Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Yhtiökokous tulee - olethan valmis!

Kaisa Leiwo 3 6.3.2012, 21:41
Keväällä taloyhtiöissä valmistellaan ja pidetään vilkkaasti yhtiökokouksia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa taloyhtiön asioissa. Kaikilla osakeluetteloon merkityillä osakkailla on oikeus osallistua ja äänestää yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää mm. vastikkeiden suuruudesta, merkittävistä korjaushankkeista sekä tilinpäätöksen ja taseen vahvistamisesta. Miten Sinä käytät tuota oikeuttasi?
Mikäli olet yksi meistä, joille oma asunto on merkittävin varallisuuserä, käytä hetki aikaa ja seuraavat 3 askelta varallisuutesi hoitamiseen:

Askel 1. Lue kokouskutsu liitteineen huolella

Yhtiökokouskutsu on toimitettava vähintään 2 viikkoa ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kaikki asiat, joista kokouksessa aiotaan tehdä päätöksiä.

Lue kokousasiakirjat huolella. Onko käsiteltävänä asioita joihin haluaisit vaikuttaa? Suunnitellaanko yhtiössä merkittäviä korjauksia? Miltä talous vaikuttaa tilinpäätöksen (ja myös talousarvion) valossa?

Askel 2. Valmistaudu kokoukseen

Mieti kantasi käsiteltäviin asioihin luettuasi kokouskutsun liitteineen. Mikäli olet eri mieltä hallituksen ehdotuksista, valmistele muutosesityksesi etukäteen. Juttele naapurien kanssa myös hallituksen jäsenten valinnasta.

Jos et itse pääse kokoukseen, valtuuta luottohenkilö osallistumaan tilallesi. Valtakirjapohja on usein kokouskutsun liitteenä.

Askel 3. Osallistu kokoukseen

Tule kokoukseen ajoissa. Muista, että asiat käsitellään kokouksessa hyväksytyn työjärjestyksen mukaan.

Osallistu keskusteluun jos haluat vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Pyydä puheenjohtajalta puheenvuoro ja esitä asiasi mahdollisimman selkeästi.

Yhtiökokouksessa asioista päätetään viime kädessä äänestämällä. Kun jokin asia on käsitelty ja päätetty, siihen ei palata. Mikäli esityksesi jää vähemmistöön, tyydy kokouksen enemmistöpäätökseen.

Hyvin valmisteltuja yhtiökokouksia sekä etenkin hyviä päätöksiä!
Kommentit (1) Kirjoita kommentti
Brittany, 19.3.2012 6:36
Olen pohtinut te4lte4 aannklta Keljonlahden voimalaa. En ole ne4hnyt misse4e4n te4ste4 ne4kf6kulmasta katsottuna investointia tarkasteltavan.Miksi Moventas siis investoi Jyve4skyle4sse4:JE:n se4hkf6energia on huomattavasti halvempaa kuin Vattenfallin toimialueen se4hkf6energia.Esim. Viitasaarelle tai Saarije4rvelle ei Moventaksen kaltaisen yrityksen kannata investoida, koska sielle4 perustuotannontekije4 -se4hkf6-tulee Vattenfallin se4hkf6verkon kautta halusitpa tai et. Ja se MAKSAA maltaita. (s

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Oma koti kultaakin kalliimpi
30.09.2013 04:38 2 Kaisa Leiwo
Tuoreen ennusteen mukaan kotitalouksien asumismenot nousevat seuraavan viiden vuoden aikana reilut 3 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys johtaa siihen, että asumismenojen osuus käytettävistä tuloista kasvaa lähes 2 prosenttia vuosittain. Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, joka julkistettiin elokuun lopussa.
Hyvin tehty kunnossapitotarveselvitys edistää myös energiatehokkaita korjauksia
17.03.2013 01:10 0 Kaisa Leiwo
Asunto-osakeyhtiölain uudistus toi yhtiökokouksiin hallituksen kirjalliset kunnossapitotarveselvitykset, joissa hallitus arvioi seuraavan viiden vuoden korjaustarpeita. Hallituksen on esitettävä kirjallinen kunnossapitotarveselvitys siinä yhtiökokouksessa jossa myös tilinpäätösasiat käsitellään. Alkuvaiheen ihmettelyn jälkeen selvitykseen on totuttu ja sen laatiminen sujuu vaikeuksitta pääosassa yhtiöitä.
Häiriöt ja uhkatilanteet kitkettävä pois taloyhtiöistä
28.12.2012 11:44 6 Kaisa Leiwo
Erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Mitä tehdä jos asukas tai osakas käyttäytyy uhkaavasti isännöitsijää tai hallituksen jäseniä kohtaan? Miten uhkaaviin tilanteisiin voi varautua ja suojautua? On huolestuttavaa, jos isännöitsijän ja hallituksen ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen. Vielä pahempaa on, jos taloyhtiön hallinnossa olevat joutuvat pelkäämään asukkaiden käyttäytymistä toimiessaan taloyhtiön hyväksi.
Kaupunki käy kukkarollasi, asukas!
08.10.2012 08:44 1 Kaisa Leiwo
Taloyhtiöiden menot nousevat huimaavaa vauhtia, kertoo Kiinteistöliiton indeksitalovertailu syyskuulta 2012. Asumisen kustannukset ovat nousseet kahden viime vuoden aikana keskimäärin 13 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousu on ollut 60 prosentin luokkaa yleisen inflaatiokehityksen ollessa 20 %. Tämä tarkoittaa, että asumisen juoksevien kustannusten osuus asukkaiden käytössä olevista tuloista kasvaa koko ajan. Vastaava rahasumma on pois talojen korjaamisesta ja muusta kulutuksesta.
Yhtiökokous tulee - olethan valmis!
06.03.2012 09:41 3 Kaisa Leiwo
Keväällä taloyhtiöissä valmistellaan ja pidetään vilkkaasti yhtiökokouksia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa taloyhtiön asioissa. Kaikilla osakeluetteloon merkityillä osakkailla on oikeus osallistua ja äänestää yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää mm. vastikkeiden suuruudesta, merkittävistä korjaushankkeista sekä tilinpäätöksen ja taseen vahvistamisesta. Miten Sinä käytät tuota oikeuttasi?
Kuka vastaa?
02.12.2011 01:10 4 Kaisa Leiwo
Kaikki tuntenevat tarinan henkilöistä Jokainen, Joku, Kukatahansa ja Kukaan. Tarinassa piti tehdä tärkeä työ, jonka Kukatahansa olisi voinut tehdä, josta Jokainen oli varma että Joku sen tekisi ja jota lopulta Kukaan ei tehnyt. Toivottavasti tarina ei ole taloyhtiösi arkea. Viime talven poikkeuksellisten lumimassojen keskellä keskusteltiin kattolumien ja liukkauden valvonnan vastuista. Kuka on se Joku jonka kuuluu tarkkailla lumitilannetta ja varoittaa tarvittaessa alueella liikkujia?