Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Kyllä elämä on ihanaa: Vesivahingosta voi olla iloa ja hyötyä!

Tarinointia taloyhtiöistä 0 31.8.2017, 13:28
On nuori nainen ja vanha mies. Nainen asuu talon ylimmässä kerroksessa ja mies alempana. Kylmän kevään vuoksi mies suunnitteli lomamatkaa etelään, mutta se tyssääntyi vesivahingon vuoksi. Siksi että naisen pyykinpesukone on kyllä ergonomisesti ollut oikein asennettu, mutta lingotessaan se oli pompannut korokkeelta ja samalla rikkonut kylpyhuoneen vesihanat. Lopputuloksena vesivahinko neljässä huoneistossa.
Elämäntyönsä rakennusalalla tehneenä mies pystyi ehkäisemään lisävahinkojen syntyä heti, kun huomasi veden tippumisen katon lävitse.

Tavallisesti vesivahingon ajatellaan olevan osallisilleen vain itkua ja hammasten kiristystä. Onhan se muutakin. Tottahan toki kaikki paljon työtä vaativat ikävät ja yllättävät tapaukset nostattavat taloyhtiöissä tunteita. Koko prosessi vie aikaa: tilojen kuivattaminen ja remontin suunnittelu, tarjousten pyytäminen ja niiden käsittely, urakan aikatauluttaminen ja rahoitus sekä ajantasainen tiedotus, varsinainen remontointi valvontoineen, asukkaalla tavaroiden siirtelyä ja suojaamista sekä muutto mahdolliseen väliaikaiseen asuntoon, odottelua työn valmistumisesta ja loppukatselmus. Ja vihdoin koittaa se onnellisin hetki: tavaroiden paikoilleen laitto.

Välillä korjaustyö ja -tapa saattaa alan konkarissa herättää ihmettelyä, varsinkin jos asuu samanaikaisesti remontoitavassa kohteessa, kuten tämän jutun mies teki. Silti matkan varrella on useita koomisia tilanteita ja paljon myös huumoria. Mies havaitsee myös selviä eroja kantasuomalaisten ja vierastyöläisten välillä.

Mitä iloa vesivahingosta voi olla?

Mies elämän sattumuksille uteliaana ottaa selvää asioista, mutta ei ota ´pultteja´, kun remontti monimutkaistuessaan myös pitkittyy, kuten korjauskohteissa usein on tapana käydä. Hän ottaa kaiken rennosti, vaikka ahtautuu asumaan remonttiajan makuuhuoneessaan sinne vietyjen huonekalujen keskellä. Kahvinkeitin porisee huoneessa usein. Retkitunnelmaa tuo myös se, että mikroaaltouuni ja keittiön liesi ovat toisaalla huoneistossa, mutta ruokaakin mies pystyy siellä itselleen valmistamaan. Ja aina voi käydä edullisilla eläkeläisten lounailla tai pyöräillä kauempanakin asuvien sukulaisten tai ystävien luokse syömään. Peseytyminen sujuu joko omassa kylpyammeessa tai ajoittain uimahallissa, samalla kun kunto kohenee kilometrin kahden uintimatkan aikana.

Pääpointti on se, että mies ajattelee tämän kaiken olevan vain väliaikaista. Totta! Jos vesivahinkoon osaa suhtautua näin maltillisesti, niin kaikki sujuu helpommin.

Mies lajittelee tavaransa perusteellisesti, vaikka ei varmasti ole ikänään kuullutkaan mistään konmarittamisesta. Kaikki tulee selkäytimestä: nyt on hyvä hetki erotella turhat tavarat tarpeellisista, ettei tämä jää jälkipolville.

Mies tulee tutuksi saman rappukäytävän yläpuolella asuvien naapureidensa kanssa. Tulee juteltua muustakin kuin vesivahingosta. Kaikki myöntävät, että yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta on tullut vesivahingon vuoksi heidän taloyhtiöönsä entistä enemmän. Jotkut yläpuolen asukkaista ovat lisäksi saaneet edes sen ainoan kerran elämässään täysin mieleisensä keittiön, kylpyhuoneen ja muutamat ovat jopa innostuneet maalaamaan ja tapetoimaan asuntoaan enemmänkin. Remontti on ollut ehkä tarpeen, ei vaan ole saanut sitä aiemmin aikaiseksi!

