Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Mikä taloyhtiön energia-asioissa ihmetyttää?

Tarinointia taloyhtiöistä 3 9.10.2017, 10:41
Halusinpa sanoa näin energiansäästöviikolla sanasen taloyhtiön energia-asioista asukkaan näkökulmasta. Tarkastelen varsinkin veden kulutusta ja samalla vähän muutakin.

Eikö sarjakuva näy tarpeeksi isona? Linkki suurempaan kuvaan sivun alareunassa!
Lämmitykseen kuluu kerrostalojen hoitokuluista karkeasti 65 prosenttia, veteen ja jäteveteen 25 ja kiinteistösähköön 10 prosenttia. Monesti onkin, että lämmitys on yksi suurimpia menoeriä taloyhtiön budjetissa, mutta entäpä uudehkoissa taloissa: esimerkkinä asumani taloyhtiö, jossa kaupungin verokarhu haukkaa kiinteistöverolla kaikkein suurimman osuuden!

Uusissa taloyhtiössä on luonnollista, että energia-asiat ovat kohdallaan. Mutta miten asiat lienevät vanhoissa kerros- ja rivitaloyhtiöissä, joissa kuitenkin valtaosa ihmisistä asuu.

Olemme tottuneet käyttämään vettä varsin huolettomasti. Meillä täällä Suomessa ei ole puutetta makeasta vedestä. Ja sen huomaa: Perheen lapset tai nuoriso nautiskelee lämpimistä suihkuista piiitkäään, varsinkin jos taloyhtiössä on käytössä henkilölukuun perustuva vesimaksu. Ainakin teoriassa voisi hassutella, että huoneisto lämpiäisi mainiosti teinienkin tuottamalla lämmöllä, varsinkin jos perheen kolmekin murkkuikäistä tyttöä ovat kukin ensiksi liki puoli tuntia suihkussa ja föönaavat kukin toiset puoli tuntia pitkiä hiuksiaan.

Jotkut tahot käyttänevät vettä (lieneekö hanavettä?) runsaanlaisesti myös tulevaisuudessa, mikäli on uskominen Asuntomessujen näkymää: isot paljut ja ammeet omakotitalojen terasseilla keräävät ihmisiä rentoutumaan veden äärelle - vaikka Saimaa siintäisikin aivan siinä silmien edessä. Happamia, sanoi? Ei, sillä tuo on vain ohimenevä muoti-ilmiö.

Vettä ja sähköäkin käytetään siis aika huoletta. Mustat lempifarkut saatetaan pestä yksinään pyykinpesukoneessa ja viedä sitten kuivatushuoneeseen tai kuivausrumpuun, jotta housujen väri ei kärsisi. Ekologisuudesta viis! Olemme tässä modernissa yhteiskunnassa myös hyvin sähköriippuvaisia, joten sähkön käyttö tuskin vähenee.

Vedenkulutusta voisi varmasti nykyisestään vähentää, ja itse kukin voi siihen miettiä keinoja. Sadevedellä voisi kastella taloyhtiön kukkaistutuksia tai nurmikoita, mikäli sitä pystyy keräämään. Suomessa on myös vara huuhdella vessanpytty hanavedellä. Maaseudulla miehet sentään taitavat lannoittaa nurmikoitaan, mikä tosin kesällä paljastuu turhan tuuhean vihreinä läikkinä.

Miten muualla?

Ulkomailla kaikki on toisin niin veden kuin sähkön suhteen. Olen nähnyt, miten ranskalaisissa sähkölämmitteisissä taloissa istutaan huoneissa kengät jalassa, ja tiedän ihmisten tallustavan talvikengissä kokolattiamatoillakin. Huonelämpötila pysytetään talvella noin 20 asteessa. Suomessa oleillessaan nämä samat ulkomaiden asukkaat kenties ´sulavat´ meikäläisissä sisälämpötiloissa.

Britteinsaarilta myös pari kokemusesimerkkiä: Siellä pitää toimia ripeästi, että pitkät hiukset saa pestyä, lämmintä vettä kun ei aina riitä kaikille. Kostean kylmä tuuli käy yksinkertaisten ikkunalasien läpi luihin ja ytimiin. Yöpuulle käydessä on levitettävä päälleen kaikki mahdolliset peitteet, jotta pääsisi uneen.

Nenänpää siinä karaistuu pikku hiljaa. Kuulin myös Lontoon kokemuksista, miten perheen Suomi-vieras oli ensimmäisenä käynyt ammekylvyssä ja muu perhe hänen jälkeensä. Samoissa vesissä!

Toisaalta kylpyhuoneiden määrä Amerikoissa ja sillä suunnalla ihmetyttää. Jos satuit katsomaan männeenä kesänä Love it - List it (remppa vai muutto) -ohjelmaa Vancouverista, niin neljän makuuhuoneen talossa oli toiveena vähintäänkin kolme kylpyhuonetta. Milloin tämä ilmiö enemmälti rantautuu Suomeen?

