Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

ASUKASKYSELY STRATEGIAN POHJAKSI

Mika Artesola 6 10.3.2012, 7:38
Puut kaatoon ja nurmikot autopaikoiksi! Saunojen ja pesutupien tilalle rakennettava talvipuutarha tai kangaspuuhuone! Vastike pudotettava nollaan euroon! Huoneistojen lämmitys talvella lopetettava! Uima-allas ja pizzabaari takapihalle! Katon päälle golfkenttä ja lasten keinut! Polkupyöräramppi ylempien kerrosten parvekkeille! Tuulimylly sähköä varten! ??? Ideoita riittää ja osa niistä voi myöhemmin jalostua osaksi taloyhtiön strategiaa.
Asunto-osakeyhtiön strategian laadinnassa pitää ja kannattaa kuunnella asukkaita sekä osakkaita. Monilla on omia toiveita ja kehitysideoita yhtiön kehittämiseksi. Liian harvoin kuitenkin hallitus selvittää asukkaiden ja osakkaiden mielipiteitä. Loistava keino tällaiseen on asukaskyselyn tekeminen.

Kyselyn laatimisen voi aloittaa miettimällä asioita, joita hallitus työssään käsittelee. Korjausten ja perusparannusten tekeminen ja aikatauluttaminen ovat varmastikin niitä yhtiölle tärkeimpiä asioita. Mutta asukkaalle yhtä tärkeitä ovat arkipäivän pienet asiat.

Turvallisuus on yksi merkityksellisempiä asioita ihmisille. Hyvin hoidettu ja siisti taloyhtiö pihoineen luo turvallisuudentunnetta myös pimeän aikaan valaistuna, ja talvisin huolellisesti hiekoitettuna. Hallitus voi usein kokea, että asiat ovat kunnossa. Mutta ovatko esim. senioriasukkaat samaa mieltä? Kysymällähän tämäkin selviää.

Vastausten yhteenveto on kullanarvoinen paperi. Sitä voi käyttää myös yhtenä perusteena laadittaessa viiden vuoden korjaustarveselvitystä. Toki pitää huomioida vastausprosentti. Vastaukset voidaan antaa myös nimettöminä. Tämä rohkaissee hiljaisempiakin vastaamaan kyselyyn.

Kysyvä ei tieltä eksy :)
Kommentit (6) Kirjoita kommentti
w, 13.3.2012 12:50
Teimme asukaskyselyn. Oli hyvä juttu.

Kaksi vinkkiä. Netistä löytyy avain-asukaskysely, josta voi kopioida monet kaikille taloyhtiölle sopivat laatukysmykset (mitä mieltä olet pihan kunnosta / valaistuksesta / kiinteistöhuollosta asteikolla 1-6). Tämä oli hyvä pohja. Tuollaisen kysymyspatteriston voisi myös kerätä taloyhtio.net-sivustolle.

Ja kyselyn saa tehtyä helposti sähköisenä ja ilmaiseksi Googlen työkalujen avulla. Google docs mahdollistaa kyselyn tekemisen ja antaa graafisen raport
RP, 16.3.2012 15:30
Asukaskysely ehdottoman hyvä työkalu saada toimiva yhteisö.Tuo ehdotus "kysymyspatterista" pitäs olla ilman muuta sivuilla,josta jokainen voi räätälöidä omaan käyttöön sopivan.Kuitenki yhtiöissä pähkäillään pitkälti samantyyppisten kysymysten parissa.
Seppo Paju, 19.4.2012 1:25
Keinot miten saada osakkaiden mielipide ja toiveet esille, voivat olla ja varmasti ovat erilaisia. Ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa. Niillä saadaan, toivon mukaan, esille mitä me haluamme ja mahdollisesti miten sen toteutamme. Toisen puoli strategian hahmottamiseen on se, miten me vastaamme ympäristömme (laajasti ymmärrettynä) meille asettamiin vaatimuksiin ja ehtoihin. Sisäisen ja ulkoisen yhteensovittamisesta on kyse. Näitä ulkoisia ehtoja ja vaateita ovat esim. energian säästötavoitteet,
Seppo Paju, 19.4.2012 1:36
Jatka kommentoimalla omaa. Näihin ulkoisiin vaateisiin tai virikkeisiin kuuluvat myös monet sisäiset toiveet ja unelmat. Tämä on hyvä havaita. Tämä ulkoisen ja sisäisen yhteensovittaminen tulisi tapahtua niin, että sisäisen eheys (hyvä henki yhtiössä) säilyy ja taloyhtiöstämme kehittyy kiinnostava kohda asua ja omistaa.
