Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailu: Kiinteistökustannukset Satakunnassa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailu: Kiinteistökustannukset Satakunnassa
Virallinen tiedote, julkaisupäivä 20.9.2017 18:41

Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailu: Kiinteistökustannukset Satakunnassa hiukan muuta maata matalammalla tasolla

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Porissa ja Raumalla valtakunnallisen keskiarvon alapuolella. Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän indeksitalovertailun mukaan kiinteistöverot ja muut kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Porissa 2,55 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa. 80-neliöisessä kerrostaloasunnossa kunnallisia kustannuksia kertyy vuodessa noin 204 euroa kuukaudessa. Raumalla vastaavat luvut ovat 2,38 euroa neliöltä kuukaudessa ja 190 euroa kuussa. Turussa kunnallisia kustannuksia kertyy 2,77 euroa neliöltä kuussa ja 222 euroa kuukaudessa. Asuntoyhtiöiden tilastollinen kokonaishoitokustannusten taso (krs-talot) on nyt alueellamme n. 4,69 e/m2/kk, joista siis julkisten kustannusten osuus on n. 54 %.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna kuntakohtaisten kiinteistöverojen ja muiden kiinteistökustannusten nousu on kuluvana vuonna kiihtynyt. Kiinteistöliiton mukaankaikkien tarkasteltujen 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli kaksi prosenttia.

Porissa julkiset maksut ja verot ovat nousseet vuodessa noin 2 prosenttia, Raumalla n. 1,3 % prosenttia ja Turussa 4 % prosenttia.

Edullisinta kiinteistönpito on viimevuotiseen tapaan Raahessa, Kokkolassa ja Oulussa. Kalleimmat kiinteistönpitokustannukset ovat Vihdissä, Rovaniemellä ja Lappeenrannassa.


Lämmitys suurin kuluerä ja kiinteistöverojen nousu huomattava

Asumisen suurin kustannuserä on lämmitys. Porilaisessa taloyhtiössä kaukolämpö maksaa 1,23 e/m2/kk, mikä vastaa keskimääräistä valtakunnallista tasoa. Vesien kustannus on 0,60 e/m2/kk. Tonttien ja rakennusten kiinteistöveroja maksetaan Porissa yhteensä 0,37 e/m2/kk. Kiinteistösähkö ja jätehuolto ovat 0,18 ja 0,17 e/m2/kk.

Rakennusten kiinteistövero on Porissa noussut vuoden 2009 jälkeen yhteensä 153 prosenttia (korotukset 2010 ja 2013). Tontin kiinteistövero on noussut vastaavana jaksona 58 prosenttia. Maltillisimmin ovat nousseet vesi ja sähkö. Keskimäärin kustannukset ovat nousseet tarkastelujaksona valtakunnallisesti yli kolmanneksella.

"Kiinteistö- ja energiaverojen uusia korotuksia kunnissa olisi nyt tärkeää välttää, koska nämä kustannukset menevät suoraan asumisen vastikkeisiin, vuokriin ja myös elinkeinotoiminnan kustannuksiin", sanoo Kiinteistöliitto Satakunnan toiminnanjohtaja Eino Taulu. Maan hallitus on nostamassa yleisen kiinteistöveron (muut kuin asuinrakennukset ja maapohja) alarajaa n. 10 %:lla ja suunnitelmissa on myös asuinrakennusten alarajan nosto 2019.


Lisätietoja:

KIINTEISTÖLIITTO SATAKUNTA RY

Eino Taulu, toiminnanjohtaja

puh: 050 5115855, sähköp: eino.taulu@kiinteistoliitto.fi

Takaisin


Kommentoi ja keskustele uutisesta

Ei yhtään kommenttia!

Lisää kommenttisi

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kommenttisi tiedotteesta. Paina lopuksi "Kommentoi" -painiketta lisätäksesi kommenttisi.

Aloita kommentointi kirjautumalla