Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Uudelle hallitukselle paineita

Juuso Kallio 16 25.5.2015, 9:52
Eduskuntavaalit ovat taakse jäänyttä aikaa ja hallitusneuvottelut toivon mukaan loppusuoralla. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää on kiitelty uudesta työskentelytavasta neuvottelujen aikana. Mielenkiintoinen huomio on, että Sipilän toiveesta etujärjestöistä palkkaa saavia asiantuntijoita ei virallisesti neuvotteluissa juuri ole nähty. Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen kuuluu näiden harvojen joukkoon, jonka asiantuntemukseen matkan varrella luotettiin.
Hallitusohjelmaneuvottelut ovat Sipilän toiveesta huolimatta ehkä Suomen lobatuin tapahtuma. Eri etujärjestöt haluavat olla mukana vaikuttamassa tulevaan hallitusohjelmaan viimeistään tässä vaiheessa. Lobbaajien kärjessä kulkevat perinteisesti työmarkkinajärjestöt, joilla lienee suurin vaikutusvalta päättäjien keskuudessa.

Suomen Kiinteistöliitto on laatinut omat tavoitteensa, jotka on ryhmitelty seitsemään osa-alueeseen.

1. Asumismenojen nousu on pysäytettävä
2. Asumisen tukien perustaksi tarveharkintaisuus
3. Kaavoituksen vastattava tonttikysyntään
4. Energiatehokkuuden parantamisen oltava kannattavaa
5. Kiinteistöverotukselle tehtävä kuntotutkimus
6. Kiinteistö- ja rakennusalan koulutuksen vastattava tarvetta
7. Asunto-osakeyhtiöiden toimintakykyä kehitettävä

Asumismenot ovat vuosina 2010-2013 nousseet keskimäärin 4,0 % vuodessa ja nousevat vuosina 2014-2018 keskimäärin 3,6 % vuodessa. Käytettävissä olevien tulojen kasvu on jäämässä keskimäärin alle kahteen prosenttiin vuodessa. Julkisen talouden paikkausyritykset ja ilmastopoliittiset ratkaisut eivät saa tulevaisuudessa kasvattaa asumismenojen osuutta.

Valtion myöntämät korjausavustukset ovat taloudellisessa laskusuhdanteessa tukeneet asuntojen korjaamista, joskin omistajat olisivat toteuttaneet osan korjauksista myös ilman avustuksia. Mahdollinen avustus ei voi olla määräävä tekijä korjauksia suunniteltaessa. Korjausavustukset pitäisikin kohdentaa suunnitelmallisen kiinteistönpidon ja korjaamisen edistämiseen.

Tuoreen Asuinrakennusten korjaustarve tutkimuksen mukaan asuinrakennusten tekninen korjaustarve on vuosittain noin 3,2 miljardia euroa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana korjaustarve nousee 3,5 miljardiin euroon vuosittain. Kyseinen tutkimus arvioi tekemättä jääneiden korjausten arvoksi yhteensä noin 15 miljardia euroa 25 vuoden ajalta. Tämä summa pitää sisällään ainoastaan kaikkein välttämättömimmät korjaukset.

Ilmasto- ja energiapolitiikalla on merkittävä vaikutus asumisen kustannusten kehitykseen. Lämmityskulut haukkaavat neljänneksen yhtiön hoitokuluista ja kaukolämpö on ainakin Turun Seudulla suurin yksittäinen kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja. Esimerkiksi aurinkopaneelien ja poistoilmalämpöpumppujen asennuksilla saadaan päästöjä ja taloyhtiöiden energiankulutusta vähennettyä. Uusiutuvan energian lisäämisen ohjauskeinojen toteuttamisessa pitää varmistua siitä, etteivät ne vääristä alan kilpailua.