Koko aika kyseessä sisäisen (taloyhtiö) ja ulkoisen (asuinalue, kaupunginosa, kaupunki, valtio) vuorovaikutus. Tavoitteena saavuttaa päämäärät säilyttäen sisäinen eheys
GS, 5.6.2013 11:27
Hei
Mistä löytyy linkki asukaskyselyyn?
Kapita, 12.11.2015 11:23
Hei kaikki osakas- ja/tai asukaskyselyistä kiinnostuneet! Teemme kyselyt räätälöidysti jokaisen taloyhtiön omien tarpeiden mukaan. Osallistumme myös arvonnousun strategian suunnitteluun taloyhtiön niin toivoessa. Katso www.kapita.fi

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

JÄÄHYVÄISET
05.04.2013 01:26 5 Mika Artesola
Kaikella on aikansa ja nyt on tullut hetki jäähyväisten. On ollut suuri ilo ja kunnia kirjoitella asunto-osakeyhtiöasioista vuosien saatossa näille sivuille. Monenlaisia juttuja ja ilmiöitä olemme yhteisvoimin saaneet kummastella ja kehittääkin. Hienointa on ollut huomata Teidän, lukijoiden, aktiivisuus ja kommentointi.
SÄHKÖÄ TALOYHTIÖIHIN
02.02.2013 08:17 3 Mika Artesola
Euro ja toinenkin liikkuu vuosittain suomalaisten sinivalkoisten asunto-osakeyhtiöiden ostaessa elämää ja energiaa asukkaiden koteihin. Jääkaapit, pakastimet, uunit, valaisimet, televisiot, tietokoneet ja pesukoneet huutavat sähköä toimiakseen moitteettomasti. Vain äärimmäisissä myrskyissä joudutaan mahdollisesti turvautumaan muutaman tunnin ajan kynttilöiden valoon. Mutta kuka taloyhtiössä päättää mistä tuo energia tulee ja millä hinnalla?
SUKUPOLVENVAIHDOS
23.09.2012 08:58 3 Mika Artesola
Monessa taloyhtiössä on hallitus koostunut samasta perusporukasta jopa vuosikymmeniä. Yhtiökokouksien tuttu lause ?samat jatkaa? on tullut kovin tutuksi. Kyseinen toimintakulttuuri on melko yleinen 1950 - 1980 välisinä vuosina rakennetuissa asunto-osakeyhtiöissä. Monesti nämä hallitukset ovat vielä melko miesvaltaisia. Näiden hallitusten jäsenet ovat tehneet valtavan työmäärän yhtiöiden eteen.
KORJAUKSET VAARASSA
22.07.2012 09:08 4 Mika Artesola
Julkisuuteen pulpahtaneen tiedon mukaan ruoka kallistuu kaupoissa vuoden loppuun mennessä kuusi prosenttia. Samaan aikaan asumismenot ja kiinteistövero jatkavat tappavalla tahdilla yhä korkeammalle. Vaaran vyöhykkeelle joutuvat ensimmäisenä taloyhtiöiden elintärkeät peruskorjaukset. Osakkaiden taloudellisen tilanteen muuttuessa huonompaan suuntaan aletaan menoista tinkiä. Lämpöä, sähköä ja vettä ei voida katkaista pois. Punakynä saattaakin pyyhkäistä isoja hankkeita?
PELOTTAVA TULEVAISUUS
25.06.2012 09:14 0 Mika Artesola
Euroopan valtiot yksi toisensa jälkeen julistavat samanlaista taikaloitsua.? Finanssikriisi ei meihin tartu ja taloutemme on varmalla pohjalla?. Samoin pankeille tehdään erilaisia stressitestejä ja kaikki tuntuu olevan hyvin. Mutta pankit huojuvat ja valtioiden kassat tyhjenevät nopeammin kuin kesälomalaisen lomakassa. Ja koska tämä huolten ja murheiden hyökyaalto saapuu suomalaisten taloyhtiöiden laitureille?
