Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu > Blogit

Hallituksen koulutus osakkaan eduksi

Timo Tossavainen 7 26.10.2009, 20:17
Osaava hallitus on taloyhtiön osakkeenomistajan etu, sillä hallitus paitsi hoitaa talon asioita ja huolehtii asumisen perustasta toimii se myös ison osakesalkun hoitajana. Asunto-osakkeen omistajista pääosa on tehnyt elämänsä suurimman rahallisen sijoituksen ostamalla oman asunnon asunto-osakeyhtiöstä. Ketkä tätä sadan, kahden tai useammankin sadan tuhannen euron osakesijoitusta sinun talossasi hoitavat ja millä osaamisella?
Taloyhtiöiden hallituksessa toimii tavallisia suomalaisia ja hallitusosaamisen taso on varsin kirjava. Toisilla on taitoa ja kokemusta, osa hallituksen jäsenistä on tyystin pystymetsästä repäistyjä. Yhtiökokouksissa osakkeenomistajat voivat vaikuttaa talonsa hallituksen pätevyyteen valitsemalla viisaasti osaavan hallituksen. Lisäksi tarvitaan tiedon ylläpitoa ja päivitystä - siihen koulutus on oiva keino.

Hallitusten koulutustarve on jatkuva, koska hallitukset valitaan taloyhtiöissä vuosittain ja osa hallituksesta vaihtuu muutaman vuoden välein. Suomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä ja niissä hallituksen jäseniä noin 250 000. Kyse on valtavasta joukosta ihmisiä!

Kattavan ja yhtenäisen koulutusjärjestelmän luomiseksi on käynnissä kehityshanke. Tavoitteena on kehittää koulutusjärjestelmä taloyhtiöiden hallitusten jäsenten ja puheenjohtajien kouluttautumiseksi. Taloyhtiöiden puheenjohtajien muodostama Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötyöryhmä nosti koulutuksen kehitystarpeet vahvasti esille ja käynnisti hankkeen.

Nyt kehityshanke on pilotointivaiheessa eli loppusyksystä 12 koulutusjaksoa testataan oikeiden taloyhtiöiden oikeilla hallituksilla. Koulutusjaksoja pilotoidaan Riihimäellä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Lahdessa ja Kotkassa. Näiden "ihmiskokeiden" jälkeen koulutusjärjestelmä pyritään ottamaan käyttöön koko Suomessa vuodesta 2010 alkaen.

