Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Parannettavaa riittää - tieto kulkemaan

Tee parannus! -blogi 4 18.11.2009, 15:40
Rakennetulla ympäristöllä ja sen käyttäjillä on isot haasteet edessä. Rakennukset tulevat vääjäämättä siihen ikään ja kuntoon, että niille on tehtävä jotain. Viisas kiinteistönomistaja ryhtyy korjauksiin ja parannuksiin huomattavasti ennen kuin on ihan pakko.
Ilmastonmuutos on vahvistuva megatrendi. Sillekin on tehtävä jotain. Rakennettu ympäristö on tässäkin avainasemassa. Se käyttää 40% energiasta ja tuottaa 30% päästöistä. Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on tehokkaimpia keinoja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Sitä on järkevä tehdä kaikkien korjaushankkeiden yhteydessä.

Tavoitteista ja tarpeista ovat monet yhtä mieltä, mutta miten päästään sanoista tekoihin, juhlapuheista käytäntöön? Miten saadaan etenkin korjausrakentamisen toimijat kehittämään tuotteitaan, palvelujaan ja prosessejaan? Miten rohkaistaan taloyhtiöitä ja muita kiinteistönomistajia tekemään omaisuutensa hoidon kannalta viisaita päätöksiä? Miten kannustetaan asukkaita energiatehokkaisiin valintoihin, joilla voi säästää sekä rahaa että ympäristöä?

Ratkaisu on yksinkertainen. Jaetaan tietoa hyvistä, ellei peräti parhaista käytännöistä. Edistetään eri tahojen vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa, kierrätetään kokemuksia. Kannustetaan alan toimijoita aktiiviseen kehittämiseen ja tuodaan kehitystyön tulokset näkyvästi esille. Ja ennen kaikkea: unohdetaan tekninen kapulakieli ja kerrotaan asioista kansantajuisesti, jotta tieto menee perille.

Kaikkea tätä varten on käynnistetty Tee parannus! -viestintäohjelma. Sitä toteuttavat Tekes, ympäristöministeriö, Sitra ja Motiva tiiviissä yhteistyössä kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden kanssa. Kyseessä on laaja, monikanavainen ja pitkäjänteinen ohjelma, joka on avoin kaikille.

Juha Salmi
Kommentit (4) Kirjoita kommentti
Mika Artesola, 18.11.2009 15:53
Puheenjohtajien Klubin tuleva joulukalenteri on yksi tapa tehdä parannus. Joka "luukusta" löytyy pieni tai suurempikin vinkki paremmasta ja viihtyisämmästä AsOytoiminnasta. Vinkit on kerätty Klubin 72 jäseneltä. Joku on jo tehnyt parannuksen ja antaa sen nyt muille joululahjaksi!
Insinööri-isännöitsijä, 24.11.2009 7:15
Sain kutsun Järvenpäässä pidettävään tilaisuuteen alan ammattilaisille, joudun olemaan silloin ikävästi toisaalla. Jos olisin tiennyt ajoissa tästä koulutuspäivästä, niin olisin kieltäytynyt muista menoista ja tullut parannusta tekemään. Miten tekninen isännöitsijä voisi saada kutsut ajoissa, kun ne muille tulee aikaisemmin? Mitä on tehtävä kutsulistoille päästäkseen?
Timo Tossavainen, 24.11.2009 15:26
Tilaisuudesta tiedotettiin ilmoituksella Suomen Kiinteistölehdessä, Kiinteistöliitto Uusimaan jäsentiedotteessa sekä sähköpostitse. Varsin hyvä joukko osallistujia pääsi tilaisuuteen, harmi ettei sinua tieto tavoittanut ajoissa. Onneksi uusia tilaisuuksia tulee tarjolle!

Kutsuja tuleviin tapahtumiin laitamme Taloyhtio.netin käyttäjille sähköpostitse. Rekisteröitymällä käyttäjäksi varmistaa kutsun saamisen ajoissa. Kannattaa myös seurata nettisivujen tapahtumakalentereita silloin tällöin.
Pirjo Hästbacka, 24.11.2009 23:06
Pysy ajan tasalla - tilaa Tee parannus! -uutiskirje:

http://www.teeparannus.fi/tilaauutiskirje/

Seminaarikiertueen aikataulu löytyy osoitteesta:
http://www.teeparannus.fi/tapahtumat/paikkakunnat/

Tervetuloa tilaisuuksiin!