Taloyhtiön äitienpäivä
13.05.2012 06:58 0 Mika Artesola
Miten kummassa taloyhtiötä voi verrata äiteihin? Mietitäänpäs jokainen omia käsityksiämme äideistä ja asioista, joista heidät omasta lapsuudessamme muistamme. Kyllä yksi tärkeimmistä asioista oli turvallisuudentunne, jonka pieni lapsi löysi äidin sylistä. Kun maailma oli oikein murjonut pihapeleissä, oli mahtavaa tulla kotiovesta ja saada rohkaiseva halaus. Parhaimmillaan jo ennen kotiovea rappukäytävässä leijaili vastaleivotun pullan tuoksu.
KADONNUT JÄTTILÄINEN
06.05.2012 05:42 40 Mika Artesola
Puheenjohtajan taloyhtiössä on ikioma jäteastiavanhus, joka on luotettavasti palvellut jo vuosikausia. Kahdeksalla luukulla varustettu panssarivaunun serkulta näyttävä astia ottaa vastaan polttokelpoista jätettä kaksi viikkoa kerrallaan. Sitten saapuu kuljetusauto iloisesti noutamaan kaveriaan. Matka taittuu jätteenpolttolaitokselle ja pian on astia taas takaisin pihalla omalla paikallaan valmiina pitämään hyvää huolta asukkaiden jätteistä. Paitsi eräänä dramaattisena päivänä?
ASUKASKYSELY STRATEGIAN POHJAKSI
10.03.2012 07:38 6 Mika Artesola
Puut kaatoon ja nurmikot autopaikoiksi! Saunojen ja pesutupien tilalle rakennettava talvipuutarha tai kangaspuuhuone! Vastike pudotettava nollaan euroon! Huoneistojen lämmitys talvella lopetettava! Uima-allas ja pizzabaari takapihalle! Katon päälle golfkenttä ja lasten keinut! Polkupyöräramppi ylempien kerrosten parvekkeille! Tuulimylly sähköä varten! ??? Ideoita riittää ja osa niistä voi myöhemmin jalostua osaksi taloyhtiön strategiaa.
KUKA JOHTAA
09.01.2012 05:11 9 Mika Artesola
Taloyhtiön ylin päättävä elin on yhtiökokous. Siellä tehdyt päätökset perustuvat yleensä hallituksen esityksiin. Mutta ovatko hallituksen esitykset omia vai isännöitsijän esityksiä? Voiko olla olemassa vaara, että kyseessä onkin jonkun muun kaupallisen tahon esitys? Ja tietävätkö osakkaat yhtiökokouksissa kenen esityksistä todellisuudessa on kyse?
TALOUSARVIOTA VÄÄNTÄMÄSSÄ
23.10.2011 06:17 9 Mika Artesola
Taloyhtiön hallituksen kokouksessa on jälleen pöydällä talousarvion raakile. Paikalla on hallitus ja isännöitsijä. Välillä kuitenkin tuntuu, että lisäksi tarvittaisiin meteorologi kertomaan tulevan talven säästä sekä ennustajia kuvailemaan ensi vuoden mahdollisia mullistuksia. Oraakkelien puuttuessa on taloyhtiössä tyydyttävä etsimään informaatiota sekä idästä että lännestä.
KOULUN PENKILLE
06.09.2011 07:24 5 Mika Artesola
Puheenjohtaja istahti tietokoneen äärelle ja alkoi tutkiskella erilaisia taloyhtiön hoitamiseen liittyviä kursseja. Koulutuksia, teemailtoja sekä kurssitilaisuuksia löytyikin runsaasti. Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia teemoja tuli vastaan. Innostuneena puheenjohtaja välitti koulutusajatuksiaan muille hallituksen jäsenille. Nyt oli aika laittaa reput selkään ja astella opintielle!
PIENTÄ LISÄPALVELUA
22.08.2011 02:58 2 Mika Artesola
Puheenjohtaja jutusteli hallituksen muiden jäsenten ja isännöitsijän kanssa taloyhtiön tarjoamista palveluista. Valikoimasta löytyi perinteiset peruspalvelut saunasta pyykkitupaan ja mankelihuoneeseen. Mutta keskustelussa nousi esille ajatus pienellä rahalla toteutettavissa olevista lisäpalveluista. Sitten älynystyröitä alettiin rapsutella joukolla. Ja kylläpä ideoita alkoikin löytyä.
