Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Perehdyttäminen tavaksi

Jorma Koutonen 7 17.4.2012, 10:28
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa valitaan jälleen uusia hallitusten jäseniä. Jotta uudet henkilöt pystyvät mahdollisimman pian toimimaan täysipainoisesti taloyhtiön yhteiseksi hyväksi, tarvitaan perehdyttämistä hallituksen tehtäviin ja yhtiön toimintaan. Ellei taloyhtiön hallitus ole saanut aivan totaalista epäluottamusta, on hallituksen vaihtuminen kokonaan melko harvinaista. Taloyhtiöissä tiedostetaan jatkuvuuden tärkeys: arvokasta kokemusta ja tietoa siirretään konkareilta tuoreemmille.
Tehtäviin perehdyttäminen kuuluu hyvään hallintotapaan. Valitettavan usein perehdyttäminen jää järjestäytymiskokouksen tervetulotoivotukseen, käytännössä siis uuden hallitusjäsenen oman selonottohalun varaan. Tällöin on vaarana, että uusi jäsen jää ensimmäisissä kokouksissa pelkäksi kuunteluoppilaaksi. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista yhtiön kannalta.

Uusi hallituksen jäsen tarvitsee tietoa yhtiön ja hallituksen toiminnasta, käytännöistä sekä yleisesti asunto-osakeyhtiön ja hallituksen tehtävistä. Työkaluksi tulee antaa taloyhtiön yhtiöjärjestys sekä selvittää mm. yhtiön tärkeimmät sopimussuhteet ja pääasiallisine sisältöineen sekä mahdolliset keskeneräiset hankkeet. Myös tieto vastuuvakuutuksesta ja sisällöstä antaa rohkeutta päätöksentekoon. Näiden asioiden läpikäynti voi toimia hyödyllisenä kertauksena kokeneemmallekin hallituksen jäsenille.

Entä, jos uudet hallituksen jäsenet saisivat vielä koulutuksen tehtäviinsä? Järjestäytyneet taloyhtiöt ovat etuasemassa tässäkin asiassa. Hallitusvalmiuksien opiskeluun tarjoutuu mainio mahdollisuus osallistumalla Kiinteistöliiton alueyhdistysten järjestämiin koulutustilaisuuksiin. Tehokkaan koulutuksen jälkeen hallitustyöskentelyyn tulee taatusti lisävarmuutta.

Heitän haasteen kaikille hallituskauttaan jatkaville luottamushenkilöille; Otetaan perehdyttäminen talon tavaksi! Uskon, että asianmukaisesti hallitustyöskentelyyn perehdytetty jäsen osaa aikanaan itsekin tarjota kunnollista viestikapulaa seuraajilleen.
Kommentit (3) Kirjoita kommentti
Mika Artesola, 17.4.2012 12:14
Hyvä tapa on käydä taloyhtiön sopimukset läpi vuosittain ensimmäisessä hallituksen kokouksessa yhtiökokouksen jälkeen (järjestäytymiskokous poislukien). Toimii hyvänä perehdyttäjänä ja muistiinpalauttajana:)
Kari Helenius, 17.4.2012 21:23
Niinpä niin ja älkäämme unohtako, että Kiinteistöalan Kustanukselta löytyy alan parasta kirjallisuutta. Esimerkiksi "Toimiva hallitus - Taloyhtiön hallituksen käsikirja" on oiva tervetuliaislahja uusille hallitusjäsenille. Kirja herättää varmasti kysymyksiä, mutta myös poistaa ennakkoluuloja ja lisää itseluottamusta hallitustyöskentelyyn. Eikä haittaisi lainkaan, vaikka kirja laitettaisiin luettavaksi kaikille taloyhtiön osakkaille. Ehkä hallitushalukkuus kasvasi lukuelämyksen myötä.
A.T., 23.4.2012 22:27
Olen uudelle hallitukselle jakanut mapit, joissa on kaikki taloyhtiön sopimukset, turvallisuussuunnitelma, järjestyssäännöt ja sisällysluettelon, jossa on lueteltu ryhmittäin asiat, joita yleisimmin käsitellään, jotta saadaan heti kokonaisnäkemys. Lisäksi 5v korjaustarveselvitys sekä ed.hallituksen "testamenttina" tarkempi PTS. Tavoite on, että uusi hallitus pystyy hyppäämään heti kelkkaan mukaan hukkaamatta 1/2 vuotta ihmettelyyn.
