön asioissa. Kaikilla osakeluetteloon merkityillä osakkailla on oikeus osallistua ja äänestää yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää mm. vastikkeiden suuruudesta, merkittävistä korjaushankkeista sekä tilinpäätöksen ja taseen vahvistamisesta. Miten Sinä käytät tuota oikeuttasi?
Kuka vastaa?
02.12.2011 01:10 4 Kaisa Leiwo
Kaikki tuntenevat tarinan henkilöistä Jokainen, Joku, Kukatahansa ja Kukaan. Tarinassa piti tehdä tärkeä työ, jonka Kukatahansa olisi voinut tehdä, josta Jokainen oli varma että Joku sen tekisi ja jota lopulta Kukaan ei tehnyt. Toivottavasti tarina ei ole taloyhtiösi arkea. Viime talven poikkeuksellisten lumimassojen keskellä keskusteltiin kattolumien ja liukkauden valvonnan vastuista. Kuka on se Joku jonka kuuluu tarkkailla lumitilannetta ja varoittaa tarvittaessa alueella liikkujia?