Toivottavasti sinun taloyhtiössäsi huolehditaan hallituksen osaamisesta ja tietotaidon pitämisestä ajantasalla!
Kommentit (7) Kirjoita kommentti
Puhjo, 27.10.2009 3:04
Oikealla tiellä ollaan. Liian usein hallitukset ovat vain isännöitsijän ja puheenjohtajan osaamisen varassa. Muut jäsenet eivät ole käyneet missään "koulussa". Kuinkahan moni hallituksen jäsen edes tietää yhtiönsä jäsenyydestä Kiinteistöliitossa?
Osakas, 27.10.2009 10:17
Tämähän on VUODEN ESITYS!
On tullut asuttua vuosikymmenten saatossa muutamassakin taloyhtiössä ja harmiksi todettava, ettei paljon ole tieto taito hallituksissa kehittynyt edes nykyisen tiedon tarjonnan aikanakaan. Koulutusta tarvitaan!
Hallituslainen, 27.10.2009 10:45
Erinomaista, tätä on kaivattu! Itseopiskeluakin (edes hallituksen jäsenyyteen liittyvien perusasioiden) toki voi ja tulisikin jokaisen hallitukseen hakeutuneen tai suostuneen harrastaa, mutta varmasti asiantuntijoiden järjestämä ohjattu koulutus tuottaa paremman ja tehokkaamman tuloksen, ja säästää myös aikaa. Itseopiskelu on usein työlästä ja lainkoukeroita ym. voi olla omin päin hankala hahmottaa, vaikka tietoa paljon tarjolla onkin.
Reijos phj, 29.10.2009 14:27
Tulee todella lisätä valistuksen mahdollisuuksia. Tullessani toimenkuvaan hankittiin jotain kirjallisuutta asioita valaisemaan, mutta tarvitaan jokavuosi toistuvaa ja päivittyvää kolutusta uusille viranhaltijoille.
Samassa yhteydessä esim remonteista informaatiota ja sponsoreita tilaisuutta kustantamaan ja esittelemään palveluitaan jolloin asiat selviävät monelle täydellisemmin samalla käynnillä ja annilla.
Isännöitsijänä 25 v., 7.11.2009 11:30
On hyvä asia, että kiinnostusta hallitustyön kehittämiseen löytyy. Tämä on kokemukseni mukaan suurin yksittäinen haaste laadukkaan hallinnon ja asukastyytyväisyyden tuottamisessa. Pitäisi kuitenkin pitää mielessä hallituksen tärkein tehtävä; valita yhtiölle hyvä isännöitsijä ja varmistaa, että hänellä on riittävät resurssit toimia tehtävässään. Lähiaikoina on syntymässä tilanne, jossa asiakkaat joutuvat kilpailemaan laadukkaista isännöintipalveluista. Hallituksen kannattaa pitää tämä mielessä.
Puheenjohtaja15/17, 30.5.2010 7:17
Kannustettava ja positiivinen asia.
Olisi mielenkiintoista nähdä suunnitelmia koulutuksen asiasisällöstä. Koulutusohjelmassa liennee kokousteknikkaa, juridiikkaa, rakennustekniikkaa, energiatekniikkaa, vakuutusasiaa jne jne?
Koulutettavien ikä, kokemus ja koulutustausta lienee aika kirjavaa.
Tätä kirjoitettaessa vuosi 2010 on kohta puolivälissä, onko asia edennyt?
Emar, 11.11.2015 23:18
8 Things That Dancing and Online Business Have In Common Even though daincng and running your online business are quite different, there are many similarities between those. This post lists 8 similarities .

