Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Kuka vastaa?

Kaisa Leiwo 4 2.12.2011, 13:10
Kaikki tuntenevat tarinan henkilöistä Jokainen, Joku, Kukatahansa ja Kukaan. Tarinassa piti tehdä tärkeä työ, jonka Kukatahansa olisi voinut tehdä, josta Jokainen oli varma että Joku sen tekisi ja jota lopulta Kukaan ei tehnyt. Toivottavasti tarina ei ole taloyhtiösi arkea. Viime talven poikkeuksellisten lumimassojen keskellä keskusteltiin kattolumien ja liukkauden valvonnan vastuista. Kuka on se Joku jonka kuuluu tarkkailla lumitilannetta ja varoittaa tarvittaessa alueella liikkujia?
Kuka on se Joku jonka kuuluu tehdä konkreettinen työ? Kuka on se Joku joka kantaa vastuun? Ja jos Kukaan ei tarkkaillut, tehnyt eikä vastannut niin syyttävällä sormella osoitettiin vuoron perään hallitusta, isännöitsijää ja huoltoyhtiötä.

Asunto-osakeyhtiölaissa on yhtiön johdon eli hallituksen ja isännöitsijän vastuut kirjattu omaksi kohdakseen. Tällä on haluttu helpottaa ennakoitavuutta ja parantaa oikeusvarmuutta. Laissa ei siis tavoiteltu tiukennusta korvausvastuisiin. Hallitusten jäsenet voivat nukkua yönsä rauhassa kunhan ovat toimineet huolellisesti.

Myös jäsenneuvonnassa kysytään yhä useammin kuka vastaa ja miten vastuu kannetaan. En halua vähätellä juridisen vastuun merkitystä, mutta muistathan että Kukatahansa saa toimia vaaran havaitessaan. Jos katolta roikkuu lunta tai jalkakäytävä on jäässä, Kenentahansa tulee ryhtyä toimiin vaaran torjumiseksi.

Taloyhtiössä on hyvä tietää, miten vastuut on laeilla ja sopimuksilla hoidettu. Viihtyisässä talossa tiedetään lisäksi, että jokaisen kantaessa kortensa kekoon on kaikkien mukavampi ja edullisempi asua. Jokainen meistä on se Joku ja Kukatahansa, jonka tehtäviin kuuluu oman asuinympäristön viihtyvyydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen.
Kommentit (4) Kirjoita kommentti
Mika Artesola, 2.12.2011 13:57
Tässä lumiasiassa mielenkiintoista on ideologia, että yhtiössä ASUVA hallituksen jäsen voisi olla enemmän vastuussa kuin muualla asuva jäsen. Eli katse ylöspäin talven tullessa, mutta ei silti liukastuta hiekan puuttuessa. Informaatiota kaikille osakkaille ja yhteystiedot selkeästi näkyville. Jospa Jaska Jokunenkin silloin osallistuisi talkoisiin.
Jukka Kero, 2.12.2011 21:54
Vastuut ja pelisäännöt. On myös varmistettava jotenkin, että kaikilla osapuolilla on riittävän samankaltainen käsitys asioista.... Saas nähdä käykö tässä niin, että juuri kun kahden kovan talven jälkeen opittiin "lumisodan" taktiikka, lunta ei tulekaan. Nyt voisi sen sijaan nämä opit siirtää myrskyvaurioihin varautumiseen. Myrskyisten öiden jälkeen aina syytä tutkia, onko vesikatto vielä kasassa. Ennaltaehkäisy kaikkein tärkeintä. Heikoimmat lenkit on syytä arvioida yhtiöissä.
tower, 3.12.2011 12:21
isännöintiliitto markkinoi yhteistyössä Finib yhtiön kassa vastuu- ja kiinteistövakuutuksia hallituksille. Niin, meklarin välityksellä ranskalaisen vakuutusyhtiön palveluja. Tämä on mielestäni ylilyönti. Isännöitsijät tällaista esittävät. Jos mikään vastuu ei ole muuttunut, ei tällaiseen ole aihetta. Sopimusten pitää olla kunnossa ja isänn- plus huollon on hoidettava tehtävänsä. Kiinteistöliiton olisi hyvä ottaa kantaa asiaan.
Mavis, 11.11.2015 20:52
Rita,Since the steam penetrates tugrhoh the paper side, this is one reason why its recommended not to fold the peel pouch. Anything that may impede proper processes should be avoided. I hear what you saying however, its important that we follow the mfr recs at all times. Even if we think things dont make sense or may be silly:) Perhaps you may want to contact or work with an outside lab and gather all pertinent data, this will give you some back-up and perhaps this can be a project for you?