Remontin päätyttyä mies suunnittelee nyt kevätmatkan tilalle syysmatkaa etelään. Haaveissa on saada viileän kesän jälkeen lämpöä kolottaville luille ja lihaksille. Ja sitähän luulisi etelän mailla riittävän. Nyt sitä paitsi elämä etelässä on miehelle ihanampaa: mies kun ollessaan poissa asunnostaan itseopiskeli kirjastossa remonttikevään ja -kesän aikana espanjan alkeet! La vida es maravillosa!

Mirjami Kauppinen, bloggari, toiminnanjohtaja
Kiinteistöliitto Itä-Suomi
www.kiinteistoliitto.fi/ita-suomi
Kommentit (0) Kirjoita kommentti

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

90-vuotias nörtti?
15.12.2017 02:06 0 Tarinointia taloyhtiöistä
Tuttavani kertoi hämmentyneen ihailevasti ripsakasta sedästään, joka 90-vuotiaana ryhtyi surffailemaan netissä. Meni ja osti tablettitietokoneen, sen kivan läpyskän, joka käynnistyy hipaisusta. Toisesta hipaisusta pääsee lukemaan päivän lehtiä tai menemään tarkistamaan nettipankista, onko se eläke jo tullut. Ei todella tarvitse osata juuri sen enempää kuin kaukosäädintä naputellessa. Nyt setä käyttelee tablettiaan jo kuin räppisukupolvi konsanaan. Ja on tyytyväinen!
Mikä taloyhtiön energia-asioissa ihmetyttää?
09.10.2017 10:41 3 Tarinointia taloyhtiöistä
Halusinpa sanoa näin energiansäästöviikolla sanasen taloyhtiön energia-asioista asukkaan näkökulmasta. Tarkastelen varsinkin veden kulutusta ja samalla vähän muutakin. Eikö sarjakuva näy tarpeeksi isona? Linkki suurempaan kuvaan sivun alareunassa!
Kyllä elämä on ihanaa: Vesivahingosta voi olla iloa ja hyötyä!
31.08.2017 01:28 0 Tarinointia taloyhtiöistä
On nuori nainen ja vanha mies. Nainen asuu talon ylimmässä kerroksessa ja mies alempana. Kylmän kevään vuoksi mies suunnitteli lomamatkaa etelään, mutta se tyssääntyi vesivahingon vuoksi. Siksi että naisen pyykinpesukone on kyllä ergonomisesti ollut oikein asennettu, mutta lingotessaan se oli pompannut korokkeelta ja samalla rikkonut kylpyhuoneen vesihanat. Lopputuloksena vesivahinko neljässä huoneistossa.
Onko tiedottaminen vaikea laji?
17.08.2017 03:22 0 Tarinointia taloyhtiöistä
Niin se hyppäsi terhakka 121-vuotias Pohjois-Savon Kiinteistöyhdistyskin, kohta 110-vuotias Etelä-Savon yhdistys ja nuorimmainen 100-vuotias Pohjois-Karjalan Kiinteistöyhdistys nykymaailman rattaille ja rupesi kirjoittamaan blogia nettisivuilleen Kiinteistöviestin kolumnin lisäksi. Mitä eroa blogilla ja paperilehden kolumnilla sitten on? No se, että blogin lopussa on kommenttikenttä, jossa lukijat ja kirjoittaja voivat vaihtaa näkemyksiään. Vuorovaikutteisuus onkin blogin merkittävin etu, sillä keskustelu on kaiken kehityksen edellytys. Jos siis haluat vaikuttaa, niin kommentoi. Lisäksi meidän blogimme eroaa kolumnista sillä, että blogiamme ei kirjoiteta ryppyotsaisesti, vaan oikeastaan päinvastoin, pilke silmässä. Siksi blogi sisältää ekstrabonuksena sarjakuvapiirtäjä Pentti Otsamon nokkelan sarjakuvan suoraan taloyhtiömaailmasta. Voipi löytyä jotain tuttua... Tässä nyt ihka ensimmäinen blogimme. Eikö sarjakuva näy tarpeeksi isona? Linkki suurempaan kuvaan sivun alareunassa!