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Elämäntavat ratkaisevat, ei maalaisuus tai kaupunkilaisuus
27.05.2011 08:45 5 Tee parannus! -blogi
Helsingin Sanomat antoi 22.5. kokonaista 3 sivua tilaa artikkelille (http://bit.ly/lf4rI1), jonka mukaan kaupunkilaiset saastuttavat maalaisia enemmän. Juttu kertoi siitä, että tiettyjen tilastojen mukaan kaupunkilaisen hiilijalanjälki on suurempi kuin maalaisen ja siksi yhdyskuntarakenteen tiivistämisessä ei olisi järkeä. Osmo Soininvaara kimpaantui jutusta, koska myös häntä oli haastateltu, mutta hänen sanomisiaan ei oltu huomioitu. Soininvaara kirjoittikin oitis blogiinsa asiasta.
Kymmenen vältettävää virhettä ilmastotyössä
13.04.2011 06:54 3 Tee parannus! -blogi
Stanfordin yliopisto Yhdysvalloissa on useamman tutkimuskeskuksen voimin maailman johtava käyttäytymismuutosten psykologisten taustatekijöiden selvittäjä. Stanfordissa tätä työtä tekee sekä monitieteinen The Precourt Energy Efficency Center että ihmistieteitä, suunnittelua ja teknologian tutkimusta yhdistävä The Stanford Persuasive Tech Lab. Jälkimmäinen tutkimuskeskus on julkaissut listan 10 suurimmasta virheestä, jotka liittyvät käyttäytymisen muutoksen edistämiseen.
Putkiremontit tulevat yhä puskan takaa
30.03.2011 04:11 2 Tee parannus! -blogi
Isännöintiliitto julkisti hiljattain tuoreimman putkiremonttibarometrin. Sen tiedot perustuvat pariin sataan viime tai tänä vuonna tehtyyn putkiremonttiin. Vain joka toisessa remontoitavassa kiinteistössä oli ennen remonttia tehty putkiston kuntotutkimus tai ylipäätään kuntoarvio kiinteistölle. Korjausohjelma oli vielä harvemmalla taloyhtiöllä.
Tarvitaan isoja vähennyksiä päästöihin
08.06.2010 10:40 2 Tee parannus! -blogi
Rakennettu ympäristö vastaa 40 % energiankulutuksesta ja 30 % päästöistä Suomessa. Siksi sen merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä on erittäin merkittävä. Suomi on kansainvälisesti sitoutunut vähentämään ilmastopäästöjään. Kymmenessä vuodessa pitäisi saada paljon aikaan, jotta tavoite toteutuu. Ympäristöministeriön asettama työryhmä on tämän vuoden alusta kehittänyt energiatehokasta rakennettua ympäristöä koskevaa kansallista toimintaohjelmaa.
Putkiremontti viikossa?
07.05.2010 07:34 7 Tee parannus! -blogi
Nyt en tarkoita putkia pinnoittamalla tehtäviä remontteja, vaikka niissäkin viikko per huoneisto tekee tiukkaa. Kyse on järeästä linjasaneerauksesta jossa putket uusitaan. Paikka missä tämä onnistuu on kylläkin Berliini, kirjoittaa verkkopäätoimittaja Eero Lukin Tekesistä. Parhaimmillaan putkisaneeraus onnistuu viikossa linjaa kohden 70- ja 80-luvun DDR:n aikaisissa elementtitaloissa Berliinissä. Muissa kohteissa aikaa kuluu parhaimmillaan kaksi viikkoa linjaa kohden. Kuinka tähän päästään?
Teknologiahyppäyksestä asenneloikkaan
12.04.2010 07:09 0 Tee parannus! -blogi
Tulevaisuuden visioissa rakennukset tarvitsevat hyvin vähän uusiutumatonta energiaa. Ne voivat vuositasolla jopa tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttavat. Nyt peräänkuulutetaan teknologisia harppauksia, innovaatioita ja uusia toimintamalleja. Kehitystyöhön panostetaan paljon ja tavoitteet ovat - ainakin teknisesti - saavutettavissa, kirjoittaa LVI-Taloteknikkateollisuuden toimitusjohtaja Ilkka Salo.
Rakennukset eivät kuluta energiaa
23.03.2010 07:17 6 Tee parannus! -blogi