Lisäksi olen tietenkin mainostanut Kiinteistöliiton sivuja.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Asukaskin tarvitsee huoltoa
10.08.2017 09:05 2 Jorma Koutonen
Tampereella kaupunki on ottanut käyttöön pysäköintijärjestelyn, jolla pyritään helpottamaan kotihoidon piirissä olevien ihmisten palveluiden saamista. Yksityisiä kiinteistönomistajiakin on houkuteltu mukaan järjestelyyn, toistaiseksi vielä laihoin tuloksin.
E-luku vai EUR-luku
02.11.2016 11:29 3 Jorma Koutonen
Energiatodistusmenettely on alusta saakka ollut kiinteistönomistajille pakkopullaa. Vuonna 2008 voimaan tulleet säännökset ovat koko ajan nostattaneet tunteita ja mielipiteitä todistuksen tarpeellisuudesta ja kustannuksista. Todellisten kulutuslukemien sijaan kiinteistön ominaisuuksiin perustuva uusi energiatodistus ei parantanut suhtautumista energiatodistukseen ? päinvastoin, yhä useampi kiinteistönomistaja on esittänyt skeptismiä todistuksen hyödyllisyydestä käytännössä.
Mansesterista Tamsterdamiin
10.11.2015 10:34 6 Jorma Koutonen
Tampere ei enää muistuta tehdaskaupunki Manchesteria, mutta voi kohta muuttua pyöräilykaupunki Amsterdamin näköiseksi, kun kaupunki hioo kuntoon uusia pysäköintipoliittisia linjauksia. Pysäköintiin liittyvillä järjestelyillä voi olla yllättäväkin laajoja vaikutuksia koko kaupunkikuvaan. Pohjimmiltaan kai kyse on siitä, annetaanko tulevaisuudessa tilaa yksityisautoilulle vai joukkoliikenteelle.
Lämpöyhtiöt hakevat hintavakautta energiapolitiikan tuulissa
03.06.2015 12:30 1 Jorma Koutonen
Ailahteleva energiapolitiikka on suuri syy siihen, miksi monen kaukolämpöyhtiön aiemmin niin kilpailukykyinen tuote on lyhyessä ajassa hinnoiteltu piloille. Kaukolämmön käyttämien uusiutumattomien polttoaineiden verotusta on viime vuosina korotettu useita kertoja. Polttoaineiden verokohtelu on heikentänyt ennen kaikkea maakaasua käyttävien lämpöyhtiöiden markkina-asemaa.
Asumisen kulu- ja tukirakenteet kokonaistarkasteluun
02.12.2014 11:03 0 Jorma Koutonen
Asumiskustannukset kehittyvät lähivuosinakin nopeammin kuin kuluttajien tulot. Tämä kehitys on jatkunut jo vuosia eikä se edelleenkään juuri tee eroa eri asumismuotojen välillä. Asuminen on kaikille välttämätön perustarve. Tavoitteena olisi tietysti pystyä tarjoamaan jokaiselle sopivan kokoinen asunto, joka täyttää asumisterveydelle asetetut vaatimukset.
Avaako kunnossapitotarpeen selvitys Pandoran lippaan ?
01.08.2014 09:03 0 Jorma Koutonen
Taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin tehtävänä on huolehtia kiinteistön ja rakennuksen pidosta. Tämä tarkoittaa kiinteistön suunnitelmallista kunnossapitoa ja hoitoa sekä kiinteistön käyttäjien asumisolojen ja ?kustannusten optimointia. Aika on nyt erityisen haasteellinen. Asukkaiden maksukyky on taloustilanteesta johtuen kovalla koetuksella. Vaikka asumiskustannukset haluttaisiin pitää alhaalla, tulisi toisaalta kuitenkin pystyä myös hoitamaan tarpeelliset korjausinvestoinnit ajallaan.
