Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Omistajat päättävät yhtiönsä hallinnon järjestämisestä

Timo Tossavainen 5 4.6.2014, 12:46
Kaikissa yhtiöissä - ja siten myös asunto-osakeyhtiöissä - on omistajien asia päättää millä tavoin he haluavat oman yhtiönsä hallinnon organisoida. Palveluntuottajien tehtävänä ei ole hypätä roolistaan ja ryhtyä omistajien puolesta asiaa ratkomaan haluamakseen, vaikka kuinka mieli tekisi. Taloyhtiön hallinnon järjestäminen on omistajien asia, ei palveluntarjoajien asia.
Eri toimijoiden roolit kaipaavat ilmeisesti selkiyttämistä tältä osin, sillä Isännöintiliiton edustajien puheenvuoroissa on useana vuonna tuotu esille halu haudata asunto-osakeyhtiöiden hallitukset tarpeettomina. Tällöin isännöitsijä vastaisi toiminnastaan yhtiökokoukselle kerran vuodessa tai jopa harvemmin. Isännöintiliitosta pyritään tässä asiassa puuttumaan siihen kuinka kiinteistönomistajien tulisi asunto-osakeyhtiöidensä hallinto järjestää. Tätä ei voi pitää sopivana menettelynä.

Isännöintialalla on havaittavissa halu keskittyä ratkomaan vain asiakkaiden ongelmia ja asioita, ei omiaan. Kuitenkin isännöintiala kaipaa myös kehittämistä ja siinä olisi Isännöintiliitolle tekemistä ja työsarkaa riittävästi. Isännöintiyritykset ovat pääasiassa melko pieniä tai keskisuuria, joilla omat resurssit eivät useinkaan riitä mittaviin kehityshankkeisiin. Isännöintiliitto olisi luontevin toimija isännöintialaa kehittämään jäsentensä hyödyksi.

Asunto-osakeyhtiölaki sinänsä mahdollistaa sopivasti laaditulla yhtiöjärjestyksellä - ja kaikkien osakkeenomistajien suostumuksella - tilanteen, jossa taloyhtiöllä on yksijäseninen hallitus ja tämä ainoa jäsen on isännöitsijä. Odotan mielenkiinnolla ryhtyykö jokin isännöintiyritys ehdottamaan tällaista mallia asiakastaloyhtiöilleen.

Mielenkiinnolla odotan myös saako Isännöintiliiton ehdotus hallitusten hautaamista kokonaan kuinka suuren suosion taloyhtiöissä.
Kommentit (5) Kirjoita kommentti
Terrieeri, 11.9.2014 13:23
Hei,
todellakin taitaa ruokahalu kasvaa syödessä eräillä asioitten hoitajilla.Taloyhtiön osakkaat ovat vieläkin aika avuttomia osakkeensa omistajana. Suurimmat osakkaat kyllä pitävät puolensa.Meillä ei edes saisi kysellä talouden hoidosta, on tosi vaikea saada tositteita nähtäville.
Into K, 1.6.2015 10:47
Jos ei omista osakkeita, ei pitäisi esiintyä isännän elkein.

Ilmeisesti mieli halajaa päästä vapaasti rahastamaan taloyhtiöitä ilman mitään valvontaa.
epäilevä, 24.9.2016 8:17
Hei,
Kyllä menee taloyhtiön asioiden hoitaminen retuperälle, jos isännöitsijä päättää yksin asiat. Nyt jo huonoja kokemuksia omassa taloyhtiössä isännöitsijän toimista remontin teettämisessä.
Into K, 1.6.2015 10:48
Jos ei omista osakkeita, ei pitäisi esiintyä isännän elkein.

Ilmeisesti mieli halajaa päästä vapaasti rahastamaan taloyhtiöitä ilman mitään valvontaa.
Renuka, 11.11.2015 22:07
A very elegant - in a cool way - font! I have very liltte experience in downloading fonts, but I need to learn it now! If I download it to my iMac, I can use it to headlines / pictures in my own documents, but I wonder if I could integrate it as a font to use on my blog on blogspot.com?