AVAINASIAA
11.08.2011 04:31 94 Mika Artesola
Puheenjohtaja oli onnellinen kun yhtiön yleisavain oli turvallisissa käsissä. Lukitusjärjestelmän uusiminen oli ollut kallis investointi, eikä uutta sarjoittamista enää kaivattu. Iloisesti vihellellen puheenjohtaja laittoi itselleen pari makoisaa maksamakkaravoileipää kaakaon kera ja istahti uutisten äärelle. Ja siellä kerrottiin murtovarkaan saaneen saaliikseen sata taloyhtiöiden huoltoavainta?
HUOLTOYHTIÖN MUKANA KADONNUTTA
08.08.2011 04:51 3 Mika Artesola
Isännöitsijä ja puheenjohtaja pitivät huolestuneina palaveria. Kadonneeseen huoltoyhtiöön oli viimein saatu yhteys. Tilanne oli juuri niin huono kuin puheenjohtaja oli arvellutkin. Huoltoyhtiön pitkä tie oli tullut surulliseen päätökseen mm. katastrofaalisten lumitalvien takia. Mutta uusia huolia oli jo tulossa?
KADONNEEN HUOLTOYHTIÖN METSÄSTYS
03.08.2011 11:26 586 Mika Artesola
Uusi työviikko alkoi ja puheenjohtaja rupesi selvittelemään viikonloppuna kadonneen huoltoyhtiön tilannetta. Puhelimeen ei vieläkään saatu yhteyttä. Tilanne muuttui yhä vain omituisemmaksi. Onneksi huoltoyhtiö huolehti vain viikonlopun päivystyksistä. Mutta kohta olisi edessä jälleen uusi viikonloppu mahdollisine haasteineen?
KUN HUOLTOYHTIÖ KATOSI
25.07.2011 07:59 3 Mika Artesola
Lamaannuttava uutinen naapurimaastamme Norjasta kiiri suomalaisiin koteihin aurinkoisena ja kauniina heinäkuun perjantai-iltapäivänä. Lähes sata nuorta ihmiselämää katkesi äkillisesti. Suomen viranomaiset julistivat sunnuntain surupäiväksi. Taloyhtiöille ja muille tahoille annettiin suositus suruliputuksesta, hieno ja asiallinen keino ilmaista myötätuntoa uhreille ja heidän läheisilleen. Kyseessä on myös hienotunteinen tapa ilmaista asukkaiden tuntemuksia.
IHANA TEKNOLOGIA?
15.05.2011 08:39 3 Mika Artesola
Kaunis kesäinen viikonloppu koittaa. Aurinko pilkottaa taivaanrannassa ja Aimo Asukas perheineen nautiskelee onnellisena television äärellä. Äkkiä alkaa kattokruunu heilua ja helistä. Muulilauma jymistelee yläkerrassa huutaen villisti. Kitarasankarit ovat aloittaneet kisansa ja lajeina on äänestä päätellen myös rodeo ja olohuonejalkapallo?
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN TEHTÄVÄT 2
06.05.2011 08:53 2 Mika Artesola
Hallituksen puheenjohtaja on merkittävässä roolissa valvoessaan taloyhtiön hallituksen tekemien päätösten toteuttamista. Hänen velvollisuutensa on puuttua asiaan jos toimeenpano viipyy selkeästi liian pitkään. Erinomainen tapa on jo hallituksen kokouksessa aikatauluttaa päätöksen aiheuttamat toimenpiteet. Hyvässä yhteistyössä isännöitsijän kanssa laaditaan toteuttamiskelpoinen aikataulu.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN TEHTÄVÄT 1
13.04.2011 10:18 103 Mika Artesola
Monet asunto-osakeyhtiöt valitsevat parhaillaan yhtiökokouksissaan uusia hallituksia ja uusia puheenjohtajia. Yleisimmin hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan järjestäytymiskokouksessa. Yhtiöjärjestys voi määrätä valinnan myös yhtiökokoukselle. Valintatavoista huolimatta hallituksen puheenjohtajalla riittää tehtäviä ja velvollisuuksia.
TÄRKEÄÄKIN TÄRKEÄMPI
28.03.2011 03:35 26 Mika Artesola
Taloyhtiöissä työskentelee monia ihmisiä päivittäin: talonmiehiä, huoltohenkilöitä, isännöitsijöitä, jäteaseman tyhjentäjiä sekä erilaisten korjausten ja saneerausten toteuttajia. Jokaisella heillä on oma osuutensa talon ja sen lähiympäristön hoitamisessa. Usein kuitenkin yksi tärkeääkin tärkeämpi henkilöryhmä jää hiljaisesti huomioimatta. Porrassiivoojien työ havaitaan useimmiten vasta kun sitä ei jostain syystä ole tehty.
