Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Putkiremontti viikossa?

Tee parannus! -blogi 7 7.5.2010, 7:34
Nyt en tarkoita putkia pinnoittamalla tehtäviä remontteja, vaikka niissäkin viikko per huoneisto tekee tiukkaa. Kyse on järeästä linjasaneerauksesta jossa putket uusitaan. Paikka missä tämä onnistuu on kylläkin Berliini, kirjoittaa verkkopäätoimittaja Eero Lukin Tekesistä.

Parhaimmillaan putkisaneeraus onnistuu viikossa linjaa kohden 70- ja 80-luvun DDR:n aikaisissa elementtitaloissa Berliinissä. Muissa kohteissa aikaa kuluu parhaimmillaan kaksi viikkoa linjaa kohden. Kuinka tähän päästään?
Ensiksikin alalla on kova kilpailu ja sopimukset laaditaan usein niin, että ne sisältävät kannustimia.

Toiseksi rakenteet ovat hieman erilaisia kuin Suomessa. 70- ja 80-lukujen rakennuskanta on hyvin samankaltaista ja rakenteet tunnetaan hyvin. Lattiakaivoja pidetään riskeinä ja niitä ei yleensä ole.

Kolmanneksi aikataulut laaditaan tilaajan näkökulmasta. Lähtökohtana on asukkaan asuminen kohteessa. Saksassa pidetään 1-2 viikon remonttiaikaa kohtuullisena.

Neljänneksi aikataulut ovat liki minuutin tarkkuudella laadittuja eli ammattitaidon merkitys korostuu. Seuraavaa työvaihetta ei aloiteta, ennen kuin edellinen porukka on lopettanut.

Onnistuisiko tämä Suomessa? Asun Oulunkylässä, jossa kerrostalokanta on pääosin 1960-70-luvuilla rakennettua. Normaali putkiremontin toteutusaika näyttää olevan 6-12 kuukautta taloa kohden. Huoneistoa kohden evakkoaika kestää parista kuukaudesta yli puoleen vuoteen.

Monen asian pitää muuttua ennen kuin päästään lähelle Berliinin läpimenoaikoja. Mieleen tulee ensimmäisenä aikataulutus ja projektinhallinta; Mitä jos tilaaja alkaisi vaatia selvästi tiukempia aikatauluja remontin läpiviennissä, siihen päälle kannustimet aikataulun alituksesta ja korvaukset ylityksestä? Toteuttajilta tämä vaatisi tiukkaa ammattitaitoa, hyviä ja hiottuja työmenetelmiä ja projektinhallinnan taitoja.

Onko yhtälö mahdoton, kun urakoita riittää yrityksille muutenkin ja tilaaja tyytyy siihen mihin muutkin?
Kommentit (7) Kirjoita kommentti
Ihmettelevä asukas, 7.5.2010 12:47
Onko tuo tosiaan totta? Voidaanko putkiremonttia tehdä noin tehokkaasti ja nopeasti kunnollisesti uusimalla putket? Ihme homma, kun ei tästä ole ennemmin Suomessa kerrottu mitään.

Pitäisi lähettää iso porukka remonttifirmojen väkeä Berliiniin opintomatkalle katsomaan mallia miten putkiremontin voi hoitaa tehokkaasti. Jos se onnistuu saksalaisista, niin kyllä sen pitäisi onnistua suomalaisiltakin. Vai mitä mieltä on putkiremonttifirmojen väki?
Doc, 7.5.2010 15:13
Jos tilavaraukset on olemassa, niin näinhän se toimii.
isännöitsijä, 16.5.2010 10:38
Tässä puhutaan aikataulusta mutta laskevatko kustannukset kuitenkaan?
Osakas, 17.5.2010 20:50
Kustannukset tuskin ainakaan nousevat, jos urakoitsija saa miehet urakkakohteesta irti parissa viikossa useiden kuukausien sijaan. Materiaalikulut yms. säilynevät ennallaan, mutta työkustannusten odottaisi alenevan. Isoin ilo asukkaille on kuitenkin remonttihaittojen lyhytkestoisuus, jos sen saa samallakin hinnalla kuin kuukausien kärsimyksen, se kannattaa ottaa!
Saksasta vaan urakoitsijat, 28.5.2010 13:28
tännekin tekemään ,Englannissa ovat kuulemma teettäneet puolalaisilla
hohhoijaa, 9.8.2011 21:58
Vai ei edellinen porukka aloita ennen edellisen lopettamista eli asb. purku,rakennusmies, vesieristäjä, laatoittaja, putkimies ja sähkömies, rakennussiivooja... ja jokainen tekee rauhassa oman työnsä valmiiksi ja valmistuu viikossa... herätkää jo! Jos linjasaneerauskohteessa on esim. 40 huoneistoa, niin montako ammattimiestä pitäisi olla töissä tuossa aikataulussa... huh huh vaan. Vanhoissa kerrostaloissa on myös erittäin paljon kosteusvahinkoja, jotka pitää korjata, on asbestia pinnoitteissa...
Otto, 17.11.2016 15:19
Tämä blogipostaus vuodelta 2010. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, on uutisissa kuultu, että putkiremontin voi tehdä Suomessakin muutamassa viikossa.

