Kiinteistölehti koko hallitukselle

Taloyhtio.net
Sivukartta Keskustelu Kiinteistöliitto
EtusivuAjassaAsuminenHallintoLakitietoTalousHoito ja kunnossapitoPeruskorjaus ja remontointiTalotekniikkaJäsensivut
Etusivu > Kiinteistön omistaja vastaa muutos- ja korjaustöiden asiakirjojen säilytyksestä

Kiinteistön omistaja vastaa muutos- ja korjaustöiden asiakirjojen säilytyksestä
Muu tiedote, julkaisupäivä 30.12.2015

Helsingissä on marraskuussa tullut voimaan kevennyksiä luvanvaraisuuteen. Muutokset on toteutettu norminpurkutalkoiden hengessä ja ne kohdistuvat keittiöiden, kodinhoitohuoneiden, WC-tilojen, kylpyhuoneiden sekä saunojen korjaus- ja muutostöihin.

Taloyhtiö säilyttää hankkeiden asiakirjat

Jos rakennuksen korjaus- tai muutoshanke ei tarvitse viranomaisen lupaa tai lausuntoa, hankkeen piirustukset, tarkastusasiakirjat tai muut dokumentit eivät arkistoidu rakennusvalvontaan. Taloyhtiön tulee isännöitsijän kanssa varmistaa, että tämä aineisto ja tieto muutoksista arkistoidaan taloyhtiössä.

Tällöin yhtiöllä säilyy ajantasainen tieto toteutetuista toimenpiteistä, mikä on oleellista myöhempien korjaus- ja muutostöiden yhteydessä. Myös rakentamisen laatuun liittyvät vastuukysymykset on helpompi selvittää tarvittaessa.

Luvanvaraisuudesta vapautettujakin muutostöitä varten pitää aina teettää rakentamista tai korjaamista säätelevien määräysten mukaiset suunnitelmat.

Taloyhtiö päättää useista remonteista ja valvoo niitä

Jos rakennusvalvonnan lupaa tai lausuntoa ei tarvita hankkeessa, kiinteistön omistajan vastuu rakennuksen korjaus- ja muutostöistä sekä asiakirjojen säilyttämisestä korostuu.

Kiinteistö- tai asunto-osakeyhtiön hallitus tekee isännöitsijän tuella muutoksia koskevat päätökset ja varmistaa toteutuksen riippumattoman valvonnan. Kiinteistön omistaja voi asettaa hankkeelle omat vaatimuksensa, joita muutostöiden pitää täyttää. Myös asemakaavamääräyksiä ja muita rakentamista koskevia säädöksiä tulee noudattaa.

Hankkeissa on tärkeää käyttää päteviä suunnittelijoita, urakoitsijoita ja valvojia, jotka varmistavat suoritettavien töiden laadun ja dokumentoivat tarkastukset. Vain näin toimimalla voidaan turvata omaisuuden arvo sekä kohteiden terveellisyys ja turvallisuus.

Lisää tietoa:

Remontteihin riittää usein taloyhtiön lupa - Z-lausunnon ohje päivitetty

Kylpyhuoneet saa remontoida ilman rakennuslupaa - muutama poikkeus

Rakennusvalvonnan päivitetyt ohjeet:

Märkätilamuutosten rakennuslupa

Z-lausunto vähäisille rakennus- ja taloteknisille toimenpiteille

Lähde: Helsingin kaupunki

Takaisin


Kommentoi ja keskustele uutisesta

Ei yhtään kommenttia!

Lisää kommenttisi

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kommenttisi tiedotteesta. Paina lopuksi "Kommentoi" -painiketta lisätäksesi kommenttisi.

Aloita kommentointi kirjautumalla