PUHEENJOHTAJAN LAUANTAI
26.02.2011 06:28 5 Mika Artesola
Raskaan työviikon päättää aina yhtä ihana viikonloppu. Lauantaiaamuna on upeaa herätä kodin lämmössä ja istahtaa kuuman kaakaokupillisen kera tutkiskelemaan päivän uutistulvaa. Jalassa lämmittävät villasukat ja televisiosta tulee Peukaloisen retket. Voiko mikään uhata tätä idylliä? Valitettavasti puheenjohtaja heräsi jääkylmien patterien seasta kännykän soittoon?
MAAILMANLOPUN MEININKI
22.02.2011 04:58 0 Mika Artesola
Uutiset virtaavat nykymaailmassa reaaliajassa meidän televisioihimme ja tietokoneisiimme. Valtioiden hallinnot romahtavat, maanjäristykset romahduttavat yhteiskuntia ja talouskriisit ravistelevat pörssejä. Onneksemme asumme ja omistamme asuntojamme Suomessa, yhdessä maailman vakaimmista maista. Mutta jokainen uutinen vaikuttaa myös meidän omiin taloyhtiöihimme. Tieto tuskaa lisää?
HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ
13.02.2011 07:27 2 Mika Artesola
Millaisia ovat todella hyvät ystävät? Luotettavia kumppaneita, joille voi kertoa iloistaan, suruistaan ja odotuksistaan. Henkilöitä, joiden tukeen ja läsnäoloon voi aina luottaa. Kavereita, jotka tekevät sen mitä lupaavat. Rehellisesti eriäviä mielipiteitä laukovia frendejä, jotka eivät kuitenkaan suutu ja kanna kaunaa.
TIEDONKULUN VUOSI 2011
07.01.2011 06:07 8 Mika Artesola
Miltä tuntuu taloyhtiön hallituksen jäsenestä tulla pihalle, jossa kaivinkone kaivaa isoa monttua? No ei kovinkaan erikoiselta, jos tietää mistä on kyse. Mutta jos maan kaivajat touhuavat ilman mitään ennakkovaroitusta, niin kyllä se pistää miettimään. Kummasteleva hallituksen jäsen soittelee sitten puheenjohtajalle ja yrittää saada tietoa? Entäpä jos pj on yhtä tietämätön? No voihan nenuli!
UUDENVUODEN TERVEHDYS
30.12.2010 04:32 680 Mika Artesola
Vuoden vaihtuessa on useilla tapana tehdä uudenvuodenlupauksia itselleen ja läheisilleen. Montakohan miljoonaa kiloa painoa on vuosien mittaan luvattu pudottaa? Ja kuinka moni on päättänyt aloittaa terveemmän elämän? Mutta voihan näin tehdä taloyhtiöissäkin?
ARKIPÄIVÄN KUMMALLISUUKSIA
14.11.2010 05:38 0 Mika Artesola
Suomalaisen asunto-osakeyhtiön asukkaat, isännöitsijät ja hallitukset painivat tämän päivän maailmassa kovin erilaisten haasteiden parissa kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. Yllättävää kyllä, eniten ovat ehkä muuttuneet arjen pienet asiat. Kukapa olisi osannut arvata vielä kymmenen vuotta sitten osan kaupoista olevan auki yöllä kolmen aikaan?
HALLITUKSEN SOSIAALINEN VASTUU
09.10.2010 09:30 1 Mika Artesola
Mikä kumma on hallituksen jäsenen sosiaalinen vastuu? Onko sellaista määritelty jossain laissa tai pykälissä? No eipä ole ei. Mutta kummasti se vain tulee vastaan kun vähiten sitä odottaa. Sosiaalinen vastuu saattaa kurkistaa aamuhämärissä parkkipaikalla tai sunnuntai-illalla soitella puhelimeen. ?Kun on viikonloppu ja isännöitsijä vapaalla niin soittelen sinulle!?
HUIPPUHIENO KAMPANJA
07.09.2010 04:49 1 Mika Artesola
Pieniä tekoja - kampanja on alkanut Varsinais-Suomessa. Ainutlaatuinen ja upea hanke kattaa laaja-alaisesti mm. asumisen. Pilottitaloyhtiöt ovat jo alkaneet levittää tietoa energiankulutuksen vähentämisestä. Myös vedenkulutukseen on etsitty pieniä, mutta sitäkin tehokkaampia säästövinkkejä. Jokaisella taloyhtiön eläjällä on mahdollisuus tehdä osuutensa paremman asuinympäristön puolesta.
