Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Vastakkainasettelun aika?

Timo Tossavainen 5 22.8.2010, 22:18
Taloyhtiö on oiva foorumi erilaisille vastakkainasetteluille. Ihmisiä toimii eri rooleissa, eikä roolit ole aina selkeät tai oikein ymmärretyt. Jokaisella on omia käsityksiään ja ennakkoluuloja toisten toimijoiden motiiveista. Oma halut ja vaikuttimet eivät aina tule selvästi toisille kerrotuksi. Mutta onko sittenkään mieltä kaikkien mahdollisten vastakkainasetteluiden lietsonnalle ja onko siitä kenelle(kään) hyötyä tai etua?
Peruskuviona on taloyhtiö vastaan osakas tai osakkaat. Yleisimmin kyse on oikeudesta tai sen puutteesta koskien milloin mitäkin. Voiko taloyhtiö olla kaikkia osakkeenomistajiaan vastaan? Ei se voikaan, sillä taloyhtiön muodostavat sen osakkeenomistajat. Taloyhtiöllä ja osakkailla on yhteiset intressit - eräitä poikkeustapauksia lukuunottamatta. Taloyhtiö toimii siten kuin sen osakkeenomistajien enemmistö yhtiökokouksessa päättää.

Toinen yleinen vastakkainasettelu on hallitus vastaan osakkaat. Mutta se on vain sivujuonne tuosta ensimmäisestä, eikä hallitus voi toimia vallankaapanneena salaseurana kuin korkeintaan seuraavaan yhtiökokoukseen saakka.

Isännöitsijä vastaan taloyhtiö on myös perinteinen vastakkainasettelun malli. Isännöinti ja taloyhtiö ovat taistelupari - mutta samalla puolella. Taloyhtiö palkkaa isännöinnin omalle puolelleen hoitamaan talon asioita - ei tapellakseen sitä vastaan. Vain isännöintisopimusta katsellaan eri näkökulmista.

Urakoitsijat ja huoltofirmat ovat vastapuolia monen mielestä. Monen osakkaan mielestä myös toiset osakkaat - etenkin sijoittajaosakkaat - ovat väärää sakkia. Minä vastaan muu maailma on osan asetelma.

Vastakkainasettelun nuotiolle ei bensaa kannattaisi kenenkään heitellä taloyhtiöissä. Sytykkeitä on iso läjä valmiina ja näyttävä roihu leimahtaa helposti. Edunsaajia siinä on vähän, kärsijöitä paljon. Jos kukin hoitaisi omat asiat mallikkaaksi - eikä lietsoisi pahaa verta - olisivat taloyhtiöiden asiat paremmalla mallilla.
Kommentit (5) Kirjoita kommentti
pensanheittäjä, 28.8.2010 20:02
tulee heti jahka ehdin...
Seppo Paju, 29.8.2010 15:20
Ehkä on niin, että meidän on, hyvistäkin aikomuksista huolimatta, äärimmäisen vaikea siirtyä yksinpuolisesta syyttelevästä ja neuvovasta kommunikaatiotyylistä kohti molemminpuolista ja tasavertaista varsinaisen asian tutkiskelua ja ongelmanratkaisua. Seppo Paju
Mika Artesola, 29.8.2010 18:56
Palapelin hajottaminen tuhanteen pieneen palaseen on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin sen kokoaminen. Mutta kärsivällisyydellä ja avoimella yhteistyöhalulla kaikki järjestyy. Yhdessä pystymme parempaan!
Deniez, 11.11.2015 22:05
Heidi Hautala on hallituksen me4te4 muna , joka on hetiette4ve4 ulos hallituksesta.Jos niin ei pian ke4y, koko Kataisen-Urpilaisen hallitus joutuu omituiseen valoon.Takiaispuolueet ovat iso rasitus hallitukselle.Kun uskottavuus on mennyt, on vaikea jos ei aivan mahdotonta tehde4 ns. suuria pe4e4tf6ksie4.
Andy, 13.11.2015 11:40
Tulee sellainen vauietklma, ette4 jos sinulla on taskussasi, lippahatussasi tai hihassasi esim merkki:-Greenpeace-WWF-Vihree4t-Liito-oravaniin te4me4 toimii kuin lautapelisse4 kortti: Te4me4 kortti suojelee sinua joutumasta vankilaan http://mmrfayldhso.com [url=http://gozailcoz.com]gozailcoz[/url] [link=http://etnxpdl.com]etnxpdl[/link]