Luit aivan oikein. Vaikka rakennuskannan sanotaan kuluttavan 40 prosenttia energiastamme ja muodostavan 30 prosenttia päästöistä, ei yksin tontillaan seisova rakennus taida paljon energiaa käyttää. Rakennuksessa asuva tai työskentelevä sen sijaan tarvitsee rakennukseen lämpöä, lämmintä käyttövettä ja käyttösähköä. Tee parannus -blogin kirjoittajana on ympäristöministeriön viestintäpäällikkö Jussi Salmi, joka osti vaimonsa kanssa aikoinaan asunnon mukavasta taloyhtiöstä ja kivalta paikalta.
Korjausrakentamisen brandit markkinoille
11.03.2010 04:41 6 Tee parannus! -blogi
Taloyhtiön kuntoa joutuu pohtimaan yhä useampi asunnonomistaja, sillä Suomessa lasketaan olevan jo nyt pitkästi yli puoli miljoonaa peruskorjaustarpeessa olevaa asuntoa. Myönteistä on se, että isotkin rakennusyhtiöt ovat kiinnostuneet korjausrakentamisesta. Koska kotitaloudet joutuvat ottamaan suuriakin lainoja asuntojen perusparantamiseen, on kohtuullista edellyttää, että korjausprosessi on tehokas ja tuottaa hyväksyttävää laatua.
Energiankulutus näkyviin
23.02.2010 04:32 1 Tee parannus! -blogi
Taloyhtiöillä on paljon mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuuttaan. Teknisiä ratkaisuja löytyy, mutta se mitä usein puuttuu, on into ryhtyä konkreettisiin energiansäästötoimiin. Mistä tuota intoa voisi syntyä? Uskon, että tärkeintä on saada energiakulutus ja sen aiheuttama rahanmeno näkyviin. Jos tässä onnistutaan, niin sitten energiatehokkuustalkoot todella alkavat. Asukkaiden pitää saada yksityiskohtaista tietoa omasta energiakulutuksestaan. Oman asunnon kulutus on saatava näkyväksi!
Ketterä korjausrakentamismalli
16.02.2010 12:04 9 Tee parannus! -blogi
Asuntokorjaaminen on jakautunut selkeästi kahtia: vuokrataloissa on ammattimainen omistus ja asunto-osakeyhtiöissä asukas toimii omistajana. Ammattiomistajat huolehtivat omaisuudestaan pitkäjänteisesti keräten korjausvaroja ja korjaukset tehdään, kun ne vielä ovat edullisia tehdä. Asunto-osakeyhtiöissä eletään kädestä suuhun ja korjaustarve huomataan vasta putkien rikkoontuessa tai julkisivun palasten tipahdellessa. Sitten ihmetellään, millä korjaukset maksetaan. Onko aika muuttaa toimintatapaa?
Remontti tarpeita on - Löytyykö ratkaisuja?
09.02.2010 10:53 0 Tee parannus! -blogi
Taloyhtiöissä on tarvetta korjaamiselle kuten putki- ja kylpyhuoneremontit. Samanaikaisesti on hyvä ja usein taloudellistakin tehdä myös energiansäästöön johtavia parannuksia. Rakennusinsinööriliitto RIL:n tekemän Rakennetun ympäristön tila (ROTI) selvityksen mukaan rakennusten korjausvelka Suomessa kasvaa tasaisesti. Korjausvelka tarkoittaa, että korjaamisen tarve kasvaa enemmän kuin korjauksia tehdään. Miksi näin on? Eikö omistajan kannalta ole järkevää pitää omaisuutta ja kotia kunnossa?
Ajatuksista tekoihin - Taloyhtiön TOP 5 toimenpiteet
13.01.2010 11:09 1 Tee parannus! -blogi
Tarvetta energian säästämiseen ei tarvitse enää perustella: energialaskun pienentäminen ja ympäristön säästäminen ovat riittäviä porkkanoita. Asiasta puhutaan paljon, ja lehdistä löytyy vinkkejä joka lähtöön. Tehokas energiankäyttö on hyvä juttu - mutta mitä taloyhtiön asukas voi tehdä? Motivan johtava asiantuntija Kimmo Rautiaisen TOP 5 vinkit taloyhtiöille.
Parannettavaa riittää - tieto kulkemaan
18.11.2009 03:40 4 Tee parannus! -blogi
Rakennetulla ympäristöllä ja sen käyttäjillä on isot haasteet edessä. Rakennukset tulevat vääjäämättä siihen ikään ja kuntoon, että niille on tehtävä jotain. Viisas kiinteistönomistaja ryhtyy korjauksiin ja parannuksiin huomattavasti ennen kuin on ihan pakko.