Olis aika kysellä tuottavilta tahoilta, mistä tämä kuukausien remonttipuhallus on johtunut. Rakennusalan ja insinöörityön ammattilaisuuteen luulisi kuuluvan myös suunnittelu ja tekemisen tehostaminen.

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Elämäntavat ratkaisevat, ei maalaisuus tai kaupunkilaisuus
27.05.2011 08:45 5 Tee parannus! -blogi
Helsingin Sanomat antoi 22.5. kokonaista 3 sivua tilaa artikkelille (http://bit.ly/lf4rI1), jonka mukaan kaupunkilaiset saastuttavat maalaisia enemmän. Juttu kertoi siitä, että tiettyjen tilastojen mukaan kaupunkilaisen hiilijalanjälki on suurempi kuin maalaisen ja siksi yhdyskuntarakenteen tiivistämisessä ei olisi järkeä. Osmo Soininvaara kimpaantui jutusta, koska myös häntä oli haastateltu, mutta hänen sanomisiaan ei oltu huomioitu. Soininvaara kirjoittikin oitis blogiinsa asiasta.
Kymmenen vältettävää virhettä ilmastotyössä
13.04.2011 06:54 3 Tee parannus! -blogi
Stanfordin yliopisto Yhdysvalloissa on useamman tutkimuskeskuksen voimin maailman johtava käyttäytymismuutosten psykologisten taustatekijöiden selvittäjä. Stanfordissa tätä työtä tekee sekä monitieteinen The Precourt Energy Efficency Center että ihmistieteitä, suunnittelua ja teknologian tutkimusta yhdistävä The Stanford Persuasive Tech Lab. Jälkimmäinen tutkimuskeskus on julkaissut listan 10 suurimmasta virheestä, jotka liittyvät käyttäytymisen muutoksen edistämiseen.
Putkiremontit tulevat yhä puskan takaa
30.03.2011 04:11 2 Tee parannus! -blogi
Isännöintiliitto julkisti hiljattain tuoreimman putkiremonttibarometrin. Sen tiedot perustuvat pariin sataan viime tai tänä vuonna tehtyyn putkiremonttiin. Vain joka toisessa remontoitavassa kiinteistössä oli ennen remonttia tehty putkiston kuntotutkimus tai ylipäätään kuntoarvio kiinteistölle. Korjausohjelma oli vielä harvemmalla taloyhtiöllä.
Tarvitaan isoja vähennyksiä päästöihin
08.06.2010 10:40 2 Tee parannus! -blogi
Rakennettu ympäristö vastaa 40 % energiankulutuksesta ja 30 % päästöistä Suomessa. Siksi sen merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä on erittäin merkittävä. Suomi on kansainvälisesti sitoutunut vähentämään ilmastopäästöjään. Kymmenessä vuodessa pitäisi saada paljon aikaan, jotta tavoite toteutuu. Ympäristöministeriön asettama työryhmä on tämän vuoden alusta kehittänyt energiatehokasta rakennettua ympäristöä koskevaa kansallista toimintaohjelmaa.
Putkiremontti viikossa?
07.05.2010 07:34 7 Tee parannus! -blogi
Nyt en tarkoita putkia pinnoittamalla tehtäviä remontteja, vaikka niissäkin viikko per huoneisto tekee tiukkaa. Kyse on järeästä linjasaneerauksesta jossa putket uusitaan. Paikka missä tämä onnistuu on kylläkin Berliini, kirjoittaa verkkopäätoimittaja Eero Lukin Tekesistä. Parhaimmillaan putkisaneeraus onnistuu viikossa linjaa kohden 70- ja 80-luvun DDR:n aikaisissa elementtitaloissa Berliinissä. Muissa kohteissa aikaa kuluu parhaimmillaan kaksi viikkoa linjaa kohden. Kuinka tähän päästään?
Teknologiahyppäyksestä asenneloikkaan
12.04.2010 07:09 0 Tee parannus! -blogi
Tulevaisuuden visioissa rakennukset tarvitsevat hyvin vähän uusiutumatonta energiaa. Ne voivat vuositasolla jopa tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttavat. Nyt peräänkuulutetaan teknologisia harppauksia, innovaatioita ja uusia toimintamalleja. Kehitystyöhön panostetaan paljon ja tavoitteet ovat - ainakin teknisesti - saavutettavissa, kirjoittaa LVI-Taloteknikkateollisuuden toimitusjohtaja Ilkka Salo.
Rakennukset eivät kuluta energiaa
23.03.2010 07:17 6 Tee parannus! -blogi
