Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Hyväksymmekö vanhojen hissien riskit?

Helin hissiblogi 6 25.5.2011, 16:25
Noin kuukausi sitten saimme lukea uutisista 3-vuotiaan pojan puristuneen veräjähissin ovien väliin. Samoihin aikoihin saimme asiakaspalvelukeskukseemme puhelinsoiton, jossa henkilö kertoi olevansa jumissa kaatuneen kärryn ja hissikorin seinän välissä 200 kg:n kuorma käsiensä varassa. Niin ikään palvelukeskukseemme otti yhteyttä myös kuudennen kerroksen asukas, joka oli avannut kerroksessa hissin oven, joka aukesi vaikka hissi ei ollut paikalla.
Hissi on yksi turvallisimmista liikennevälineistä, mutta kuten edellä kuvatut esimerkit osoittavat, vanhojen hissien aiheuttamia vaaratilanteita sattuu, eikä niitä voida sivuuttaa. Kyse on nimenomaan vanhoihin hisseihin liittyvistä puutteista, sillä Suomessa hissien keski-ikä on yli 30 vuotta ja jopa 80 prosenttia asuintalohisseistä ei täytä hisseille nykyisin asetettuja turvallisuusvaatimuksia. Jos tilannetta vertaa vaikka automaailmaan, vielä 30 vuotta sitten meillä ei ollut tietoakaan turvatyynyistä ym. matkustajan turvallisuutta parantavista ominaisuuksista, mutta harva meistä enää ajaisikaan yli 30 vuotta vanhalla autolla.

Suomessa hissien turvallisuutta valvoo Tukes, joka julkaisi 17.5. lehdistötiedotteen hissiturvallisuuteen liittyen. Tiedotteessa annetaan hyviä ohjeita siihen, miten matkustaja voi itse vaikuttaa hissimatkan turvallisuuteen. Lisäksi tiedotteessa todetaan, että hissien modernisointi parantaa merkittävästi hissiturvallisuutta.

Valinta jääkin hissin omistajalle, joka viime kädessä vastaa hissin turvallisuudesta. Kuinka paljon riskejä halutaan poistaa korjaamalla vanhojen hissien turvallisuuspuutteita ja kuinka paljon jätetään matkustajan oman varovaisuuden varaan? Jos oman taloyhtiösi hissistä puuttuu automaattiovet, hissi pysähtyy epätarkasti tai siitä puuttuu kaksisuuntainen hälytysyhteys palvelukeskukseen, asia kannattaa vähintään ottaa puheeksi hallituksen ja isännöitsijän kanssa.
Kommentit (2) Kirjoita kommentti
, 25.5.2011 16:27
Linkki Tukesin tiedotteeseen: http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Sahko-ja-hissit/Hissimatkan-turvallisuuteen-voi-itse-vaikuttaa/
Timo Tossavainen, 27.5.2011 8:37
Heli Aallon esille tuomaTukesin tiedote "Hissimatkan turvallisuuteen voi itse vaikuttaa" on luettavissa Taloyhtio.netin sivuilta osoitteesta: http://www.taloyhtio.net/33100.aspx