Kommentoi

Nimimerkki

Kommentti

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Omistajat päättävät yhtiönsä hallinnon järjestämisestä
04.06.2014 12:46 5 Timo Tossavainen
Kaikissa yhtiöissä - ja siten myös asunto-osakeyhtiöissä - on omistajien asia päättää millä tavoin he haluavat oman yhtiönsä hallinnon organisoida. Palveluntuottajien tehtävänä ei ole hypätä roolistaan ja ryhtyä omistajien puolesta asiaa ratkomaan haluamakseen, vaikka kuinka mieli tekisi. Taloyhtiön hallinnon järjestäminen on omistajien asia, ei palveluntarjoajien asia.
Hissi auttaa vanhuksia asumaan kotona
05.09.2012 11:10 1 Timo Tossavainen
Suurin osa ikäihmisistä asuu ja haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kotona asumisen edellytyksiä rajoittaa monesti asuintalon hissittömyys, sillä ilman kotitalon hissiä ei liikkuminen kodin ulkopuolella aina onnistu. Ympäristöministeriön asettaman työryhmän mukaan tehokkain tapa parantaa ikääntyneiden asumisoloja on korjata asuntoja ja asuinrakennuksia esteettömiksi. Työryhmä luovutti elokuussa ehdotuksensa ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaksi vuosille 2012-15.
Toiminnantarkastajille annettava edellytykset toimia
26.02.2012 08:39 120 Timo Tossavainen
Tänä keväänä tehdään ensimmäiset toiminnantarkastukset taloyhtiöissä. Viime vuonna valittiin ensi kertaa yhtiökokouksissa toiminnantarkastajia, jotka nyt suorittavat toiminnantarkastuksen sekä laativat toiminnantarkastuskertomuksen. Mitä toiminnantarkastajien tehtäviin kuuluu ja miten tarkastus tulee suorittaa? Asunto-osakeyhtiölain muutosten mukanaan tuoma toiminnantarkastus korvaa taloyhtiöissä aiemmin osakkaiden tekemän ns. maallikkotilintarkastuksen. Muutoksia toki on, mutta ei mahdottomia.
Oikeus luvattomaan pysäköintiin
30.08.2011 09:53 124 Timo Tossavainen
Taloyhtiön piha-alueen käyttö ja pysäköinti ovat aiheuttaneet julkisen keskustelun, jossa laineet lyövät yli varsin pahasti. Kuka saa parkkisakon kirjoittaa ja määrääkö linjan korkein oikeus vai eduskunnan perustuslakivaliokunta ovat periaattellisia kysymyksiä. Mutta näissä debateissa unohtuu mistä itse asiassa oikein on kysymys ja mikä on se ongelma, joka pitäisi ratkaista! Väärinpysäköinti taloyhtiöiden alueella on saatava loppumaan ja siihen löydettävä keinot.
Taloyhtiön taistelupari - Batman ja Robin?
01.02.2011 11:18 0 Timo Tossavainen
Wikileaks vuoti julkisuuteen amerikkalaisraportteja, joissa kuvattiin varsin osuvasti - vaikkakin hieman mauttomasti - Venäjän voimakaksikkoa presidentti Medvedeviä ja pääministeri Putinia. Batman ja Robin -sanapari kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi tiiviistä yhteistyösuhteesta sekä taisteluparin rooleista. Onko tästä jotain opittavaa taloyhtiöihin? Asukkailla usein ja hallituksen jäsenilläkin on monesti hieman epäselvää mitkä taloyhtiön tehtävistä kuuluvat kenellekin.
Vastakkainasettelun aika?
22.08.2010 10:18 5 Timo Tossavainen
Taloyhtiö on oiva foorumi erilaisille vastakkainasetteluille. Ihmisiä toimii eri rooleissa, eikä roolit ole aina selkeät tai oikein ymmärretyt. Jokaisella on omia käsityksiään ja ennakkoluuloja toisten toimijoiden motiiveista. Oma halut ja vaikuttimet eivät aina tule selvästi toisille kerrotuksi. Mutta onko sittenkään mieltä kaikkien mahdollisten vastakkainasetteluiden lietsonnalle ja onko siitä kenelle(kään) hyötyä tai etua?
Hallituksen koulutus osakkaan eduksi
26.10.2009 08:17 7 Timo Tossavainen
Osaava hallitus on taloyhtiön osakkeenomistajan etu, sillä hallitus paitsi hoitaa talon asioita ja huolehtii asumisen perustasta toimii se myös ison osakesalkun hoitajana. Asunto-osakkeen omistajista pääosa on tehnyt elämänsä suurimman rahallisen sijoituksen ostamalla oman asunnon asunto-osakeyhtiöstä. Ketkä tätä sadan, kahden tai useammankin sadan tuhannen euron osakesijoitusta sinun talossasi hoitavat ja millä osaamisella?
Energiatehokkuus - eurojen säästöä vai pallonpelastusta?
22.09.2009 10:48 116 Timo Tossavainen
Kukaan ei tarkoituksellisesti toimine energiatehottomasti, mutta liian harvassa talossa vielä otetaan energiatehokkuutta tarpeeksi tosissaan. Liian moni taloyhtiö suhtautuu vielä välinpitämättömästi energiatehokkuuteen. Nyt on syytä ottaa asia vakavasti, miettiipä sitä sitten pallonpelastuksen tai omien eurojen kannalta. Turha kulutus karsimalla saadaan sekä säästöä energiamenoissa että voidaan osaltaan olla ilmastonmuutosta torjumassa.
Osaaminen maksaa - osaamattomuus tulee kalliiksi
22.09.2009 05:34 2 Timo Tossavainen
Taloyhtiöissä manataan monesti miten kalliita erilaiset palvelut ovat. Milloin isännöintiä ja milloin kiinteistöhuoltoa halutaan halvemmaksi. Hinnan lisäksi huomio tulee kiinnittää siihen mitä sillä saa. Halutaako hyvää vai halpaa? Vaikka osaaminen maksaa, niin se yleensä kannattaa. Osaamattomuus tulee usein monin verroin kalliimmaksi. Tyhjän saa pyytämättäkin, mutta hyvästä joutuu maksamaan.