Uusi hallitus joutuu peilaamaan jokaista päätöstään talouden näkökulmasta. Tällä hetkellä valtion 54,3 miljardin budjetista 5,2 miljardia euroa katetaan velalla. Hallituksen muodostavien puolueiden on löydettävä yhteinen näkemys julkisen talouden hoitamisesta, sekä uusien työpaikkojen luomisesta. Suomalaisten kotitalouksien suurin yksittäinen varallisuuserä on kiinni omistusasunnoissa tai asunto-osakkeissa. Tämän omaisuuserän hoito on päätöksenteossa otettava huomioon.
Kommentit (16) Kirjoita kommentti
Aurinkopaneelit toimii huonosti taloyhtiössä, 25.5.2015 10:12
Hei

Aurinkopaneelit sopivat valitettavan huonosti taloyhtiöön. Jos ne ovat taloyhtiön paneeleita, niin ne tuottavat sähkön taloyhtiön tarpeeseen. Paneelit tuottavat sähköä kesällä kun aurinko paistaa. Samaan aikaan ei taloyhtiössä ole juurikaan kulutusta kun valaistusta, autolämmitystä, rännisulatuksia eikä muitakaan sähkösyöppöjä juuri ole. Ainoastaan ne muutamat vielä pyörivät kylmäkellarit syövät sähköä.

Myös asunnoissa kulutus on vähäistä kesäpäivisin.
Aurinkopaneli voi olla myös lämmönkeräin, jolla, 25.5.2015 17:31
kerätään käyttöveden tai vaikka vaikka uima-altaan lämmityksen lämpöä. Varmaankin samalla käytetään jonkinlaista lämmönvaraajaa tasoittamaan lämmän keruun ja keruin eriaikaisuutta
myös aurinkokeräimet sopiva huonosti, 26.5.2015 10:29
Hei

Myös aurinkokeräimet sopivat huonosti moniin taloyhtiöihin. Lämmintä vettä tulee eniten päivällä kun ihmiset ovat poissa ja kesällä kun monet ovat matkoilla. Kaukolämpötaloon pitää lisätä iso lämminvesivaraaja kulutuksen ja tuotannon saamiseksi kohtaamaan. Keräinten maksimituotto pitää mitoittaa minimikulutuksen mukaan, muuten glygolit kiehuvat pilalle.

Toimii lähinnä suurissa kerrostaloissa. Pienissä taloyhtiöissä ei.
Suunnittelematta harva investointi toimii, 26.5.2015 15:01
Lämminvesivaraajat, uima-altaat, varaavat lattialämmitykset, kaikki sellaiset kaikki vaativat suunnittelua ja järkevät säätöjärjestelmän, eikä suorasähkölämmitys/kaukolämpö/maalalämpö jne. ole suinkaan samanlaisia lähtötilanteiota, kun suunnitellaan energiatehokkuuteen lisäinvestointeja.
myös aurinkokeräimet sopiva huonosti, 26.5.2015 10:29
Hei

Myös aurinkokeräimet sopivat huonosti moniin taloyhtiöihin. Lämmintä vettä tulee eniten päivällä kun ihmiset ovat poissa ja kesällä kun monet ovat matkoilla. Kaukolämpötaloon pitää lisätä iso lämminvesivaraaja kulutuksen ja tuotannon saamiseksi kohtaamaan. Keräinten maksimituotto pitää mitoittaa minimikulutuksen mukaan, muuten glygolit kiehuvat pilalle.

Toimii lähinnä suurissa kerrostaloissa. Pienissä taloyhtiöissä ei.
Eivät kaikki ole kerrostaloja, 26.5.2015 15:06
On myös merkittävä määrä taloyhtiöitä, joiden rakennukset ovat pientaloja: erilistaloja, paritaloja, rivitaloja.. Taloyhtiön rakennukset voivat olla hyvin erilaisia ikänsä sekä lämmitys- ja rakennustapojensa osalta.
Aurinkopaneeli voi tarkoittaa, 26.5.2015 9:01
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinkopaneeli

Aurinkopaneeli voi tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

- Aurinkokennoa, jolla Auringon säteilyä muutetaan sähköksi,
- Aurinkokeräintä, jolla Auringon säteilyä muutetaan lämmöksi.
Hyvin todettu, 26.5.2015 22:20
Olisikin tähdellistä, että asunto-osakkeille suotaisiin asiallisempi omistuoikeus asuntoon ja mahdollisuus pitää omaisuudestaan huolta, johon mahdollisuus on paremmin säilynyt omakotiasunnoissa, joissa valta ei ole siirtynyt omistajien ulkopuolisille muita intressejä edustaville tahoille.

Monet rakentamisen normit ja säätelyt ovat olleet näennäisen viisasta kasvavaa byrokratiaa, aiheuttaan kohonneita kustannuksia ja mahdollistaen jopa rakennusviranomaisten mielivaltaa.
Suurin yksittäinen varallisuuserä , 27.5.2015 8:45
Kotitalouksien suurin yksittäinen varallisuuserä merkitsee sitä, että sen taloudellista hoitoa tulee suunnitella keskeisenä osana omistajan, eli osakkaan taloutta.

