Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Valoa kansalle

Energianeuvoja 3 8.11.2011, 12:38
Joulu lähestyy kovaa kyytiä ja illat ovat jo hyvin tumman puhuvia. Talven tullessa kotona tarvitaan kunnollista valaistusta. Nykyään lamppujen osto ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin luulisi. EU- direktiivin seurauksena Alli Asiakas ei välttämättä löydä kaupasta sitä tuttua ja turvallista hehkulamppumallia, jota on käyttänyt keittiön valaisimessa jo vuosikymmeniä. Syyskuussa 2012 loputkin hehkulamput poistuvat kaupoista.
Hehkulamppujen poistuminen markkinoilta on kirvoittanut ihmisiä monenlaisiin mielipiteisiin. Toiset ovat kokeneet kehityksen menevän oikeaan suuntaan, kun taas toisten mielestä koko hömpötys on täysin hölmöläisten hommaa. Itsekin olen ollut hieman skeptinen - erityisesti ns. energiansäästölamppuja kohtaan.

On kuitenkin pakko myöntää omien kokemusten pohjalta, etteivät kaikki energiansäästölamput ole täysiä susia. Olemme käyttäneet olohuoneen valaistuksessa energiansäästölamppuja lähes neljän vuoden ajan. Energiansäästölamppuja ei ole tarvinnut vaihtaa vielä kertaakaan ja olemme olleet niihin tyytyväisiä. On totta, että ne syttyvät hitaammin kuin hehkulamput, mutta olohuoneen valaisimissa siitä ei ole mitään haittaa. Myös rahapussi kiittää: Energiansäästölamppu kuluttaa noin 75 % vähemmän energiaa kuin 60 W hehkulamppu.

On selvää, etteivät energiansäästölamput sovellu jokaiseen paikkaan ja valaisimeen. Onneksi markkinoilta löytyy myös muita vaihtoehtoja. Ennen ostoksille lähtöä on hyvä selvittää, mitkä lamput soveltuvat parhaiten omaan kotiin. Tällöin kannattaa surffata Motivan julkaisemille nettisivuille www.lampputieto.fi ja www.lampunvalintakone.fi. Esimerkiksi lampunvalintakoneella pystyy valitsemaan eri tiloihin ja valaisintyyppeihin sopivat hehkulampun korvaajat ennen ostoksille lähtöä. Ja lampunvalintakoneen käyttö ei ole edes vaikeaa - jopa insinööri osaa käyttää sitä!
Kommentit (0) Kirjoita kommentti

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Direktiivit tulloo!
06.05.2012 09:55 3 Energianeuvoja
Monet odottavat jo vesi kielellä kesää. Kiinteistö- ja rakennusalalla on odoteltu muutakin - nimittäin ympäristöministeriön valmistelemia energiatodistuslainsäädännön uudistusta ja korjausrakentamisen energiamääräyksiä. Tämä valmistelutyö on pakollista seurausta vuonna 2010 uudistetusta EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä. Pari viikkoa sitten lausuntokierrokselle lähetettiin energiatodistuslainsäädäntöpaketti. Parranpärinää ei varmasti tule puuttumaan näiden asioiden ympäriltä.
Valoa kansalle
08.11.2011 12:38 3 Energianeuvoja
Joulu lähestyy kovaa kyytiä ja illat ovat jo hyvin tumman puhuvia. Talven tullessa kotona tarvitaan kunnollista valaistusta. Nykyään lamppujen osto ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin luulisi. EU- direktiivin seurauksena Alli Asiakas ei välttämättä löydä kaupasta sitä tuttua ja turvallista hehkulamppumallia, jota on käyttänyt keittiön valaisimessa jo vuosikymmeniä. Syyskuussa 2012 loputkin hehkulamput poistuvat kaupoista.
Mitä jäi viivan alle?
23.05.2011 10:49 3 Energianeuvoja
Kesä ja kärpäset alkavat lähestyä. Kylmä talvi ja lämmittäminen ovat vain kaukainen muisto. Ennen grillaamista kannattaa kuitenkin istahtaa alas ja käydä läpi, kuinka lämmityskausi oikeastaan sujui. Nyt on viimeistään hyvä aika miettiä ja selvittää, mitkä asiat tulee korjata ennen seuraavaa talvea. Energiatehokkuuden parantamisen kannalta on erittäin tärkeää, että jokaisessa taloyhtiössä myös analysoidaan kulutuslukemia kuukausittain ja verrataan niitä edellisiin vuosiin.
Vesi vanhin voitehista
31.03.2011 10:45 4 Energianeuvoja
Näin kevätauringon aikaan moni innostuu jälleen vaihtamaan juoksumaton oikeaan, rehelliseen asfalttiin. Pienen juoksulenkin jälkeen on mukavaa rentoutua kuuman suihkuveden alla - kiireettömästi ja vaikkapa lauleskellen. Rentoutuminen on ihmiselle hyväksi, mutta mikään ei ole ilmaista. Ei myöskään suihkussa lauleskelu. Peseytymiseen käytetty vesi on kallista, koska suihkuvedestä 60 % on lämmintä vettä. Oletko ajatellut, että 1 eurolla voit käyttää suihkulämmintä vettä vain 10 minuutin ajan!
Syökö energia eurosi?
21.02.2011 03:07 1 Energianeuvoja
Yllättävän moni ei tiedä, kuinka paljon sijoittaa euroja joka kuukausi asumisessaan energiankulutukseen. Itse luulin tietäväni ja olin väärässä. Jo pelkkä sähkölasku oli armoton: Se oli lähes parikymmentä euroa kuukaudessa suurempi kuin mitä itse olin kuvitellut. Jotta suutarin lapsille saataisiin kengät, totesin silloin olevan pienen pohdinnan paikka. Mihin eurot oikein olivat hävinneet ja kulutimmeko minä, vaimoni sekä villakoirat energiaa enemmän kuin suomalaiset keskimäärin.