SOPIMUSVIIDAKOSSA
22.08.2010 10:16 4 Mika Artesola
Taloyhtiön hallitus on vastuussa monista erilaisista sopimuksista. Kuinka moni hallituksen jäsen todella tuntee näitä sopimuksia? Hyvin toimivat hallitukset päivittävät sopimuksia vuosittain ja uudet hallituksen jäsenet saavat myös perusteellisen selvityksen yhtiön voimassaolevista sopimuksista perehdyttämisen osana. Sähköäkin voi nykyisin kilpailuttaa, ei pelkästään eri yhtiöiden välillä vaan myös samalla sähköntuottajalla on erilaisia vaihtoehtoja. Valaistaanko talon pihat vihreällä tuulivoima
HALLITUSPULA?
05.07.2010 03:48 3 Mika Artesola
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaantulon myötä on julkisuudessa pohdiskeltu hallituksen jäsenen vastuita. Mitenkähän tämä kaikki vaikuttaa seuraavissa yhtiökokouksissa. Tuleeko hallitukseen tunkua vai alkaako oikein hallituspula? Ensimmäiset vastaukset saamme nähdä jo ennen joulua, kun kahden kokouksen yhtiöissä valitaan vastuunkantajia seuraavalle hallituskaudelle.
LAKIA ODOTELLESSA
11.06.2010 04:02 2 Mika Artesola
Uusi asunto-osakeyhtiölaki astuu voimaan kolmen vheinäkuun alussa. Kesähelteisen ja lomatunnelmaisen Suomen asukkaiden elämään monella tavalla vaikuttava laki tekee asoy-elämästä suunnitellumpaa ja paremmin valvottua. Jatkossa ei tarvitse sunnuntaiaamuna herätä naapurin kylppärin piikkausääniin. Kaikista remonteista kun pitää ilmoittaa etukäteen...
RÄJÄHDYSVAARA
19.05.2010 03:21 2 Mika Artesola
Poliisi löysi Turun keskustassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta 50 (viisikymmentä) kiloa dynamiittia. Väärällä käsittelyllä tällaisella räjähdysainemäärällä olisi saatu aikamoista tuhoa aikaiseksi. Irakin ja Afganistanin kauhukuvat olisivat voineet toteutua täälläkin. Mitähän kaikkea suomalaisten taloyhtiöiden kellarikomeroista ja vaatehuoneista löytyykään...
RÄJÄHDYSVAARA
19.05.2010 02:38 0 Mika Artesola
Poliisi löysi Turun keskustassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta 50 (viisikymmentä) kiloa dynamiittia. Väärällä käsittelyllä olisi tällaisella räjähdysainemäärällä saatu aikaiseksi aikamoista jälkeä. Irakin ja Afganistanin kauhukuvat voivat toteutua täälläkin. Mitähän kaikkea suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden kellarikomeroista ja vaatehuoneista löytyykään...
ARVOKASTA YHTEISTYÖTÄ
03.05.2010 11:34 2 Mika Artesola
Suomalaiset taloyhtiöt ovat yli sadan vuoden historian jälkeen tehostamassa yhteistyötään. Asuntoministeri Jan Vapaavuoren sekä Kiinteistöliiton sinnikäs työ on alkanut tuottaa hedelmää. Ministerin selkeät ja rohkeat kannanotot taloyhtiömaailman haasteisiin ja mahdollisuuksiin ovat herättäneet keskustelua ja sen kautta uusia ratkaisumalleja. Yhteistyö on voimaa, viisautta sekä varallisuutta!
YHTEISTYÖN AIKA
19.04.2010 12:04 0 Mika Artesola
Taloyhtiöitä ja niissä toimivia ihmisiä odottavat yhä kovemmat haasteet. Hallinnosta pitää tehdä läpinäkyvämpää ja myös suunnitelmallisempaa. Taloudellinen tilanne yhteiskunnassa ei ole kovinkaan positiivinen. Taloyhtiö ja sen hallitus tarvitsevat yhteistyökumppaneita. Luottamusta tarvitaan isännöinnin ja hallituksen välille. Vain yhteisin ponnistuksin voidaan purjehtia kohti aurinkoa ja parempia aikoja!