Päätöksentekoa näistä asioista ei pidä ulkoistaa tahoille, jotka katsovat taloyhtiön talouden hoidon olevan olevan erillinen asia osakkaiden taloudesta, jopa tärkeämpää kuin osakkaiden talous tai muut edut. Jopa viranomaisten edistämä säätely voi olla osakkaille haitallista, sillä se ei huomioi osakkaiden kulloistakin tilannetta.
yhtiökokous, 27.5.2015 16:36
Hei

Yhtiökoushan sen talousarvion päättää, joten eihän sitä kenellekään ulkopuoliselle ulkoisteta.

Mutta yksittäisen osakkaan taloudellista tilaa ei voi yhtiön päätöksiä tehdessä liikaa ajatella. Osakkaiden tilanteet ovat varsin heterogeeniset, joten mielipiteitä ja tarpeita on suuntaan ja toiseen. Yhtiön tulee vain tarjota remonteissa riittävän pitkää maksuaikaa, jotta ne eivät nosta kk-kuluja kohtuuttomasti.
Noi todellista tilannetta peitellään, 28.5.2015 9:42
Vaikka yhtiökokous päättää, niin lähes kaikken valmistelun tekee usein isännöintiyhtiön työntekijä (isännöitsijä) . On olemassa hyvin ikäviä esimerkkejä tapauksista, joissa osakkaat eivät ole ymmärtäneet mitä soipivan kierosti esitetyt päätösehdotukset ovat merkinneet.
Väärää kaavamaista ajattelua, 28.5.2015 9:48
Myös taloyhtiön vastuulla olev akunosapito olisi usein suunniteltavissa toteutettavasi osakkaat vastuulla olevien remonttien yhteydessä, jolloin asumiskustannukset voitaisiin optimoida.

Pelkkästää yhtiön kuluina näkyvien kulujen optimointin on asumisen kokonaikulujen kannalta haitallista osaoptimontia. Sellainen palvelee yhtiön hallintoa, ei osakkaiden etua.
kokonaisoptimointi, 29.5.2015 11:39
Yhtiön vastuulla olevaa kunnossapitoa asuntojen sisäpuolella on lähinnä kosteidentilojen ja putkien kunnossapito. Aika monesti osakkaat odottavat nimenomaan taloyhtiön aloitetta putkiremontista ja tekevät oman kylppäriremontin samalla. Toki tuon voisi tehdä toisinkinpäin ja toki monesti tehdäänkin. Esim. vanhat lattiakaivot uusitaan kylppärirempan yhteydessä jos viemäriputket ovat vielä käyttökelpoisia.
Aika monesti ja lähinnä ei ole koko kuva, 30.5.2015 13:52
Esimerkiksi radontorjunnan toimenpiteet voivat ulotu ahuoneiston ulkopuolelle ja myös sisäseiniin ja lattiaan.

Remontteja osakkaat kohdistavat myös asukkaiden vaihtumisen tilanteisiin, jolloin olisi edullista tehdä monia korjauksia tai esim. ilmnvaihdon parannuksia asuntoyhtiön ja osakkaan yhteisinä hankkeina.
Nozawa, 11.11.2015 20:16
Pinizzotto threw as many checks as the rest of the Wolves cobeinmd. He also punch Team Captain Mike Moore in the face after the Brett Sterling boarding penalty. Watson got his high sticking penalty by hitting Pinizzotto. Steve didn't get the message as he kept hitting people late and behind the play. I am glad that Latta went after him! Somebody should have taken Sterling's head off and thrown it into the stands. How can two refs miss his several cheap shots?
Jule, 13.11.2015 11:36
That is a lot of goat's. Do you have a favorite one? They are so big and prttey, I could not raise animals that I knew were going to someone else, sounds funny doesn't it. All my life I have loved animal's. Thanks for coming by. http://cbqwavarhfe.com [url=http://uhmsiqccxk.com]uhmsiqccxk[/url] [link=http://pqhhusckwg.com]pqhhusckwg[/link]

