Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Direktiivit tulloo!

Energianeuvoja 3 6.5.2012, 21:55
Monet odottavat jo vesi kielellä kesää. Kiinteistö- ja rakennusalalla on odoteltu muutakin - nimittäin ympäristöministeriön valmistelemia energiatodistuslainsäädännön uudistusta ja korjausrakentamisen energiamääräyksiä. Tämä valmistelutyö on pakollista seurausta vuonna 2010 uudistetusta EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä. Pari viikkoa sitten lausuntokierrokselle lähetettiin energiatodistuslainsäädäntöpaketti. Parranpärinää ei varmasti tule puuttumaan näiden asioiden ympäriltä.
Minkälaisia muutoksia ympäristöministeriöstä ollaan meille taloyhtiöihmisille tarjoamassa? Korjausrakentamisen energiamääräysehdotuksesta konkreettista tietoa ei vielä ole saatavilla, mutta lausunnolla olevasta energiatodistusuudistuksesta sitäkin enemmän.

Energiatodistusuudistusehdotuksen mukaan mm. todistusten tekotapa olisi aina sama, eli laskennallinen, riippumatta siitä, onko kyseessä uudisrakennus tai olemassa oleva rakennus. Kaikki energiatodistukset olisivat voimassa 10 vuotta. Todistus laadittaisiin rakennuskohtaisesti kaikille asuinrakennuksille - joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. On kuitenkin muistettava, että olemassa olevan rakennuksen energiatodistus tulisi esittää vain myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Todistuksen antajan tulisi olla pätevöitynyt - isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja ei voisi enää pelkästään asemansa puolesta antaa energiatodistusta. Energiatodistuksen antajan tulisi myös käydä tekemässä havaintoja paikanpäällä ja antaa kyseiseen kohteeseen soveltuvia energiatehokkuutta parantavia toimenpidesuosituksia. Voimaan uudistuksen olisi tarkoitus tulla 1.2.2013.

Ehdotus antaisi mielestäni paremman mahdollisuuden vertailla itse rakennuksia - ei ihmisten käyttötottumuksia. Siitä on kuitenkin pidettävä huolta, ettei järjestelmästä muodostu liian raskasta ja että pätevöityneitä tekijöitä on riittävästi kysyntään nähden heti alusta lähtien.
Kommentit (3) Kirjoita kommentti
Taloyhtiön hallituksen jäsen, 7.5.2012 10:15
Energiatodistusjärjestelmää ei pidä huonontaa. Eikö kulutukseen pohjautuva todistus olisi paras ainakin taloyhtiöiden kannalta? Eikö se ole ylivoimaisesti helpoin ymmärtää ja laatia? Kukin maksaa osuutensa todellisesta kulutuksesta ja siihen voi myös vaikuttaa. 10 vuotta voimassa oleva teoreettinen todistus aiheuttaisi vain väärinkäsityksiä, vastustusta ja turhia kustannuksia.
Todistukset tulisi ehdottomasti voida laatia taloyhtiökohtaisesti eikä joka rakennukselle erikseen.
Maxim, 15.9.2013 6:40
Kopo kirjoitti:Pahoittelen, eeittve4t kaikki halukkaat ehtineet vastata kyselyyn. Ilmoitus kyselyste4 tuli kuitenkin mailitse, oli edu.tse.fi-sivulla seke4 te4e4lle4 TuKY:n netisse4. Vastauksia saapui ne4in reilussa viikossakin 440 (viime vuonna 381). Kiitos kaikille vastanneille!:)
Ravi, 16.9.2013 14:04
Anonyymi kirjoitti:onko turun kpuepakorkaakoulussa opetusta kese4lle4? milloin on ilmottautuminen ja miste4 saa lise4e4 tietoa? huonoa tiedotusta ainakin te4he4n mennesse4 ollut. ei kaikki saa kese4tyf6te4. http://irpjcig.com [url=http://xlzqnw.com]xlzqnw[/url] [link=http://qdpkmqyhrw.com]qdpkmqyhrw[/link]

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Direktiivit tulloo!
06.05.2012 09:55 3 Energianeuvoja
Monet odottavat jo vesi kielellä kesää. Kiinteistö- ja rakennusalalla on odoteltu muutakin - nimittäin ympäristöministeriön valmistelemia energiatodistuslainsäädännön uudistusta ja korjausrakentamisen energiamääräyksiä. Tämä valmistelutyö on pakollista seurausta vuonna 2010 uudistetusta EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä. Pari viikkoa sitten lausuntokierrokselle lähetettiin energiatodistuslainsäädäntöpaketti. Parranpärinää ei varmasti tule puuttumaan näiden asioiden ympäriltä.
Valoa kansalle
08.11.2011 12:38 3 Energianeuvoja
Joulu lähestyy kovaa kyytiä ja illat ovat jo hyvin tumman puhuvia. Talven tullessa kotona tarvitaan kunnollista valaistusta. Nykyään lamppujen osto ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin luulisi. EU- direktiivin seurauksena Alli Asiakas ei välttämättä löydä kaupasta sitä tuttua ja turvallista hehkulamppumallia, jota on käyttänyt keittiön valaisimessa jo vuosikymmeniä. Syyskuussa 2012 loputkin hehkulamput poistuvat kaupoista.
Mitä jäi viivan alle?
23.05.2011 10:49 3 Energianeuvoja
Kesä ja kärpäset alkavat lähestyä. Kylmä talvi ja lämmittäminen ovat vain kaukainen muisto. Ennen grillaamista kannattaa kuitenkin istahtaa alas ja käydä läpi, kuinka lämmityskausi oikeastaan sujui. Nyt on viimeistään hyvä aika miettiä ja selvittää, mitkä asiat tulee korjata ennen seuraavaa talvea. Energiatehokkuuden parantamisen kannalta on erittäin tärkeää, että jokaisessa taloyhtiössä myös analysoidaan kulutuslukemia kuukausittain ja verrataan niitä edellisiin vuosiin.
Vesi vanhin voitehista
31.03.2011 10:45 4 Energianeuvoja
Näin kevätauringon aikaan moni innostuu jälleen vaihtamaan juoksumaton oikeaan, rehelliseen asfalttiin. Pienen juoksulenkin jälkeen on mukavaa rentoutua kuuman suihkuveden alla - kiireettömästi ja vaikkapa lauleskellen. Rentoutuminen on ihmiselle hyväksi, mutta mikään ei ole ilmaista. Ei myöskään suihkussa lauleskelu. Peseytymiseen käytetty vesi on kallista, koska suihkuvedestä 60 % on lämmintä vettä. Oletko ajatellut, että 1 eurolla voit käyttää suihkulämmintä vettä vain 10 minuutin ajan!
Syökö energia eurosi?
21.02.2011 03:07 1 Energianeuvoja
Yllättävän moni ei tiedä, kuinka paljon sijoittaa euroja joka kuukausi asumisessaan energiankulutukseen. Itse luulin tietäväni ja olin väärässä. Jo pelkkä sähkölasku oli armoton: Se oli lähes parikymmentä euroa kuukaudessa suurempi kuin mitä itse olin kuvitellut. Jotta suutarin lapsille saataisiin kengät, totesin silloin olevan pienen pohdinnan paikka. Mihin eurot oikein olivat hävinneet ja kulutimmeko minä, vaimoni sekä villakoirat energiaa enemmän kuin suomalaiset keskimäärin.