Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuJäsensivut
Etusivu >

Joulu

Ota käyttöön Kiinteistöliiton laatima joulumuistio taloyhtiölle ja asukkaille jaettavaksi!

Joulumuistio (word-tiedosto)

Joulumuistio taloyhtiöille ja asukkaille

Alla olevassa luettelossa on koottuna arkisia ja hyödyllisiä ohjeita ja vinkkejä joulun aikaan asukkaiden ja taloyhtiöiden hyödynnettäviksi.

Turvaa kotisi joululomaksi
Pidä asuntosi asutun näköisenä, vaikka olisit poissa kotoa joululoman. Pyydä rivitalossa naapuria tai ystävää lakaisemaan lumet oven edestä ja kerrostalossa varmistamaan, että postit ovat kokonaan postiluukusta sisääntyönnettyinä. Laita turvalukko kiinni.

Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin
Laita paistorasva joko biojätteisiin tai sekajätteisiin. Jäähdytä paistorasva sopivassa astiassa, jolloin se kovettuu. Kovettunut rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan tai hyvin pakattuna sekajätteeseen. Myös muu ruokajäte kuuluu biojäteastiaan, eikä wc-pönttöön. Paistorasvaa ei saa laskea lavuaarin tai wc-pöntön kautta viemäriin, sillä kovettuessaan rasva tukkii viemärit.

Lahjapaperit lajiteltava
Laita lahjapaperit joko energia- tai sekajätteisiin. Ne eivät kelpaa paperin- eikä kartonginkeräykseen, sillä painoväri ja kuitupitoisuus estävät lahjapapereiden kierrättämisen.

Käärenauhat ja narut
Lajittele lahjojen kiiltävät muoviset käärenauhat sekajätteisiin. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Pahvit ja kartongit
Lajittele pahvilaatikot keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Pura ja pakkaa pahvilaatikko, jolloin se vie vähemmän tilaa. Kartonki- ja pahvipakkaukset eivät kuulu keräyspaperiastiaan.

Vie roskat tyhjennyksen jälkeen
Säilytä kuivat ja haisemattomat roskat hetken aikaa asunnossa ja vie ne taloyhtiön roskikseen jäteautojen käytyä, jolloin ne mahtuvat paremmin jäteastioihin. Jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat joulun aikaan poiketa normaalista ja jätteet kerätään joulunpyhien vuoksi tavallista harvemmin.

Laita roskat roskikseen - älä sen viereen
Roskat tulee laittaa taloyhtiön jäteastioiden sisälle, eikä jättää niiden viereen.

Joulukuusi
Kuusi taas ei kuulu jäteastian sisälle pilkottunakaan. Joulukuuset kerätään yleensä maksutta niissä kiinteistöissä, jotka kuuluvat biojätteen keräyksen piiriin. Muissa kiinteistöissä kuuset kerätään sekajätetyhjennysten mukana.

Muista paloturvallisuus
Jos poltat kynttilöitä tai ulkotulia, valvo niiden palamista. Tuli voi valvomattomana aiheuttaa vaaratilanteen hyvin nopeasti. Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.