KEVÄTTÄ KOHTI
21.03.2010 07:56 7 Mika Artesola
Keväinen aurinko on alkanut sulattaa hyisen talven lumia ja jäitä. taloyhtiöt ovat joutuneet yllättävien menoerien eteen. Lunta on poistettu katoilta ja vesivahinkojakin on tullut putkien poksahdellessa hirmupakkasten kourissa. Lämmityslaskukaan ei varmasti ole ollut laskusuunnassa. Ja nyt sitten pitäisi laatia budjettia!
ARVOSTUSTA
13.02.2010 12:02 4 Mika Artesola
Eri puolilta taloyhtiökenttää kuuluu surullisia uutisia. Hallituksen jäseniä ja puheenjohtajia eroaa tehtävästään. Valitettavan usein syyksi ilmoitetaan arvostuksen puute. Mitättömällä korvauksella yhtiön eteen työskentelevät hallitusihmiset kuvaillaan pihaparlamenteissa omaa etua ajaviksi huijareiksi. Puukko selässä tuntuu olevan kovin tuttu ilmiö, onneksi vain kuvaannollisesti!
TURVALLISUUTTA?
02.01.2010 07:07 3 Mika Artesola
Vuodenvaihteen surulliset tapahtumat Espoolaisessa kauppakeskuksessa ovat varmasti saaneet meidät kaikki pohtimaan myös omaa turvallisuuttamme. Voiko jotain tällaista tapahtua myös taloyhtiöissä? Miten voimme vaikuttaa asukkaiden turvallisuuteen?
REMONTTISUUNNITELMA
09.11.2009 01:44 6 Mika Artesola
Tuleva vuosi 2010 tuonee tullessaan voimaan uuden asunto-osakeyhtiölain. Laki velvoittaa yhtiön hallituksen yhdessä isännöitsijän kanssa laatimaan viiden vuoden päähän ulottuvan PTSn eli remonttisuunnitelman. Tällainen suunnitelma esitetään joka vuosi yhtiökokoukselle ja se pitää sisällään hallituksen käsityksen tulevista remonttitarpeista. Useammalle vuodelle ulottuva suunnittelu helpottaa merkittävästi osakkaiden vastike-ennakointia.
VARKAIDEN PARATIISI
28.10.2009 04:12 1 Mika Artesola
Taloyhtiön hallitus joutuu kohtaamaan kokonaan kummallisen ja erilaisen maailman lähtiessään ohjaamaan taloyhtiölaivaa remonttihankkeen karikkojen läpi. Suomen kielen sanat saavat aivan uuden merkityksen. Aikakäsitteet ovatkin yllättäen sekaisin. Paperilla oleva kaksi viikkoa onkin käytännössä kaksi kuukautta.
BUDJETTIA PUKKAA
22.10.2009 06:29 4 Mika Artesola
Kerran vuodessa taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä taistelevat luodakseen taloyhtiölle talousarvioehdotuksen. Erilaisia menoja pyritään laskemaan ja tuloja sopeuttamaan niiden mukaan. Tarvitseeko vastiketta korottaa vai saadaanko jopa pienentää? Vaikeita kysymyksiä joissa oraakkelin taitojakin tarvitaan...
TIEDOTTAMISEN TAIKA
15.10.2009 12:43 2 Mika Artesola
Suurissa remonteissa taloyhtiöide asukkaat saavat purra hampaita yhteen. Melu raikuu aamusta iltaan, pöly pesiytyy joka nurkkaan ja rakoseen. Vieraita ihmisiä kulkee asunnossa ja touhuilee omia töitään. Tällaisessa tilanteessa on tiedottaminen erikoisen tärkeä taitolaji. Oikealla ja asiallisella tiedottamisella voidaan helpottaa haittoja ja auttaa kestämään vaikeitakin tilanteita. Ison taloyhtiön pienetkin asiat ovat pienen asukkaan isoja asioita !!!
Remonttitaivas
05.10.2009 06:23 105 Mika Artesola
Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä remontoidaan Tänään, Tässä ja Nyt. Hallitukset etsivät epätoivoisina vastauksia miljooniin erilaisiin kysymyksiin. Mistä rahoitus? Mistä suunnittelija? Mistä tekijät? Mistä valvojat? Jne. Vastauksia on tarjolla mutta mitkä ovat niitä oikeita, juuri kyseiseen taloyhtiöön sopivia. Tarvittaisiinko asiantuntijaa vai luotetaanko omaan päättelyyn.