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Omistajat päättävät yhtiönsä hallinnon järjestämisestä
04.06.2014 12:46 5 Timo Tossavainen
Kaikissa yhtiöissä - ja siten myös asunto-osakeyhtiöissä - on omistajien asia päättää millä tavoin he haluavat oman yhtiönsä hallinnon organisoida. Palveluntuottajien tehtävänä ei ole hypätä roolistaan ja ryhtyä omistajien puolesta asiaa ratkomaan haluamakseen, vaikka kuinka mieli tekisi. Taloyhtiön hallinnon järjestäminen on omistajien asia, ei palveluntarjoajien asia.
Hissi auttaa vanhuksia asumaan kotona
05.09.2012 11:10 1 Timo Tossavainen
Suurin osa ikäihmisistä asuu ja haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kotona asumisen edellytyksiä rajoittaa monesti asuintalon hissittömyys, sillä ilman kotitalon hissiä ei liikkuminen kodin ulkopuolella aina onnistu. Ympäristöministeriön asettaman työryhmän mukaan tehokkain tapa parantaa ikääntyneiden asumisoloja on korjata asuntoja ja asuinrakennuksia esteettömiksi. Työryhmä luovutti elokuussa ehdotuksensa ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaksi vuosille 2012-15.
Toiminnantarkastajille annettava edellytykset toimia
26.02.2012 08:39 120 Timo Tossavainen
Tänä keväänä tehdään ensimmäiset toiminnantarkastukset taloyhtiöissä. Viime vuonna valittiin ensi kertaa yhtiökokouksissa toiminnantarkastajia, jotka nyt suorittavat toiminnantarkastuksen sekä laativat toiminnantarkastuskertomuksen. Mitä toiminnantarkastajien tehtäviin kuuluu ja miten tarkastus tulee suorittaa? Asunto-osakeyhtiölain muutosten mukanaan tuoma toiminnantarkastus korvaa taloyhtiöissä aiemmin osakkaiden tekemän ns. maallikkotilintarkastuksen. Muutoksia toki on, mutta ei mahdottomia.
Oikeus luvattomaan pysäköintiin
30.08.2011 09:53 124 Timo Tossavainen
Taloyhtiön piha-alueen käyttö ja pysäköinti ovat aiheuttaneet julkisen keskustelun, jossa laineet lyövät yli varsin pahasti. Kuka saa parkkisakon kirjoittaa ja määrääkö linjan korkein oikeus vai eduskunnan perustuslakivaliokunta ovat periaattellisia kysymyksiä. Mutta näissä debateissa unohtuu mistä itse asiassa oikein on kysymys ja mikä on se ongelma, joka pitäisi ratkaista! Väärinpysäköinti taloyhtiöiden alueella on saatava loppumaan ja siihen löydettävä keinot.
Taloyhtiön taistelupari - Batman ja Robin?
01.02.2011 11:18 0 Timo Tossavainen
Wikileaks vuoti julkisuuteen amerikkalaisraportteja, joissa kuvattiin varsin osuvasti - vaikkakin hieman mauttomasti - Venäjän voimakaksikkoa presidentti Medvedeviä ja pääministeri Putinia. Batman ja Robin -sanapari kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi tiiviistä yhteistyösuhteesta sekä taisteluparin rooleista. Onko tästä jotain opittavaa taloyhtiöihin? Asukkailla usein ja hallituksen jäsenilläkin on monesti hieman epäselvää mitkä taloyhtiön tehtävistä kuuluvat kenellekin.
Vastakkainasettelun aika?
22.08.2010 10:18 5 Timo Tossavainen
Taloyhtiö on oiva foorumi erilaisille vastakkainasetteluille. Ihmisiä toimii eri rooleissa, eikä roolit ole aina selkeät tai oikein ymmärretyt. Jokaisella on omia käsityksiään ja ennakkoluuloja toisten toimijoiden motiiveista. Oma halut ja vaikuttimet eivät aina tule selvästi toisille kerrotuksi. Mutta onko sittenkään mieltä kaikkien mahdollisten vastakkainasetteluiden lietsonnalle ja onko siitä kenelle(kään) hyötyä tai etua?
Hallituksen koulutus osakkaan eduksi
26.10.2009 08:17 7 Timo Tossavainen
Osaava hallitus on taloyhtiön osakkeenomistajan etu, sillä hallitus paitsi hoitaa talon asioita ja huolehtii asumisen perustasta toimii se myös ison osakesalkun hoitajana. Asunto-osakkeen omistajista pääosa on tehnyt elämänsä suurimman rahallisen sijoituksen ostamalla oman asunnon asunto-osakeyhtiöstä. Ketkä tätä sadan, kahden tai useammankin sadan tuhannen euron osakesijoitusta sinun talossasi hoitavat ja millä osaamisella?
Energiatehokkuus - eurojen säästöä vai pallonpelastusta?
22.09.2009 10:48 116 Timo Tossavainen
Kukaan ei tarkoituksellisesti toimine energiatehottomasti, mutta liian harvassa talossa vielä otetaan energiatehokkuutta tarpeeksi tosissaan. Liian moni taloyhtiö suhtautuu vielä välinpitämättömästi energiatehokkuuteen. Nyt on syytä ottaa asia vakavasti, miettiipä sitä sitten pallonpelastuksen tai omien eurojen kannalta. Turha kulutus karsimalla saadaan sekä säästöä energiamenoissa että voidaan osaltaan olla ilmastonmuutosta torjumassa.
Osaaminen maksaa - osaamattomuus tulee kalliiksi
22.09.2009 05:34 2 Timo Tossavainen
Taloyhtiöissä manataan monesti miten kalliita erilaiset palvelut ovat. Milloin isännöintiä ja milloin kiinteistöhuoltoa halutaan halvemmaksi. Hinnan lisäksi huomio tulee kiinnittää siihen mitä sillä saa. Halutaako hyvää vai halpaa? Vaikka osaaminen maksaa, niin se yleensä kannattaa. Osaamattomuus tulee usein monin verroin kalliimmaksi. Tyhjän saa pyytämättäkin, mutta hyvästä joutuu maksamaan.