Taloyhtiöissä kannattaa kiinnittää huomiota kaikenlaiseen turvallisuuteen, myös hissien turvallisuuteen. Riskit korostuvat ikähaitarin molemmissa päissä, niin lasten kuin vanhusten osalta. Vastuullinen taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä turvaavat asukkaiden arjen.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Väriä ja elämyksiä hissimatkaan
20.02.2013 07:11 0 Helin hissiblogi
Suomalaiset eivät juuri hissillä irroittele. 60-80-lukujen hissien tammiviilun tunnistavat kaikki ja kun automaattiovet alkoivat hisseissä yleistyä, tammiviilu vaihtui metallinhohtoiseen rosteripintaan. Voisiko hissimatkasta saada viihtyisämmän tuomalla hissiin vaikkapa kappaleen asuinalueen historiaa?
Hissien kunnossapito - kuinka valitsen palveluntarjoajan?
16.04.2012 04:59 0 Helin hissiblogi
Aina aika ajoin kuulen kommentteja, että hissien kunnnossapitosopimuksissa ei ole mitään eroja ja on aivan sama, kuka hissiämme huoltaa. Kannattaako siis aina valita edullisin sopimushinta vai voisiko kunnossapidon kilpailutukseen löytyä myös muita kriteerejä?
Jos hissi jää jumiin
08.02.2012 03:49 26 Helin hissiblogi
Oletko koskaan jäänyt hissiin jumiin? Toivottavasti et, mutta aina on hyvä varmistaa, miten nopeasti silloin apu tulee paikalle ja mitkä tekijät avun saannin nopeuteen vaikuttavat. Jos hissi pysähtyy yllättäen esimerkiksi kerrosten väliin, tärkeintä on pysyä rauhallisena, sillä vaaraa ei ole. Hissi ei putoa ja tuuletusaukoista virtaa koriin raitista ilmaa. Hissin ovia ei saa yrittää avata itse, vaan apuun on hälytettävä hissin huoltoyhtiö.
Esteetön taloyhtiö 2012
12.12.2011 10:36 2 Helin hissiblogi
Vuonna 2012 jokainen taloyhtiön asukas pääsee liikkumaan kotitalossaan esteettömästi. Kadulta tai pihalta ulko-ovelle ei ole kynnystä tai portaita tai niiden viereen on rakennettu luiska sitä tarvitsevia varten. Aiemmin hissittömään kerrostaloon on päätetty asentaa hissi, jotta talossa voivat asua helposti niin vauvat kuin vaaritkin.
Haluaisitko nostaa asuntosi arvoa 10 prosentilla?
11.09.2011 09:35 3 Helin hissiblogi
Harjoittelijamme teki alkukesästä asuntojen myynti-ilmoitusten perusteella tutkimuksen, jossa hän vertaili samanikäisten ja kuntoisten, hissillisten ja ilman hissiä olevien asuntojen hintoja kolmessa Helsingin kaupunginosassa. Esimerkiksi Lauttasaaressa hissillisissä kerrostaloissa asunnon hintapyyntö oli keskimäärin 300 euroa suurempi kuin hissittömissä taloissa riippumatta siitä, missä kerroksessa asunto sijaitsi.
Hyväksymmekö vanhojen hissien riskit?
25.05.2011 04:25 6 Helin hissiblogi
Noin kuukausi sitten saimme lukea uutisista 3-vuotiaan pojan puristuneen veräjähissin ovien väliin. Samoihin aikoihin saimme asiakaspalvelukeskukseemme puhelinsoiton, jossa henkilö kertoi olevansa jumissa kaatuneen kärryn ja hissikorin seinän välissä 200 kg:n kuorma käsiensä varassa. Niin ikään palvelukeskukseemme otti yhteyttä myös kuudennen kerroksen asukas, joka oli avannut kerroksessa hissin oven, joka aukesi vaikka hissi ei ollut paikalla.
Hissillä turvallisesti koiran kanssa
26.04.2011 07:20 4 Helin hissiblogi
Vuosi sitten havahduin siihen, että noin kolmanneksessa meille raportoiduista hisseihin liittyvistä vaaratilanteista oli osallisena koira. Lähes kaikki vaaratilanteet johtuivat siitä, että koiran remmi oli jäänyt hissin oven väliin, joko niin, että remmi jäi lenkille oven väliin tai omistaja ja koira jäivät eri puolille ovea. Vaikka hissin turvalaitteet toimisivat asianmukaisesti, hissi saattaa silti lähteä liikkeelle ohut remmi oven välissä, jolloin tilanne on helposti koiralle kohtalokas.
Säästöjä ja helppoutta remontteja yhdistämällä
18.04.2011 03:29 3 Helin hissiblogi
Vierailin viime syksynä kuopiolaisessa taloyhtiössä, jossa oli päätetty yhdistää useampi remontti yhteen nippuun: laaja lvi-saneeraus, saunatilojen ja porrashuoneen kunnostus ja hissin uusiminen. Näin asukkaat selvisivät yhdellä remonttiajalla, talon rakenteita avattiin auki vain kerran ja saatiinpa aikaan vähän säästöjäkin.