Kiinteistölehti koko hallitukselle

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Asuntomarkkinoiden kahden vuoden kuoppa takana

Asuntomarkkinoiden kahden vuoden kuoppa takana
Muu tiedote, julkaisupäivä 25.2.2016

HYPON ASUNTOMARKKINAKATSAUS NO. 56 Q1/2016

Asuntomarkkinat ovat heränneet uuteen eloon kahden vuoden kohmeesta. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppoja tehdään jo normaalilla tasolla, mutta samalla erot maan sisällä kasvavat. Helsingin seutu repii eroa muihin kaupunkeihin, ja myös muut kasvukeskukset erkaantuvat muusta maasta. Pienten asuntojen kauppa käy yhä vilkkaimmin, mutta pääkaupunkiseudulla ei enää karsasteta myöskään usean huoneen asuntoja.

Hinnat lähtevät kysynnän mukana maltilliseen nousuun. Tehdyt kaupat ja hinnat yhdistävä Hypon Asuntoindeksi nousi viime vuoden lopulla kaikkien aikojen ennätykseen. Ennusteen mukaan hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat alkavat siirtyä kevään aikana asuntomarkkinoille, mikä vahvistaa ja voimistaa maan sisäistä kaupungistumiskehitystä. Se näkyy varsinkin vuokra-asuntojen kysynnän kasvuna. Samalla se heijastuu omistusasuntojen kysyntään, ja ainoa kestävä ratkaisu on lisätä uusien asuntojen tuotantoa.

Asuntoja pitää rakentaa lisää sinne, missä on eniten kysyntää ja on rakennettava sellaisia, joita tarvitaan eniten. Uudistuotanto piristyy vihdoin, mutta on todellinen huoli, että pääkaupunkiseudulla ei silti rakenneta riittävästi, jolloin asuntojen hinnat karkaavat tavallisten palkansaajien ulottumattomiin. Hallittu kaupungistuminen vaatii liikenneinvestointeja, kuten pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri ja Tampereen pikaraitiotie, mutta ne eivät saa jäädä yksittäisiksi ratkaisuiksi.

Asuntomarkkinakatsauksen Q1/2016 voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Suomen Hypoteekkiyhdistys & Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Takaisin


Kommentoi ja keskustele uutisesta

Ei yhtään kommenttia!

Lisää kommenttisi

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kommenttisi tiedotteesta. Paina lopuksi "Kommentoi" -painiketta lisätäksesi kommenttisi.

Aloita kommentointi kirjautumalla