Australiassa taas otettiin kaikki irti: ihmiset peseytyivät sadevedellä toimivilla suihkuilla. No joo, samalla he saattoivat ihailla Intian valtamerta. Happamia? Kyllä!

Oi, mistä me löytäisimmekään sen taitavan ja tietävän insinöörin - vai onko hän taruolento - joka ottaisi selvän energiamarkkinoille tulevista lukuisista erilaisista uutuuksista! Tietoa kun tupsahtaa tulla tuon tuosta kiinteistöalan ammattilaisten sähköposteihin. Ja valtavan tiedon tulvan äärellä ollaan helposti miltei hukassa. Ainakin me asukkaat!

Jos olet taloyhtiön hallituksen jäsen, kysypä täältä neuvoa:
- johtava energia-asiantuntija Petri Pylsy, ks. energianeuvonta: http://www.kiinteistoliitto.fi/palvelut/neuvontapalvelut/

Lue sarjakuva: http://www.kiinteistoliitto.fi/ita-suomi/sarjakuva/blogi9102017/default.aspx

Mirjami Kauppinen, bloggari, toiminnanjohtaja
Kiinteistöliitto Itä-Suomi
www.kiinteistoliitto.fi/ita-suomi
Kommentit (3) Kirjoita kommentti
65 prosenttia, 10.10.2017 14:20
Tainnut tulla virhe kirjoittajalle. Lämmitys, sähkö ja vesi ovat tekstin mukaan yhteensä 100 prosenttia hoitokuluista.
65 prosenttia, 27.10.2017 8:11
Totta! Kiitos kommentoinnista. Jos asiaa tarkastellaan hoitokulutilastojen kautta, niin asunto-osakeyhtiömuotoisessa kaukolämmitetyssä kerrostalossa yhteenlasketuista energia- ja vesikustannuksista lämmitykseen (sekä tilat että lämmin käyttövesi) kuluu noin 65 prosenttia, vesi- ja jätevesi noin 25 ja kiinteistösähkö noin 10 prosenttia. Vedenkäytön osuus on suurempi, kun siihen jyvitetään lämpimän käyttöveden lämmittämisen kustannus.
Luonto käyttää vettä huolettomasti, 10.10.2017 23:46
Nytkin Espoossa lainehti teillä ja vähän muuallakin. Bangladeshissä vielä pahemmin ja usein.
Kummallista kuin selvästi hyvässä luonnonkierrossa olevasta vedestä kirjoitetaan kuin katovasta luonnovarasta

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Mikä taloyhtiön energia-asioissa ihmetyttää?
09.10.2017 10:41 3 Tarinointia taloyhtiöistä
Halusinpa sanoa näin energiansäästöviikolla sanasen taloyhtiön energia-asioista asukkaan näkökulmasta. Tarkastelen varsinkin veden kulutusta ja samalla vähän muutakin. Eikö sarjakuva näy tarpeeksi isona? Linkki suurempaan kuvaan sivun alareunassa!
Kyllä elämä on ihanaa: Vesivahingosta voi olla iloa ja hyötyä!
31.08.2017 01:28 0 Tarinointia taloyhtiöistä
On nuori nainen ja vanha mies. Nainen asuu talon ylimmässä kerroksessa ja mies alempana. Kylmän kevään vuoksi mies suunnitteli lomamatkaa etelään, mutta se tyssääntyi vesivahingon vuoksi. Siksi että naisen pyykinpesukone on kyllä ergonomisesti ollut oikein asennettu, mutta lingotessaan se oli pompannut korokkeelta ja samalla rikkonut kylpyhuoneen vesihanat. Lopputuloksena vesivahinko neljässä huoneistossa.
Onko tiedottaminen vaikea laji?
17.08.2017 03:22 0 Tarinointia taloyhtiöistä
Niin se hyppäsi terhakka 121-vuotias Pohjois-Savon Kiinteistöyhdistyskin, kohta 110-vuotias Etelä-Savon yhdistys ja nuorimmainen 100-vuotias Pohjois-Karjalan Kiinteistöyhdistys nykymaailman rattaille ja rupesi kirjoittamaan blogia nettisivuilleen Kiinteistöviestin kolumnin lisäksi. Mitä eroa blogilla ja paperilehden kolumnilla sitten on? No se, että blogin lopussa on kommenttikenttä, jossa lukijat ja kirjoittaja voivat vaihtaa näkemyksiään. Vuorovaikutteisuus onkin blogin merkittävin etu, sillä keskustelu on kaiken kehityksen edellytys. Jos siis haluat vaikuttaa, niin kommentoi. Lisäksi meidän blogimme eroaa kolumnista sillä, että blogiamme ei kirjoiteta ryppyotsaisesti, vaan oikeastaan päinvastoin, pilke silmässä. Siksi blogi sisältää ekstrabonuksena sarjakuvapiirtäjä Pentti Otsamon nokkelan sarjakuvan suoraan taloyhtiömaailmasta. Voipi löytyä jotain tuttua... Tässä nyt ihka ensimmäinen blogimme. Eikö sarjakuva näy tarpeeksi isona? Linkki suurempaan kuvaan sivun alareunassa!