Tupakoinnin riskit
31.03.2014 11:15 2 Jorma Koutonen
Tupakointi voi vaarantaa terveyden, mutta se ei ? ainakaan toistaiseksi - vaaranna hallintaoikeutta huoneistoon, jossa tupakkaa poltetaan. Omassa huoneistossa tupakointi on edelleen henkilökohtainen oikeus ja asia.
Täydennysrakentamisen tiellä paljon tasoitettavaa
31.12.2013 10:48 2 Jorma Koutonen
Asuinkiinteistöjen täydennysrakentaminen kiinnostaa yhä enemmän kasvukeskuskaupunkien taloyhtiöitä, rakennusliikkeitä ja tietysti kuntaa itseään. Kaikilla tahoilla olisi intressiä toteuttaa näitä hankkeita, mutta hankkeiden käynnistämiseen liittyykin yllättävän monta käsijarrua.
Asiakkaan selkänahan paksuus
18.09.2013 01:14 2 Jorma Koutonen
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä on tähän saakka pidetty luotettavina ja matalariskisinä asiakkaina rahoitusmarkkinoilla. Konkurssiin asunto-osakeyhtiöt ani harvoin ajautuvat. Useimmiten taloyhtiöillä riittää käypiä vakuuksiakin lainanottoa varten. Taloyhtiöiden asema rahoitusmarkkinoilla on kuitenkin selvästi muuttunut.
Hyöty irti arvonlisäverosta
16.05.2013 10:44 110 Jorma Koutonen
Verojen osuus asumiskustannuksista kasvaa jatkuvasti. Yhtiövastikkeilla ja vuokrilla katetaan arvonlisäveroa, kiinteistöveroa, energiaveroa, sähköveroa ja vakuutusmaksuveroa. Näistä arvonlisäveron osuus on suurin. Yleinen arvonlisäverokanta nousi vuoden alusta yhden prosenttiyksikön, jo 24 %:iin. Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt ovat palveluiden ja energian loppukäyttäjiä ja maksavat siten arvonlisäveron näistä kustannuksista kokonaisuudessaan.
Melua tyhjästä?
09.11.2012 02:11 0 Jorma Koutonen
Nyt kun etanoli alkaa taas liikkua ulkolämpömittareissa nollarajan alapuolella, käynnistyy taloyhtiöissäkin talvikunnossapidon kausi. Tällöin vilkastuu kiinteistön tontilla ja sitä ympäröivillä teillä ja jalkakäytävillä kiinteistönhuollon operointi. Kulkureittien liukkautta torjutaan hiekoituksin ja sulatusainein, lunta aurataan käsi- ja konetöin. Jossain kohtaa lumen poiskuljetukset ja kattolumien pudotuksetkin ovat taas ajankohtaisia toimenpiteitä.
Perehdyttäminen tavaksi
17.04.2012 10:28 7 Jorma Koutonen
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa valitaan jälleen uusia hallitusten jäseniä. Jotta uudet henkilöt pystyvät mahdollisimman pian toimimaan täysipainoisesti taloyhtiön yhteiseksi hyväksi, tarvitaan perehdyttämistä hallituksen tehtäviin ja yhtiön toimintaan. Ellei taloyhtiön hallitus ole saanut aivan totaalista epäluottamusta, on hallituksen vaihtuminen kokonaan melko harvinaista. Taloyhtiöissä tiedostetaan jatkuvuuden tärkeys: arvokasta kokemusta ja tietoa siirretään konkareilta tuoreemmille.
Asumiskustannukset investointien jarruna
01.12.2011 03:42 2 Jorma Koutonen
Asumiskustannusten nopea nousuvauhti on saanut niin kuntien kuin valtakunnankin päättäjät huolestumaan. Myötätunto ei näy kuntien tariffipolitiikassa. Lääkkeeksi kustannusten hillitsemisen on tarjottu lähinnä energiansäästötoimenpiteitä. Asumismenoja on eniten nostanut lämmitysenergian hinnannousu. Energiaverojen korotus vuoden alussa nosti energian hintaa tuntuvasti erityisesti kunnissa, joissa lämpö tuotetaan uusiutumattomilla raaka-aineilla. Energian hinta on edelleen jatkanut nousuaan.