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Oma koti kultaakin kalliimpi
30.09.2013 04:38 2 Kaisa Leiwo
Tuoreen ennusteen mukaan kotitalouksien asumismenot nousevat seuraavan viiden vuoden aikana reilut 3 prosenttia vuodessa. Tämä kehitys johtaa siihen, että asumismenojen osuus käytettävistä tuloista kasvaa lähes 2 prosenttia vuosittain. Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, joka julkistettiin elokuun lopussa.
Hyvin tehty kunnossapitotarveselvitys edistää myös energiatehokkaita korjauksia
17.03.2013 01:10 0 Kaisa Leiwo
Asunto-osakeyhtiölain uudistus toi yhtiökokouksiin hallituksen kirjalliset kunnossapitotarveselvitykset, joissa hallitus arvioi seuraavan viiden vuoden korjaustarpeita. Hallituksen on esitettävä kirjallinen kunnossapitotarveselvitys siinä yhtiökokouksessa jossa myös tilinpäätösasiat käsitellään. Alkuvaiheen ihmettelyn jälkeen selvitykseen on totuttu ja sen laatiminen sujuu vaikeuksitta pääosassa yhtiöitä.
Häiriöt ja uhkatilanteet kitkettävä pois taloyhtiöistä
28.12.2012 11:44 6 Kaisa Leiwo
Erilaiset järjestyshäiriöt ja levottomuudet ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Mitä tehdä jos asukas tai osakas käyttäytyy uhkaavasti isännöitsijää tai hallituksen jäseniä kohtaan? Miten uhkaaviin tilanteisiin voi varautua ja suojautua? On huolestuttavaa, jos isännöitsijän ja hallituksen ajasta menee iso osa asukkaiden häiriöiden ja uhkatilanteiden setvimiseen. Vielä pahempaa on, jos taloyhtiön hallinnossa olevat joutuvat pelkäämään asukkaiden käyttäytymistä toimiessaan taloyhtiön hyväksi.
Kaupunki käy kukkarollasi, asukas!
08.10.2012 08:44 1 Kaisa Leiwo
Taloyhtiöiden menot nousevat huimaavaa vauhtia, kertoo Kiinteistöliiton indeksitalovertailu syyskuulta 2012. Asumisen kustannukset ovat nousseet kahden viime vuoden aikana keskimäärin 13 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousu on ollut 60 prosentin luokkaa yleisen inflaatiokehityksen ollessa 20 %. Tämä tarkoittaa, että asumisen juoksevien kustannusten osuus asukkaiden käytössä olevista tuloista kasvaa koko ajan. Vastaava rahasumma on pois talojen korjaamisesta ja muusta kulutuksesta.
Yhtiökokous tulee - olethan valmis!
06.03.2012 09:41 3 Kaisa Leiwo
Keväällä taloyhtiöissä valmistellaan ja pidetään vilkkaasti yhtiökokouksia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa taloyhtiön asioissa. Kaikilla osakeluetteloon merkityillä osakkailla on oikeus osallistua ja äänestää yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää mm. vastikkeiden suuruudesta, merkittävistä korjaushankkeista sekä tilinpäätöksen ja taseen vahvistamisesta. Miten Sinä käytät tuota oikeuttasi?
Kuka vastaa?
02.12.2011 01:10 4 Kaisa Leiwo
Kaikki tuntenevat tarinan henkilöistä Jokainen, Joku, Kukatahansa ja Kukaan. Tarinassa piti tehdä tärkeä työ, jonka Kukatahansa olisi voinut tehdä, josta Jokainen oli varma että Joku sen tekisi ja jota lopulta Kukaan ei tehnyt. Toivottavasti tarina ei ole taloyhtiösi arkea. Viime talven poikkeuksellisten lumimassojen keskellä keskusteltiin kattolumien ja liukkauden valvonnan vastuista. Kuka on se Joku jonka kuuluu tarkkailla lumitilannetta ja varoittaa tarvittaessa alueella liikkujia?