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Energiatehokkuus tähtäimessä
30.11.2017 12:47 0 Juuso Kallio
Näin lämmityskauden alkupuolella on hyvä kääntää katse energia-asioihin. Tilastokeskuksen mukaan korjauskustannukset ovat nousseet asunto-osakeyhtiöiden suurimmaksi yksittäiseksi kulueräksi. Korjauskustannusten vertailu ei ole aivan yksiselitteistä ja ylipäätään taloyhtiöissä toteutetaan erilaisia korjauksia suunnitelmallista kiinteistöpitoa noudattaen. Lämmitys on toiseksi suurin yksittäinen kuluerä ja vastikkeesta 20-25 % kuluu lämmityskuluihin.
Sähköautoilua edistämässä
10.08.2017 11:11 0 Juuso Kallio
Matkustin ensi kertaa Poriin Suomi Areenan aikaan. Mielestäni tapahtuma oli varsin oivallinen sisältäen monia eri aiheita sivuavia ajankohtaisia keskustelutilaisuuksia. Muutamaa keskustelua tosin leimasi sellainen piirre, että kukin keskustelija puhui lähinnä omien vahvuusalueittensa asioista eivätkä varsinaisesti keskustelleet keskenään, saati yleisön kanssa.
Eriytymistä vastaan
19.06.2017 10:46 0 Juuso Kallio
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi hetki sitten tutkimuksen, jossa vertailtiin alueiden eriytymistä Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Eriytyminen on voimistunut kaikilla seuduilla 2000-luvulla. Eriytymisen ehkäisemiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia.
Talouden suhdanteet taittumassa
23.02.2017 12:31 0 Juuso Kallio
Talouden suhdanteissa on tapahtumassa positiivinen muutos. Talouden nousua ennakoi usein rakentamisen kasvu, joka oli erittäin voimakasta vuonna 2016. Kasvun ennustetaan tasaantuvan vuonna 2017, kun uudistuotannon kovin kasvu hidastuu. Koko Suomessa asuinrakennusten rakentamisen aloituksissa ollaan huoneistojen määrällä mitattuna erittäin korkealla, noin 35000 asunnon vuosituotannossa vuosina 2016 - 2017.
Asumismenoista päätetään kunnissa ja eduskuntatalolla
04.11.2016 08:40 0 Juuso Kallio
Eduskunta ja kuntavaaleissa valittavat päättäjät ovat vastuussa paljolti siitä, miten kunnan palveluja ylläpidetään, mutta myös siitä, miten ne rahoitetaan. Kuntien menot on rahoitettu pääosin kunnallisverolla ja valtionosuuksilla, mutta vuodesta 1993 alkaen myös kiinteistöveroilla ja enenevässä määrin palveluista perittävillä maksuilla.
Miten suojautua tulipalolta?
19.09.2016 11:45 115 Juuso Kallio
En ole tehnyt tarkkaa tilastointia kuluvan vuoden tulipaloista. Jokainen asuinrakennuksen tulipalo on liikaa ja todellinen vaaranpaikka kaikille asukkaille. Ikävän usein tulipaloihin liittyy ilkivaltaa, ajattelemattomuutta tai huolimattomuutta.
Pirteänä suihkuun!
04.08.2016 09:10 0 Juuso Kallio
Uskokaa täi älkää, mutta suihkuun nukahtamiset ovat harmillisen yleisiä vahinkoja taloyhtiöissä. Erityisen ikäviä niistä tekee vahingon rahallinen määrä, sekä se että kyseisiä tapaturmia sattuu eniten nuorille vuokra-asukkaille.
Kesää kohti auringon paistaessa
23.05.2016 01:04 0 Juuso Kallio
Turun Jyrkkälässä on tehty monellakin tapaa mielenkiintoista allianssimallilla toteutettua vuokrataloyhtiön julkisivujen peruskorjaushanketta. KOy Jyrkkälänpolun allianssimalli, sekä asukkaita osallistava korjaussuunnittelu, on kiinnostanut monia vierailijoita sekä mediaa. Lisäksi Jyrkkälään on tehty tiettävästi Suomen ensimmäinen aurinkopaneelijulkisivu.
Kohtuullisia korotuksia?
04.03.2016 03:11 2 Juuso Kallio
Verkkoyhtiö Carunan hinnankorotukset ovat saaneet meidät miettimään kohtuutta. Kovaa tulosta tekevä yhtiö onneksi perääntyi hiukan ja päätyi lopulta jaksottamaan hinnankorotuksiaan. Verkkoyhtiöt ovat sähkömarkkinalain tavoitetasojen saavuttamiseksi pakotettu investoimaan sähköverkkoihin. Toimitusvarmuuden parantaminen lienee tarpeellista, ainakin näin on päätetty.
