Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Hissillä turvallisesti koiran kanssa

Helin hissiblogi 4 26.4.2011, 7:20
Vuosi sitten havahduin siihen, että noin kolmanneksessa meille raportoiduista hisseihin liittyvistä vaaratilanteista oli osallisena koira. Lähes kaikki vaaratilanteet johtuivat siitä, että koiran remmi oli jäänyt hissin oven väliin, joko niin, että remmi jäi lenkille oven väliin tai omistaja ja koira jäivät eri puolille ovea. Vaikka hissin turvalaitteet toimisivat asianmukaisesti, hissi saattaa silti lähteä liikkeelle ohut remmi oven välissä, jolloin tilanne on helposti koiralle kohtalokas.
Mietimme koiran omistavan kollegani kanssa, mitä voisimme tehdä tilanteen parantamiseksi ja päätimme ottaa yhteyttä Koiramme-lehteen. Viime kesänä lehdessä julkaistiinkin koirien hissiturvallisuudesta juttu, joka sisälsi ohjeet siitä, miten koiran kanssa olisi hississä hyvä toimia:
- Opeta koira istumaan hissin ovien eteen ja odottamaan lupaa ennen hissiin menemistä.
- Älä anna koiran mennä hissiin edeltä, äläkä anna sen jäädä jälkeen ? koira nousee hissiin taluttajan rinnalla talutushihna kireällä.
- Varmista, ettei koiran talutushihna jää lenkille hissin sulkeutuvien ovien väliin.
- Opeta koira istumaan rauhallisesti hissin perällä.
- Koira saa luvan lähteä hissistä vasta omistajan merkistä.
- Pelokas koira on riskialtis. Mikäli koira on haluton astumaan hissiin, se kannattaa kävelyttää hissiin reippaasti makupalojen avulle hihna tiukalla vaaratilanteiden välttämiseksi.
- Hissi ei ole oikea paikka harjoitella hihnassa kulkemista. Pentu, joka tekee pysähdyksiä hihnassa, voi helposti jäädä ovien ulkopuolelle, jos omistaja menee itse hissiin ja yrittää houkutella koiraa sisään. Sen sijaan omistajan tulisi seistä ovien välissä ja saattaa koira ohitseen hissiin.
Lähde: Koiramme 7-8/2010

Turvallista hissimatkaa!
Kommentit (4) Kirjoita kommentti
Perheellinen, 28.4.2011 12:43
Lasten kanssa myös saa olla tarkkana hississä. Aamun Hesarilla oli tänään juttu lapsesta, joka äitinsä kanssa liikkuessaan oli jäänyt hissin oviin ja joutunut sairaalaan. Vanhempien pitäisi opastaa lapsia liikkumaan hissillä huolellisesti ja turvallisuus huomioiden.
Mika Artesola, 30.4.2011 6:55
Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko karvaturrien vahingot ovat lisääntyneet liukuovien tultua turvaamaan hissinkäyttäjiä? Uskon (en siis tiedä), että vanhat ulosaukeavat hissien ovet olivat aukeamistavaltaan turvallisempia. Toisaalta niissä jäi jotakin jumiin helpommin matkan aikana. Turvallisuusehdotukset koiraystävillemme ovat erinomaisia! Hauskaa Vappua ja varokaa serpentiinien jäämistä ovien väliin myös... :)
Heli Aalto, 6.5.2011 8:23
Perheellinen: Olet oikeassa siinä, että lapsia on hyvä opastaa liikkumaan hississä turvallisesti. Suomessa on kuitenkin myös se tilanne, että hissikantamme on todella vanhaa ja vanhoihin hisseihin sisältyy useita turvallisuuspuutteita, joita uusissa ei ole. Mutta tästä lisää seuraavassa blogikirjoituksessani.
Heli Aalto, 6.5.2011 8:27
Mika: Hissien turvalaitteet on suunniteltu erityisesti ihmisten, niin lasten kuin aikuisten turvallisuuden takaamiseksi, joten uudetkaan hissit eivät tosiaan ole koiran kannalta ongelmattomia. Automaattiovet aukeavat automaattisesti myös koirille ja vaikka hissin valoverho on herkkä tunnistamaan sen väliin jääviä asioita, koiran ohutta fleksi-hihnaa se ei kaikissa tilanteissa tunnista. Koiran kanssa liikuttaessa onkin siis syytä aina olla huolellinen - olipa kyseessä uusi tai vanha hissi.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Väriä ja elämyksiä hissimatkaan
20.02.2013 07:11 0 Helin hissiblogi
Suomalaiset eivät juuri hissillä irroittele. 60-80-lukujen hissien tammiviilun tunnistavat kaikki ja kun automaattiovet alkoivat hisseissä yleistyä, tammiviilu vaihtui metallinhohtoiseen rosteripintaan. Voisiko hissimatkasta saada viihtyisämmän tuomalla hissiin vaikkapa kappaleen asuinalueen historiaa?
