Kiinteistölehti koko hallitukselle

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Rakennusalan suhdanneryhmän raportti ennakoi rakentamisen kasvun hidastumista

Rakennusalan suhdanneryhmän raportti ennakoi rakentamisen kasvun hidastumista
Muu tiedote, julkaisupäivä 14.3.2017

Rakentamisen kasvu on hidastumassa viime vuoden poikkeuksellisen kovasta vauhdista. Raksu arvioi koko rakentamisen tuotannon kasvavan 1-3 % vuonna 2017.

Viime vuonna aloitettiin yli 37 000 asunnon rakentaminen. Rakentaminen veti viime vuonna myös koko talouden työllisyyden selvään kasvuun.

Rakennuslupakehitys on jatkunut erittäin vahvana loppuvuonna 2016. Erityisesti kerrostalojen luvat ovat kasvaneet. Alkuvuosi näyttää hyvältä, mutta epävarmuutta ennusteeseen tuo asuntosijoittajien käyttäytyminen. Uusia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja valmistuu tänä vuonna markkinoille huomattavasti edellisvuosia enemmän. Sijoittajapäätösten mahdollisesti muuttuessa kerrostaloasuntoaloitukset voivat vähetä nopeasti ja siksi isot vaihtelut ovat mahdollisia.

Vuonna 2018 kasvun arvioidaan jäävän hitaaksi tai jopa kääntyvän laskuun, ollen -1 - +2 %:n välillä. Raksun ennuste tämän vuoden asuntoaloituksille on 32 000 - 34 000 asuntoa. Ensi vuodelle arvioidaan asuntoaloituksia olevan muutama tuhat kuluvaa vuotta vähemmän. Muu talonrakentaminen vähenee viime vuodesta isojen teollisuusrakennusinvestointien valmistuessa.

Maa- ja vesirakentamisen kasvun arvioidaan tänä vuonna hidastuvan 1-2 %:iin. Ensi vuonna erityisesti teollisuusrakentaminen voi vauhdittua uudelleen muun muassa suunniteltujen suurten havusellutehdas- ja ydinvoimalahankkeiden mahdollisesti käynnistyessä. Korjausrakentamisen ennustetaan kasvavan 1-2 % tänä ja ensi vuonna.

Alueellisesti rakentaminen painottuu vahvasti pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle, mutta myös muilla yliopistopaikkakunnilla arvioidaan rakentamisen kehittyvän edelleen melko myönteisesti.

Rakennusalan työllisten määrän arvioidaan kasvavan jonkin verran viime vuoteen verrattuna. Koska kasvu on paikoin epätasaista, työvoimapulaa voi ilmetä alueellisesti.

Lue lisää Valtiovarainministeriön sivuilta

Takaisin


Kommentoi ja keskustele uutisesta

Ei yhtään kommenttia!

Lisää kommenttisi

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kommenttisi tiedotteesta. Paina lopuksi "Kommentoi" -painiketta lisätäksesi kommenttisi.

Aloita kommentointi kirjautumalla