Ajatuksia asumisesta
15.02.2016 08:53 0 Juuso Kallio
Olen saanut seurata reilun kalenterivuoden aitiopaikalta taloyhtiöiden asioita. Vuosi on ollut itselleni antoisa ja opettavainen. Kansallisvarallisuuden vartijana suhtaudun työhöni kunnianhimoisesti. Vuoden ensimmäisessä kirjoituksessani ajattelin luoda pienen katsauksen pinnalla oleviin asioihin.
Säästäväisyys on hyve
04.12.2015 10:48 2 Juuso Kallio
Tänä vuonna elokuun 13. päivän jälkeen eletään maapallon biokapasiteetin osalta velaksi. Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä jolloin ylitämme maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Millä keinoin voisimme suitsia kulutustamme ja elää hiukan säästeliäämmin?
Sopimisen pakko
12.10.2015 08:36 2 Juuso Kallio
Kollegani Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarman puheenvuoro eräällä kurssilla sai minut inspiroitumaan ja kirjoittamaan blogikirjoituksen sopimuksista.
Talous päätösten ohjaajana
28.09.2015 08:02 69 Juuso Kallio
Microsoftin surulliset, uutiset Salon tuotekehitysyksiön alasajosta eivät paranna Varsinais-Suomen tilannetta. Salossa tehdäänkin hartiavoimin töitä uusien työpaikkojen luomiseksi. Seudulla on ollut taipumus selvitä vaikeistakin ajoista.
Lähiöelämää
31.08.2015 09:47 2 Juuso Kallio
Mitä ihmisille tulee mieleen lähiöistä? Itselleni ensimmäinen mielikuva on 1960-1970 lukulaiset betonielementtitalot. Tuona maalta muuton aikana rakennettiin suurin osa lähiöistämme. Kerrostaloasunto sisävessoineen oli monelle lupaus paremmasta.
Hissillä kotiin
27.07.2015 09:31 3 Juuso Kallio
Muistan lapsena kuinka hauskaa omakotitalossa asuvalle oli hissillä matkustaminen. Isoäidin luokse matkattiin aina muutama kerros hissillä. Napin painalluksen jälkeen seurasi jännittävä hetki, kun hissi kolahtaen lähti liikkeelle saapuen pian määränpäähänsä toiseen kerrokseen.
Uudelle hallitukselle paineita
25.05.2015 09:52 16 Juuso Kallio
Eduskuntavaalit ovat taakse jäänyttä aikaa ja hallitusneuvottelut toivon mukaan loppusuoralla. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää on kiitelty uudesta työskentelytavasta neuvottelujen aikana. Mielenkiintoinen huomio on, että Sipilän toiveesta etujärjestöistä palkkaa saavia asiantuntijoita ei virallisesti neuvotteluissa juuri ole nähty. Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen kuuluu näiden harvojen joukkoon, jonka asiantuntemukseen matkan varrella luotettiin.
Yhteisössä on voimaa
27.04.2015 10:38 1 Juuso Kallio
Monissa taloyhtiöissä kevät on talkoiden aikaa. Kevättalkoissa on usein tapana siivota piha-alueita talven jäljiltä tai tehdä pienimuotoisia kunnossapitotöitä.
Asumisen asialla
11.03.2015 10:38 0 Juuso Kallio
Noin 2.000.000 suomalaista asuu taloyhtiömuotoisessa rakennuksessa. Asumisen ja kiinteistönpidon kustannusten nousu on ollut kuluttajahintojen ja tulojen nousua selvästi nopeampaa viime vuosina. Rakennuskantamme korjaustarve ei tule vähentämään näitä kustannuksia. Erityisesti lähiöiden saneeraushankkeet ovat monilla alueilla vielä edessä.
Kotitalousvähennys ulotettava myös taloyhtiöremonttiin
13.02.2015 08:22 3 Juuso Kallio
Talousnäkymät ovat olleet valitettavan harmaita jo pidemmän aikaa. Valtakunnan politiikassa käydään jatkuvaa kädenvääntöä siitä tulisiko meidän säästää, vai leikata menojamme. Päätöksenteko on erityisen hankalaa, myös ekonomistit ovat eri mieltä toteutettavista toimenpiteistä. Kotimaisen kysynnän, ostovoiman ja kilpailukyvyn turvaaminen on tässä tilanteessa hyvin tärkeää.