Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Taloyhtiöiden tupakointikieltoa on haettu maltillisesti

Taloyhtiöiden tupakointikieltoa on haettu maltillisesti
Virallinen tiedote, julkaisupäivä 20.9.2017 18:45

TALOYHTIÖIDEN TUPAKOINTIKIELTOJA ON HAETTU MALTILLISESTI

Tupakkalain uudistus mahdollisti vuoden alusta tupakointikiellon hakemisen parvekkeelle ja jopa asuntoon taloyhtiöissä. Kieltoja on haettu maltillisesti niin Porissa kuin koko valtakunnassakin. Porin seudun terveysvalvonnan ilmoituksen mukaan heille on tullut kaksi hakemusta, mitkä ovat nyt käsittelyssä. Tampereella hakemuksia on tiettävästi 5.

Mikäli taloyhtiössä tai lähiympäristössä koetaan tupakointi ongelmaksi, kannattaa muistaa, että tupakointi on jo lain mukaan kielletty taloyhtiön yleisissä ja yhteisissä sisätiloissa. Lisäksi taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin yhtiön piha-alueella sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkipaikoilla ja yhteisillä parvekkeilla. Nämä kiellot kannattaa sisällyttää päivitettäviin järjestyssääntöihin, mitkä on syytä käsitellä yhtiökokouksessa. Tupakoinnin kokokieltäminen taloyhtiössä on mahdollista myös yhtiöjärjestyksen muutoksella, mutta päätös vaatii kaikkien suostumuksen ja on siksi hankala toteuttaa.

Viranomaiselta eli Porin seudulla terveysvalvonnalta haettava kielto koskee tupakoinnin kieltämistä huoneistoparvekkeella tai - pihassa tai jopa huoneistossa. Kiellon hakemisesta ovat Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto ja viranomaistahot laatineet ohjeistuksen haku- kuulemiskaavakkeineen. Hakeminen edellyttää taloyhtiöiltä osakkaiden kuulemisen, selvityksiä ja yhtiökokouksen päätöksen ja niistä aiheutuu kustannuksia. Selvitysten ja mahdollisesti pyydettyjen lisäselvitysten perusteella terveysvalvonta päättää kiellosta. Viranomainen perii valmistelusta ja päätöksen teosta tuntiperusteisen maksun. Asunnon sisäpuolinen tupakointikielto vaatii enemmän kuulemista ja selvityksiä ja sen hakemista pidetään vasta viimeisenä keinona ongelmatilanteessa. Kieltoa valvoo terveysviranomainen. Käytännön toimia valvonnassa on pidetty vaikeasti toteutettavina.

Kiinteistöliitto on suosittanut, että ongelmatilanteissa pyrittäisiin keskusteluin ja hyvällä vuorovaikutuksella saavuttamaan sopu ja yhteinen näkemys ongelman ratkaisuun. Tarvittaessa kannattaa päivittää yhtiön järjestyssäännöt koskemaan piha-alueen tupakointia. Monesti on myös osoitettu erillinen tupakointipaikka taloyhtiön pihamaalla sellaiseen kohtaan, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa muille.

Isännöitsijöiltä saadun palautteen mukaan tupakointi naapurihaittana ei ole kovin suuri ongelma. Mahdollisista rajoituksista on joissakin taloyhtiöissä keskusteltu ja pohdittu toimenpiteitä ja ehkä annettu isännöitsijälle ja hallitukselle tehtäväksi tuoda järjestyssääntöjen uusimista ja mahdollista tupakointipaikan osoittamista koskeva päivitys myöhemmin yhtiökokoukselle. Joissakin taloyhtiöissä on päätetty, että kieltojen hakemiseen ei lähdetä.

Pori, 11.9.2017

KIINTEISTÖLIITTO SATAKUNTA RY


Eino Taulu, toiminnanjohtaja
050 5115855
eino.taulu@kiinteistoliitto.fi

Takaisin


Kommentoi ja keskustele uutisesta

Ei yhtään kommenttia!

Lisää kommenttisi

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kommenttisi tiedotteesta. Paina lopuksi "Kommentoi" -painiketta lisätäksesi kommenttisi.

Aloita kommentointi kirjautumalla