Luit aivan oikein. Vaikka rakennuskannan sanotaan kuluttavan 40 prosenttia energiastamme ja muodostavan 30 prosenttia päästöistä, ei yksin tontillaan seisova rakennus taida paljon energiaa käyttää. Rakennuksessa asuva tai työskentelevä sen sijaan tarvitsee rakennukseen lämpöä, lämmintä käyttövettä ja käyttösähköä. Tee parannus -blogin kirjoittajana on ympäristöministeriön viestintäpäällikkö Jussi Salmi, joka osti vaimonsa kanssa aikoinaan asunnon mukavasta taloyhtiöstä ja kivalta paikalta.
Korjausrakentamisen brandit markkinoille
11.03.2010 04:41 6 Tee parannus! -blogi
Taloyhtiön kuntoa joutuu pohtimaan yhä useampi asunnonomistaja, sillä Suomessa lasketaan olevan jo nyt pitkästi yli puoli miljoonaa peruskorjaustarpeessa olevaa asuntoa. Myönteistä on se, että isotkin rakennusyhtiöt ovat kiinnostuneet korjausrakentamisesta. Koska kotitaloudet joutuvat ottamaan suuriakin lainoja asuntojen perusparantamiseen, on kohtuullista edellyttää, että korjausprosessi on tehokas ja tuottaa hyväksyttävää laatua.
Energiankulutus näkyviin
23.02.2010 04:32 1 Tee parannus! -blogi
Taloyhtiöillä on paljon mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuuttaan. Teknisiä ratkaisuja löytyy, mutta se mitä usein puuttuu, on into ryhtyä konkreettisiin energiansäästötoimiin. Mistä tuota intoa voisi syntyä? Uskon, että tärkeintä on saada energiakulutus ja sen aiheuttama rahanmeno näkyviin. Jos tässä onnistutaan, niin sitten energiatehokkuustalkoot todella alkavat. Asukkaiden pitää saada yksityiskohtaista tietoa omasta energiakulutuksestaan. Oman asunnon kulutus on saatava näkyväksi!
Ketterä korjausrakentamismalli
16.02.2010 12:04 9 Tee parannus! -blogi
Asuntokorjaaminen on jakautunut selkeästi kahtia: vuokrataloissa on ammattimainen omistus ja asunto-osakeyhtiöissä asukas toimii omistajana. Ammattiomistajat huolehtivat omaisuudestaan pitkäjänteisesti keräten korjausvaroja ja korjaukset tehdään, kun ne vielä ovat edullisia tehdä. Asunto-osakeyhtiöissä eletään kädestä suuhun ja korjaustarve huomataan vasta putkien rikkoontuessa tai julkisivun palasten tipahdellessa. Sitten ihmetellään, millä korjaukset maksetaan. Onko aika muuttaa toimintatapaa?
Remontti tarpeita on - Löytyykö ratkaisuja?
09.02.2010 10:53 0 Tee parannus! -blogi
Taloyhtiöissä on tarvetta korjaamiselle kuten putki- ja kylpyhuoneremontit. Samanaikaisesti on hyvä ja usein taloudellistakin tehdä myös energiansäästöön johtavia parannuksia. Rakennusinsinööriliitto RIL:n tekemän Rakennetun ympäristön tila (ROTI) selvityksen mukaan rakennusten korjausvelka Suomessa kasvaa tasaisesti. Korjausvelka tarkoittaa, että korjaamisen tarve kasvaa enemmän kuin korjauksia tehdään. Miksi näin on? Eikö omistajan kannalta ole järkevää pitää omaisuutta ja kotia kunnossa?
Ajatuksista tekoihin - Taloyhtiön TOP 5 toimenpiteet
13.01.2010 11:09 1 Tee parannus! -blogi
Tarvetta energian säästämiseen ei tarvitse enää perustella: energialaskun pienentäminen ja ympäristön säästäminen ovat riittäviä porkkanoita. Asiasta puhutaan paljon, ja lehdistä löytyy vinkkejä joka lähtöön. Tehokas energiankäyttö on hyvä juttu - mutta mitä taloyhtiön asukas voi tehdä? Motivan johtava asiantuntija Kimmo Rautiaisen TOP 5 vinkit taloyhtiöille.
Parannettavaa riittää - tieto kulkemaan
18.11.2009 03:40 4 Tee parannus! -blogi
Rakennetulla ympäristöllä ja sen käyttäjillä on isot haasteet edessä. Rakennukset tulevat vääjäämättä siihen ikään ja kuntoon, että niille on tehtävä jotain. Viisas kiinteistönomistaja ryhtyy korjauksiin ja parannuksiin huomattavasti ennen kuin on ihan pakko.