Kiinteistölehti koko hallitukselle

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Asuminen > Asu oikein

Asu oikein

Oikein asumista ei Suomessa opeta missään ja jokainen oppii kantapään kautta tai seuraamalla kanssa-asujiaan sen miten kerros- tai rivitalossa asutaan. Asuminen taloyhtiössä edellyttää muiden ihmisten huomioon ottamista sekä selkeitä ja myös yleisesti hyväksyttäviä pelisääntöjä. Useista tahoista on myös saatavissa tietoa oikeasta asumistavasta, jos haluaa itse hakea tietoa.

Ympäristöministeriön sivulla on tietoa asumisasioista osoitteesta www.ymparisto.fi/asuminen, jossa on hyvin esillä asumisen tuet sekä asumisen tilastoja. Kuntien korjausneuvojat voivat myös auttaa joissakin asioissa taloyhtiöitä ja niiden asukkaita. Kuluttajaviraston sivuilla www.kuluttajavirasto.fi löytyy myös perustietoa asumisesta.

Terveyteen ja sisäilmaan liittyvät asiat nousevat usein esille taloyhtiössä. Sisäilmasta voi tietoa etsiä mm. www.sisailmayhdistys.fi -verkkopalvelusta. Lisäksi esimerkiksi Hengitysliitto sekä Allergia- ja astmaliitto tarjoavat maksullista neuvontapalvelua. Näistä palveluista saat lisätietoa Taloyhtio.netin asuminen-otsikon alta kohdasta asumisterveysneuvonta.

Viimeisenä keinona voit tukeutua avun tarpeessa asianajajan palkkaamiseen. Oikean ja asiantuntevan asianajajan valinnassa kannattaa tukeutua luotettaviin tahoihin. Hyvä taho aloittaa asianajajan etsintä on käydä Suomen Asianajajaliiton verkkopalvelussa www.asianajajat.fi. Kannattaa muistaa silti se, että käräjäoikeuteen meneminen periaatteen vuoksi voi maksaa melkoisesti.

Ristiriitatilanteet tulisi pyrkiä ratkomaan taloyhtiöiden sisällä ja käyttää edullisempia menettelyjä asioiden hoitamiseen kuin käräoikeus. Asiantuntijoita tulisi käyttää etukäteen, jolloin asiat eivät menisi niin helposti sellaiseen solmuun, ettei niitä voitaisi ratkoa rauhanomaisesti.