Hissien kunnossapito - kuinka valitsen palveluntarjoajan?
16.04.2012 04:59 0 Helin hissiblogi
Aina aika ajoin kuulen kommentteja, että hissien kunnnossapitosopimuksissa ei ole mitään eroja ja on aivan sama, kuka hissiämme huoltaa. Kannattaako siis aina valita edullisin sopimushinta vai voisiko kunnossapidon kilpailutukseen löytyä myös muita kriteerejä?
Jos hissi jää jumiin
08.02.2012 03:49 26 Helin hissiblogi
Oletko koskaan jäänyt hissiin jumiin? Toivottavasti et, mutta aina on hyvä varmistaa, miten nopeasti silloin apu tulee paikalle ja mitkä tekijät avun saannin nopeuteen vaikuttavat. Jos hissi pysähtyy yllättäen esimerkiksi kerrosten väliin, tärkeintä on pysyä rauhallisena, sillä vaaraa ei ole. Hissi ei putoa ja tuuletusaukoista virtaa koriin raitista ilmaa. Hissin ovia ei saa yrittää avata itse, vaan apuun on hälytettävä hissin huoltoyhtiö.
Esteetön taloyhtiö 2012
12.12.2011 10:36 2 Helin hissiblogi
Vuonna 2012 jokainen taloyhtiön asukas pääsee liikkumaan kotitalossaan esteettömästi. Kadulta tai pihalta ulko-ovelle ei ole kynnystä tai portaita tai niiden viereen on rakennettu luiska sitä tarvitsevia varten. Aiemmin hissittömään kerrostaloon on päätetty asentaa hissi, jotta talossa voivat asua helposti niin vauvat kuin vaaritkin.
Haluaisitko nostaa asuntosi arvoa 10 prosentilla?
11.09.2011 09:35 3 Helin hissiblogi
Harjoittelijamme teki alkukesästä asuntojen myynti-ilmoitusten perusteella tutkimuksen, jossa hän vertaili samanikäisten ja kuntoisten, hissillisten ja ilman hissiä olevien asuntojen hintoja kolmessa Helsingin kaupunginosassa. Esimerkiksi Lauttasaaressa hissillisissä kerrostaloissa asunnon hintapyyntö oli keskimäärin 300 euroa suurempi kuin hissittömissä taloissa riippumatta siitä, missä kerroksessa asunto sijaitsi.
Hyväksymmekö vanhojen hissien riskit?
25.05.2011 04:25 6 Helin hissiblogi
Noin kuukausi sitten saimme lukea uutisista 3-vuotiaan pojan puristuneen veräjähissin ovien väliin. Samoihin aikoihin saimme asiakaspalvelukeskukseemme puhelinsoiton, jossa henkilö kertoi olevansa jumissa kaatuneen kärryn ja hissikorin seinän välissä 200 kg:n kuorma käsiensä varassa. Niin ikään palvelukeskukseemme otti yhteyttä myös kuudennen kerroksen asukas, joka oli avannut kerroksessa hissin oven, joka aukesi vaikka hissi ei ollut paikalla.
Hissillä turvallisesti koiran kanssa
26.04.2011 07:20 4 Helin hissiblogi
Vuosi sitten havahduin siihen, että noin kolmanneksessa meille raportoiduista hisseihin liittyvistä vaaratilanteista oli osallisena koira. Lähes kaikki vaaratilanteet johtuivat siitä, että koiran remmi oli jäänyt hissin oven väliin, joko niin, että remmi jäi lenkille oven väliin tai omistaja ja koira jäivät eri puolille ovea. Vaikka hissin turvalaitteet toimisivat asianmukaisesti, hissi saattaa silti lähteä liikkeelle ohut remmi oven välissä, jolloin tilanne on helposti koiralle kohtalokas.
Säästöjä ja helppoutta remontteja yhdistämällä
18.04.2011 03:29 3 Helin hissiblogi
Vierailin viime syksynä kuopiolaisessa taloyhtiössä, jossa oli päätetty yhdistää useampi remontti yhteen nippuun: laaja lvi-saneeraus, saunatilojen ja porrashuoneen kunnostus ja hissin uusiminen. Näin asukkaat selvisivät yhdellä remonttiajalla, talon rakenteita avattiin auki vain kerran ja saatiinpa aikaan vähän säästöjäkin.