Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Kaupunki käy kukkarollasi, asukas!

Kaisa Leiwo 1 8.10.2012, 20:44
Taloyhtiöiden menot nousevat huimaavaa vauhtia, kertoo Kiinteistöliiton indeksitalovertailu syyskuulta 2012. Asumisen kustannukset ovat nousseet kahden viime vuoden aikana keskimäärin 13 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousu on ollut 60 prosentin luokkaa yleisen inflaatiokehityksen ollessa 20 %. Tämä tarkoittaa, että asumisen juoksevien kustannusten osuus asukkaiden käytössä olevista tuloista kasvaa koko ajan. Vastaava rahasumma on pois talojen korjaamisesta ja muusta kulutuksesta.
Kiinteistöverot ja maksut vievät keskimäärin 2,31 euroa/neliö/kuukausi. Tuon suuruisella vastikkeella saataisiin katettua ns. kunnalliset maksut eli kiinteistövero, kaukolämmitys, vesi ja jätevesi, kiinteistösähkö sekä jätehuolto. Turussa summa on 2,40 euroa/neliö, Porissa 2,23, Raumalla 1,97, Salossa 2,60 ja Uudessakaupungissa 2,52 euroa/neliö. Lisäksi tulevat asunnon hankinnasta aiheutuvat menot, korjauskustannukset, isännöinti ja kiinteistönhoito sekä paljon muuta maksettavaa.

Asumisen kustannukset ovat viime vuosina luisuneet asukkailta ja taloyhtiöiltä kuntapäättäjien ja valtiovallan käsiin. Asukkaiden omat vaikutusmahdollisuudet vähenevät, kun yhä suurempi osa maksuista ja taksoista päätetään julkisella sektorilla ja kuntien omistamissa yhtiöissä.

Kuntavaalien lähestyessä on syytä muistaa, että kiinteistöverot ja asumisen kunnalliset maksut vaikuttavat kaikkiin kuntalaisiin tuloista, maksukyvystä ja asumismuodosta riippumatta. Veroja ja maksuja maksavat niin omakotiasujat kuin taloyhtiöiden osakkaat ja vuokralaiset vastikkeissaan ja vuokrissaan.

Päätöksiä ensi vuoden taksoista ja veroista tehdään kunnissa parhaillaan. Lokakuussa valitaan kuntien uudet päätöksentekijät. Vetoan nykyisiin ja tuleviin päättäjiin - älkää pitäkö asumisen maksuja ja veroja helppona maksuautomaattina. Asumiskustannusten nousu ei voi jatkuvasti olla inflaatiota nopeampaa. Oma asunto on monelle ainoa varallisuus, kohdellaan sitä kunnallisessa päätöksenteossa kunniallisesti.
Kommentit (1) Kirjoita kommentti
Mika Artesola, 10.10.2012 11:20
Sietokyky alkaa olla koetuksella kohta yksineläjillä jos vielä taloyhtiölläkin on isoja remontteja tulossa.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Oma koti kultaakin kalliimpi
30.09.2013 04:38 2 Kaisa Leiwo
Tuoreen ennusteen mukaan kotitalouksien asumismenot nousevat seuraavan viiden vuoden aikana reilut 3 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys johtaa siihen, että asumismenojen osuus käytettävistä tuloista kasvaa lähes 2 prosenttia vuosittain. Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, joka julkistettiin elokuun lopussa.
Hyvin tehty kunnossapitotarveselvitys edistää myös energiatehokkaita korjauksia
17.03.2013 01:10 0 Kaisa Leiwo
Asunto-osakeyhtiölain uudistus toi yhtiökokouksiin hallituksen kirjalliset kunnossapitotarveselvitykset, joissa hallitus arvioi seuraavan viiden vuoden korjaustarpeita. Hallituksen on esitettävä kirjallinen kunnossapitotarveselvitys siinä yhtiökokouksessa jossa myös tilinpäätösasiat käsitellään. Alkuvaiheen ihmettelyn jälkeen selvitykseen on totuttu ja sen laatiminen sujuu vaikeuksitta pääosassa yhtiöitä.
Häiriöt ja uhkatilanteet kitkettävä pois taloyhtiöistä
28.12.2012 11:44 6 Kaisa Leiwo
Erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Mitä tehdä jos asukas tai osakas käyttäytyy uhkaavasti isännöitsijää tai hallituksen jäseniä kohtaan? Miten uhkaaviin tilanteisiin voi varautua ja suojautua? On huolestuttavaa, jos isännöitsijän ja hallituksen ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen. Vielä pahempaa on, jos taloyhtiön hallinnossa olevat joutuvat pelkäämään asukkaiden käyttäytymistä toimiessaan taloyhtiön hyväksi.
Kaupunki käy kukkarollasi, asukas!
08.10.2012 08:44 1 Kaisa Leiwo
Taloyhtiöiden menot nousevat huimaavaa vauhtia, kertoo Kiinteistöliiton indeksitalovertailu syyskuulta 2012. Asumisen kustannukset ovat nousseet kahden viime vuoden aikana keskimäärin 13 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousu on ollut 60 prosentin luokkaa yleisen inflaatiokehityksen ollessa 20 %. Tämä tarkoittaa, että asumisen juoksevien kustannusten osuus asukkaiden käytössä olevista tuloista kasvaa koko ajan. Vastaava rahasumma on pois talojen korjaamisesta ja muusta kulutuksesta.
Yhtiökokous tulee - olethan valmis!
06.03.2012 09:41 3 Kaisa Leiwo
Keväällä taloyhtiöissä valmistellaan ja pidetään vilkkaasti yhtiökokouksia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa taloyhtiön asioissa. Kaikilla osakeluetteloon merkityillä osakkailla on oikeus osallistua ja äänestää yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää mm. vastikkeiden suuruudesta, merkittävistä korjaushankkeista sekä tilinpäätöksen ja taseen vahvistamisesta. Miten Sinä käytät tuota oikeuttasi?
Kuka vastaa?
02.12.2011 01:10 4 Kaisa Leiwo
Kaikki tuntenevat tarinan henkilöistä Jokainen, Joku, Kukatahansa ja Kukaan. Tarinassa piti tehdä tärkeä työ, jonka Kukatahansa olisi voinut tehdä, josta Jokainen oli varma että Joku sen tekisi ja jota lopulta Kukaan ei tehnyt. Toivottavasti tarina ei ole taloyhtiösi arkea. Viime talven poikkeuksellisten lumimassojen keskellä keskusteltiin kattolumien ja liukkauden valvonnan vastuista. Kuka on se Joku jonka kuuluu tarkkailla lumitilannetta ja varoittaa tarvittaessa alueella liikkujia?