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Omistajat päättävät yhtiönsä hallinnon järjestämisestä
04.06.2014 12:46 5 Timo Tossavainen
Kaikissa yhtiöissä - ja siten myös asunto-osakeyhtiöissä - on omistajien asia päättää millä tavoin he haluavat oman yhtiönsä hallinnon organisoida. Palveluntuottajien tehtävänä ei ole hypätä roolistaan ja ryhtyä omistajien puolesta asiaa ratkomaan haluamakseen, vaikka kuinka mieli tekisi. Taloyhtiön hallinnon järjestäminen on omistajien asia, ei palveluntarjoajien asia.
Hissi auttaa vanhuksia asumaan kotona
05.09.2012 11:10 1 Timo Tossavainen
Suurin osa ikäihmisistä asuu ja haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kotona asumisen edellytyksiä rajoittaa monesti asuintalon hissittömyys, sillä ilman kotitalon hissiä ei liikkuminen kodin ulkopuolella aina onnistu. Ympäristöministeriön asettaman työryhmän mukaan tehokkain tapa parantaa ikääntyneiden asumisoloja on korjata asuntoja ja asuinrakennuksia esteettömiksi. Työryhmä luovutti elokuussa ehdotuksensa ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaksi vuosille 2012-15.
Toiminnantarkastajille annettava edellytykset toimia
26.02.2012 08:39 120 Timo Tossavainen
Tänä keväänä tehdään ensimmäiset toiminnantarkastukset taloyhtiöissä. Viime vuonna valittiin ensi kertaa yhtiökokouksissa toiminnantarkastajia, jotka nyt suorittavat toiminnantarkastuksen sekä laativat toiminnantarkastuskertomuksen. Mitä toiminnantarkastajien tehtäviin kuuluu ja miten tarkastus tulee suorittaa? Asunto-osakeyhtiölain muutosten mukanaan tuoma toiminnantarkastus korvaa taloyhtiöissä aiemmin osakkaiden tekemän ns. maallikkotilintarkastuksen. Muutoksia toki on, mutta ei mahdottomia.
Oikeus luvattomaan pysäköintiin
30.08.2011 09:53 124 Timo Tossavainen
Taloyhtiön piha-alueen käyttö ja pysäköinti ovat aiheuttaneet julkisen keskustelun, jossa laineet lyövät yli varsin pahasti. Kuka saa parkkisakon kirjoittaa ja määrääkö linjan korkein oikeus vai eduskunnan perustuslakivaliokunta ovat periaattellisia kysymyksiä. Mutta näissä debateissa unohtuu mistä itse asiassa oikein on kysymys ja mikä on se ongelma, joka pitäisi ratkaista! Väärinpysäköinti taloyhtiöiden alueella on saatava loppumaan ja siihen löydettävä keinot.
Taloyhtiön taistelupari - Batman ja Robin?
01.02.2011 11:18 0 Timo Tossavainen
Wikileaks vuoti julkisuuteen amerikkalaisraportteja, joissa kuvattiin varsin osuvasti - vaikkakin hieman mauttomasti - Venäjän voimakaksikkoa presidentti Medvedeviä ja pääministeri Putinia. Batman ja Robin -sanapari kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi tiiviistä yhteistyösuhteesta sekä taisteluparin rooleista. Onko tästä jotain opittavaa taloyhtiöihin? Asukkailla usein ja hallituksen jäsenilläkin on monesti hieman epäselvää mitkä taloyhtiön tehtävistä kuuluvat kenellekin.
Vastakkainasettelun aika?
22.08.2010 10:18 5 Timo Tossavainen
Taloyhtiö on oiva foorumi erilaisille vastakkainasetteluille. Ihmisiä toimii eri rooleissa, eikä roolit ole aina selkeät tai oikein ymmärretyt. Jokaisella on omia käsityksiään ja ennakkoluuloja toisten toimijoiden motiiveista. Oma halut ja vaikuttimet eivät aina tule selvästi toisille kerrotuksi. Mutta onko sittenkään mieltä kaikkien mahdollisten vastakkainasetteluiden lietsonnalle ja onko siitä kenelle(kään) hyötyä tai etua?
Hallituksen koulutus osakkaan eduksi
26.10.2009 08:17 7 Timo Tossavainen
Osaava hallitus on taloyhtiön osakkeenomistajan etu, sillä hallitus paitsi hoitaa talon asioita ja huolehtii asumisen perustasta toimii se myös ison osakesalkun hoitajana. Asunto-osakkeen omistajista pääosa on tehnyt elämänsä suurimman rahallisen sijoituksen ostamalla oman asunnon asunto-osakeyhtiöstä. Ketkä tätä sadan, kahden tai useammankin sadan tuhannen euron osakesijoitusta sinun talossasi hoitavat ja millä osaamisella?
Energiatehokkuus - eurojen säästöä vai pallonpelastusta?
22.09.2009 10:48 116 Timo Tossavainen
Kukaan ei tarkoituksellisesti toimine energiatehottomasti, mutta liian harvassa talossa vielä otetaan energiatehokkuutta tarpeeksi tosissaan. Liian moni taloyhtiö suhtautuu vielä välinpitämättömästi energiatehokkuuteen. Nyt on syytä ottaa asia vakavasti, miettiipä sitä sitten pallonpelastuksen tai omien eurojen kannalta. Turha kulutus karsimalla saadaan sekä säästöä energiamenoissa että voidaan osaltaan olla ilmastonmuutosta torjumassa.
Osaaminen maksaa - osaamattomuus tulee kalliiksi
22.09.2009 05:34 2 Timo Tossavainen
Taloyhtiöissä manataan monesti miten kalliita erilaiset palvelut ovat. Milloin isännöintiä ja milloin kiinteistöhuoltoa halutaan halvemmaksi. Hinnan lisäksi huomio tulee kiinnittää siihen mitä sillä saa. Halutaako hyvää vai halpaa? Vaikka osaaminen maksaa, niin se yleensä kannattaa. Osaamattomuus tulee usein monin verroin kalliimmaksi. Tyhjän saa pyytämättäkin, mutta hyvästä joutuu maksamaan.